ranica na grlicu i simptomi pogorsanja
Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik
-
- Stalni član
- Pridružio se: Ned Apr 09, 2006 2:03 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
ranica na grlicu i simptomi pogorsanja
zanima me da li bog ranice na grlicu materice moze da se javi sredinom ciklusa smedjkasto krvavljenje? 

Pozdrav Kmartina,
postoji nekolko atipicnih, oskudnih krvarenja izmedju ciklusa....
1.intermenstrualno ili tzv. ovulatorno (na sredini ciklusa)
2.premenstrualno (neposredno pred menstruaciju, 3, 4 dana)
3.postmenstrualno (par dana nakon menstruacije)
4.postkoitalno (krvarenje nakon seksualnog odnosa)
1.intermenstrualno (ovulatorno) krvarenje....... desava se na sredini ciklusa i posledica je smanjenja kolicine estrogena nakon prskanja jajnog folikula i njegovim padom ispod uobicajene, fizioloske granice. (u ovom slucaju nije nuzno neophodan nekakav tretman)
2.premenstrualno krvarenje..... se desava par dana (3, 4) pre same menstruacije. Javlja se kao posledica smanjene produkcije progesterona u zutom telu, formiranom na mestu prsnutog jajnog folikula (ova se pojava naziva "insuficijencija zutog tela") i zahteva tretman, jer zbog smanjene kolicine progesterona matericna sluznica nije dovoljno stimulisana za implantaciju embriona.... Ja samo ne znam da li je terapija potrebna uvek kad se ovaj slucaj desi ili samo ako se planira trudnoca....
3.postmenstrualno krvarenje je jace ili slabije krvarenje koje se nastavlja i nakon menstruacije, a moze trajati i vise dana. Uzroci mogu biti:
-zapaljenje matericne sluznice
-sporo obnavljanje sluznice materice posle njenog odlubljivanja tokom menstruacije
-nepravilno i produženo odlubljivanje sluznice materice tokom menstruacije
Ukoliko se identifikuje pravi uzrok i primeni odgovarajuca terapija ovaj poremecaj se ne ponavlja iz ciklusa u ciklus, ali je potrebno javiti se ginekologu.
4.postkoitalno ili krvarenje nakon odnosa........
moze biti posledica eritroplakije (ranice na cervixu-grlicu materice) ili drugih promena na cervixu izazvanih infekcijom.
Tvoje pitanje je bilo:
a krvarenje samo(!) na sredini ciklusa je ovulatorno.
Iz tvog pitanja tesko da se moze bilo sta konkretno zakljuciti, a i inace ide tesko bez pregleda....
Sta bilo da bilo, mozes uraditi cervikalne briseve na hlamidiju, gonoreju, trihomonas + papa test
, jane_doe
postoji nekolko atipicnih, oskudnih krvarenja izmedju ciklusa....
1.intermenstrualno ili tzv. ovulatorno (na sredini ciklusa)
2.premenstrualno (neposredno pred menstruaciju, 3, 4 dana)
3.postmenstrualno (par dana nakon menstruacije)
4.postkoitalno (krvarenje nakon seksualnog odnosa)
1.intermenstrualno (ovulatorno) krvarenje....... desava se na sredini ciklusa i posledica je smanjenja kolicine estrogena nakon prskanja jajnog folikula i njegovim padom ispod uobicajene, fizioloske granice. (u ovom slucaju nije nuzno neophodan nekakav tretman)
2.premenstrualno krvarenje..... se desava par dana (3, 4) pre same menstruacije. Javlja se kao posledica smanjene produkcije progesterona u zutom telu, formiranom na mestu prsnutog jajnog folikula (ova se pojava naziva "insuficijencija zutog tela") i zahteva tretman, jer zbog smanjene kolicine progesterona matericna sluznica nije dovoljno stimulisana za implantaciju embriona.... Ja samo ne znam da li je terapija potrebna uvek kad se ovaj slucaj desi ili samo ako se planira trudnoca....

3.postmenstrualno krvarenje je jace ili slabije krvarenje koje se nastavlja i nakon menstruacije, a moze trajati i vise dana. Uzroci mogu biti:
-zapaljenje matericne sluznice
-sporo obnavljanje sluznice materice posle njenog odlubljivanja tokom menstruacije
-nepravilno i produženo odlubljivanje sluznice materice tokom menstruacije
Ukoliko se identifikuje pravi uzrok i primeni odgovarajuca terapija ovaj poremecaj se ne ponavlja iz ciklusa u ciklus, ali je potrebno javiti se ginekologu.
4.postkoitalno ili krvarenje nakon odnosa........
moze biti posledica eritroplakije (ranice na cervixu-grlicu materice) ili drugih promena na cervixu izazvanih infekcijom.
Tvoje pitanje je bilo:
Ranica na grlicu materice uzrokuje krvarenje nakon seksualnog odnosa,kmartina napisao:.....da li zbog ranice na grlicu materice moze da se javi sredinom ciklusa smedjkasto krvavljenje?
a krvarenje samo(!) na sredini ciklusa je ovulatorno.
Iz tvog pitanja tesko da se moze bilo sta konkretno zakljuciti, a i inace ide tesko bez pregleda....
Sta bilo da bilo, mozes uraditi cervikalne briseve na hlamidiju, gonoreju, trihomonas + papa test

-
- Stalni član
- Pridružio se: Ned Apr 09, 2006 2:03 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
puno hvala
ja sam bila kod ginekologa i on mi nije utvrdio pravi razlog. rekla je da je MOZDA ovulacija. papa nisam mogla raditi zbog tog sekreta. sekret mi je inace treca grupa i ona kaze da je zbog ranice. rekla je da je mozda i zbog upale jajnika, mada mene oni ne bole
i utvrdila mi mikrocisticne jajnike za sta sam dobila diane 35. cini mi se da je danas sekret blazi i da je ovulacijsko
hvala jos jednom!