Gastritis zeludca-narodni lek

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
lenans
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Nov 05, 2009 5:39 pm

Gastritis zeludca-narodni lek

Post od lenans »

Molim sve one koji znaju narodni lek za lecenje gastritisa zeludca /obnavljanje sluzokoze zeludca/ da mi priteknu u pomoc.
Unapred hvala!
radulovicz
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Maj 17, 2008 7:44 pm

Re: Gastritis zeludca-narodni lek

Post od radulovicz »

Meni je za sluzokozu dosta pomogao Gastroherbal, pijes 6 nedelja, ali za to vreme nista slatko i kiselo da ne jedes!
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

Ako imate problema sa želucem i crevima, možete probati neki od proverenih narodnih recepata:

- Pola kafene kašičice istucanog semena peršuna preliti čašom vode, ostaviti da odstoji osam sati i piti u toku dana u malim gutljajima.

- Četiri kašike narendanog korena peršuna preliti čašom ključale vode, posle 15 minuta procediti i piti po malo tokom dva dana.

Posebno treba obratiti pažnju na jednu sitnicu: čak i potpuno zdravim ljudima se ne preporučuje da prečesto žvaću žvakaću gumu, a onima s hroničnim gastritisom ta zanimacija je zabranjena. Prilikom žvakanja luči se velika količina želudačnih sokova, koji samo izjedaju prazan želudac. Žvaka je dozvoljena odmah posle jela, nakratko, u higijenske svrhe.

Opšta pravila ishrane za osobe koje pate od gastritisa su sledeća:

Ishrana mora da je raznovrsna zbog toga što u jednoličnoj ishrani nema svih hranljivih sastojaka koji su neophodni za normalno funkcionisanje želuca.

Na jelovniku moraju da budu prirodni proizvodi: mleko, kefir ili kiselo mleko, mlad sir, jaja, povrće, voće i prirodni sokovi.

Ukupan unos hrane, zajedno sa tečnošću, ne treba da premašuje tri kilograma.

Svakodnevno treba piti oko litar i po tečnosti, uključujući čaj, kafu, mleko, kompot, supu i sokove.

Hranu je poželjno uzimati četiri do pet puta na dan, najbolje uvek u isto vreme. Paziti da jelo ne bude ni previše vruće ni previše hladno.

Hranu bi trebalo pripremati na pari i jesti u usitnjenom obliku ili kao pire.

Sirovo povrće, koje mehanički razdražuje sluzokožu želuca, treba izbaciti iz ishrane.

Sok od sargarepe stimulise deobu i rast celija, normalizuje razmenu materija i hemijsku ravnotezu u organizmu, povecava imunitet i ostrinu vida. Bogat je vitaminom A koji podstice rast celija. Zato se taj sok posebno preporucuje deci. Sok od sargarepe sadrzi tartratsku kiselinu koja usporava pretvaranje ugljenih hidrata u masti, a samim tim specava gojenje.
Sveze iscedjen sok od sargarepe cisti jetru, normalizuje njene funkcije, kao i funkcije zucne kese i besike i ubrzava izbacivanje suvisne tecnosti iz organizma i pomaze kod tegoba uzrokovanim gastritisom.

Sok od cvekle je bogat vitaminima i mineralima, pre svega fosforom, kalijumom i sumporom, koji su neophodni za proizvodnju eritrocita. Sadrzi mnogo vise joda nego drugi sokovi. A posto ima i dosta magnezijuma, jaca nervni sistem i pomaze u slucaju nesanice i nervoze.

Sok od cvekle je jedini sok koji treb drzati u frizideru tri sata pre nego sto ga popijete (sadrzi supstance koje mogu da izazovu mucninu, ali koje posle tog vremena ispare). Preporucuje se casa do casa i po soka dnevno i to najbolje uvece.

Sok od kupusa sadrzi mnogo sumpora, joda i hlora, koji stite sluzokozu zeluca i creva i sprecavaju nastanak cira, a blagotvorno deluje na vec postojeci cir. Jedini problem u vezi s ovim sokom jeste taj sto kod nekih ljudi doprinosi stvaranju gasova.

Zna se i da sve tegobe sa varenjem se uspeshno reshavaju tako shto u toku dana treba da pojedete jednu dobru porciju sirovog kupusa.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
lenans
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Nov 05, 2009 5:39 pm

Post od lenans »

Ovim putem zelim da Vam se zahvalim.Hvala sto mi pomazete!
Korisnikov avatar
Bomini
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Dec 11, 2007 7:41 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Bomini »

Ja sam čula za ovaj recept, koji kako kažu obnavlja sluzokožu želuca.
100g šargarepe sitno narendati
100g badema samleti na mašini za orahe i
100g meda.
Sve sjediniti i ostaviti u frižideru da odstoji 5 dana. Nakon toga uzimati ujutru po kašičicu (kašičica da bude drvena ili plastična), kako se kaže "na šte srce".
sasaminic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Apr 30, 2010 3:58 pm

Post od sasaminic »

Licno sam imao operaciju zeluca i u roku od 2-3 meseca nakon toga pa do dana danasnjeg (ima vec 2 godine) nikakvih problema nisam imao. A stvari koje sam izmenio su:

Kolicina obroka - naucio sam se da jedem umereno, do sitosti ali bez prejedanja.

Ucestalost obroka - 3 obroka dnevno, bez medjuobroka, jer mora da postoji neki red kad zeludac luci a kad ne luci kiselinu.

Da ne jedem u nevreme - kasno uvece na primer, ili najgore posle ponoci.

Da jedem laksu hranu, meso 1-2 puta nedeljno.

Da koristim koliko god mogu sto zdraviju hranu i pice - umesto gradske vode obavezno koristiti izvorsku.

Da postujem uredno sve postove, sredom i petkom i u sva cetiri posta. I da obroke pocnem i zavrsavam molitvom.

Da neprestano vodim racuna o tome sta i kako radim, da budem uredan i bdim nad sobom ali da ne brinem preterano ni o cemu.

Da gledam sebe a ne tudja posla (da ne osudjujem previse druge), jer i tad hoce da se stvara zeludacna kiselina.

Da izbegavam nepotrebne sukobe sa drugim osobama.

Da se krecem dovoljno i sve radim umereno. Da ne planiram puno i zivim opustenije.

Jednostavno, ceo zivot mora da se izmeni da bi se jedan mali telesni problem otklonio. A sto se tice lekovitih sredstava, najvise sam pio caj od kamilice, jer mi raste u dvoristu i najvise mi odgovara, a koristio sam i jednu mocnu biljnu mesavinu protiv ulkusa (kome treba poslacu mu postom) ali ne dugo jer tegobe koje sam imao su veoma brzo prosle.

Jos nesto, ako neko ima helicobacter (svako ko ima hronicni gastritis ima i tu bakteriju), to se resava na poseban nacin. Lekari preporucuju razne antimikrobne koktele, ali sam je licno unistio prirodnim sredstvima. Planiram da ako Bog da napravim jednu kolicinu do juna meseca, pa kome treba neka se javi.

Za sve dodatne informacije mozete da me dobijete na 065/4088783 (8-10h).
Odgovori