Osoba muškog pola 42 godine, pitanje gornje vilice biće rešeno navlakama, zavisno, nažalost, od cene čitave "operacije" ove metal - keramika će, možda, biti zamenjene novim, stare su oko 10 godina.
Oni što zabrinjava je donja vilica, kao laik vidim samo 2 rešenja ( ne zamerite na terminološkoj nepreciznosti )
- implante i mostiće koji se drže na implantima
- most koji će imati sa jedne strane 3, sa druge 4 zuba i neće biti fiksiran, nego će se vaditi uveče.
Prednsti i mane su ono što me zanima.
S obzirom da sam čitala da implanti zahtevaju posebnu oralnu higijenu, a osoba radi, često je na putu, nema priliku da uvek posle jela omah dobro i pravilno opere zube da li je to pravo rešenje ?
Mostić - koliko osoba ovakve zube "oseća" kao svoje da li njima može da žvaće konforno, jasno mi je da u tom pogledu implanti imaju prednost, ali ovako je lakše držati higijenu.
Još nešto me zanima s obzirom na godine pacijenata i trajanje implanta, da li prvo ići sa mostićima, pa ih kasnije zameniti implantima ili upravo obrnuto.
Zubar kod koga ide je proveren, radio je obe vrste protetskih nadoknada istoj osobi, prvo mostić, a posle implante. Doduše, most je rađen ranije, možda se tada ordinacija nije bavila i ovom drugim.
Dosta pitanja uz poverenje u stomatologa, ipak, pošto ću ići na konsultacije sa pacijentom volela bih da čujem mišljenja stomatologa i studenata, ali i pacijenata koji imaju jedno od ova 2 rešenja, po mogućnosti do utorka do 15 - 16 sati, kada idemo kod zubara.
Nažalost, nije nemoguće da cena bude ta koja će presuditi, ipak, molim za komentare.