suzenje renalni aretreija
suzenje renalni aretreija
postovani imam probleme sa visokim pritiskom tkoji se krece 190 sa 100 u prosjeku i imam sumnju na suzenje renalni aretrija,radio sam nalaz dinamska scinitografija bubrega dtpa koja kaze da su oba bubrega uredne velicine i funkcije,,,a mene zanima sta znaci ova rijec a napisana je na kraju ovog nalaza ,,,,UDIO DESNOG BUBREGA U UKUPNOJ RENALNOJ FUNKCIJI JE 51 ODSTO A LIJEVOG 48 ODSTO,,, sta je to u biti jel to oznacava protok il suzenje,,hvala unaprijed, 

Re: suzenje renalni aretreija
tu se govori o funkciji bubrega, ne o suzenju arterija i protoku kroz njih...ako je funkcija OBA bubrega zajedno 100%, onda ako su oni uredu trebalo bi da podjednako podele ukupni posao po pola, znaci da levi obavi 50% i desni 50%...kod vas procenti odgovaraju tome, kao sto je vec i navedeno u nalazu bubrezi su uredne funkcije...
znaci moj nalaz je uredu ,,,ovaj ima malo odstupanja a razlog sta bi to moglo biti i zar je to nesto urgentno,,radio sam i ct renalnih arterija sa kontrastom koji kaze da su distalne su neravnomjerne kontura perilicastog izgleda ,,,nalaz glavnog stabla arterije renalis su suzene i nervnomjerne sirine pa me ztanima jel to nesto ozbiljno i spominje se neka metoda po seldingeru neka angiografija renalnih arterija po seldingeru,,,molim pomoc posto imam tlak i skoro svake sedmice na hitnoj posto ga je tesko odrzati pod normalnim vrijednostima,,,
rodje sam 01.06.1983g