Da li mi neko moze pomoci?
Vec dugi niz godina pijem bromazepam od 3mg i to ujutru i uvece, imala sam stresne situacije u zivotu tako da ne mogu bez ovog leka.Sada imam 32 godine, udata sam, normalno funkcionisem,radim i htela bih kao i svaka zena da postanem majka ali plasim se zbog leka koji pijem.
Da li neko ima iskustva u vezi sa tim? Mnogo bi mi pomogli, jer sam u ocajnom stanju-plasim se da zatrudnim.
Molim Vas pomozite!!!
trudnoca i sedativi
Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik
-
- Novi član
- Pridružio se: Čet Feb 18, 2010 5:50 pm
Re: trudnoca i sedativi
Naravno da možeš bez leka, ali ključna je tvoja volja i želja. U principu ovi lekovi se ne ukidaju odjedared nego postepeno, dakle smanjuj dozu za po 1/4 na svakih 7-10 dana, pošto postoji i bromazepam 1,5, to će ti olakšati, kupi taj i cepkaj tablete na četvrtine.strahovita napisao:Da li mi neko moze pomoci?
Vec dugi niz godina pijem bromazepam od 3mg i to ujutru i uvece, imala sam stresne situacije u zivotu tako da ne mogu bez ovog leka.Sada imam 32 godine, udata sam, normalno funkcionisem,radim i htela bih kao i svaka zena da postanem majka ali plasim se zbog leka koji pijem.
Da li neko ima iskustva u vezi sa tim? Mnogo bi mi pomogli, jer sam u ocajnom stanju-plasim se da zatrudnim.
Molim Vas pomozite!!!
Pri tome u glavi imaj svoju buduću bebu i to će ti dati snagu.
Kažeš da se plašiš da zatrudniš, a kako će ti biti ako bromazepam piješ u trudnoći i razmišljaš hoće li tvoja beba biti zdrava ?
Ovaj savet ne može da zameni savet lekara, najbolje da odeš kod psihijatra, pa zajedno sa njim napraviš plan postepenog ukidanja leka uz psihoterapijske konsultacije.
Hrabro i srećno, govori sebi da hoćeš i možeš

- tamaraft
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Ako vec toliko dugo pijete lek, verovatno ste stvorili i toleranciju na njega, to su male gramaze i organizam posle odredjenog broja godina vise i ne reaguje na lek, sto znaci da konkretnog efektra lek i nema, a to shto vi mislite da zapravo ima se zobe placebo!
Tako da, ako vam je bitnije da rodite dete prestacete da koristite bilo kakve lekove koji bi mogli da utichu negativno na razvoj ploda, a ako vam je bitnije da pijete lek onda definitivno niste spremni za dete i mozda je i bolje da ga ne radjate dok ne reshite svoje probleme sami sa sobom, da ne bude dete to koje ce da vas lechi!
O svemu ovome treba da prichate sa vasim ginekologom, sa vasim partnerom i psihologom ako ga imate!
Tako da, ako vam je bitnije da rodite dete prestacete da koristite bilo kakve lekove koji bi mogli da utichu negativno na razvoj ploda, a ako vam je bitnije da pijete lek onda definitivno niste spremni za dete i mozda je i bolje da ga ne radjate dok ne reshite svoje probleme sami sa sobom, da ne bude dete to koje ce da vas lechi!
O svemu ovome treba da prichate sa vasim ginekologom, sa vasim partnerom i psihologom ako ga imate!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Prvo,bitan je uzrok uzimanja leka?Da li je u pitanju nervoza,stres,depresija ili anksioznost...Ja sam vec pisala na forumu da sam protiv lekova kao sto su bromazepam,diazepam i sl.Oni vrlo brzo mogu izazvati zavisnot cak za mesec dana redovnog koriscenja.Mislim da lekove za smirenje treba koristiti po potrebi,u slucaju vecih stresova i nervoza,osim ako lekar ne preporuci drugacije.U trudnoci nije pozeljno koriscenje lekova,a posebno antidepresiva i sl.Medjutim,opste je poznata trudnicka anksioznost,kao cesta pojava,kao i strah od trudnoce kod mnogih zena.Koliko znam cak ni valerijana nije dozvoljena.Prvo pokusaj da se odviknes od lekova,jer vecina lekova ne stvara fizicku,vec psihicku zavisnost,nekad i lek nema toliko dejstvo,koliko je to nasa autosugestija ucinila,u momentu kad popijemo taj lek.To imaj na umu pre svega.Bez lekova za umirenje se moze,i na kraju krajeva postavi sama sebi pitanje "A sta ce mi biti ako ne popijem lek?",naravno "Nista".