Multi slajs skener aorte

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
viler
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Okt 22, 2009 7:11 am

Multi slajs skener aorte

Post od viler »

Poštovani,
Pre dvadesetak dana počeli su sa mi se javljaju bolovi u grudima koji traju po sat-dva. Lekove pijem već godinama. 2007. godine mi je ustanovljeno proširenje aorte na 47 mm. Najnovija dijagnoza posle ehokardiografskog pregleda obavljenog 23.02.2010. glasi: Hypertensio arterialis;Angina Pectoris! Dilatatio (Aneurisma?) aortae ascedens; Insuff.Va.Semilunaris aortae gr laevis; Dissectio???
Indikovano je uraditi MSCT!
Gde je najbolje uraditi traženi multi slajs skener aorte?
Koristim terapiju propisanu od kardiologa (Nebilet 5 mg 1x1 ujutru, Norvasc 5mg 1x1 uveče, Dilcoran 80 1/2+1/2+0, Cardiopirin, Tulip 10 mg svaki drugi dan, pp NTGL lingv. - smanjio mi je pritisak na 90/63 !?
Da li sam životno ugrožen?
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Re: Multi slajs skener aorte

Post od drbgd »

morate da "trpite" tako niske vrednosti pritiska dok se ne vidi da li postoji aneurizma (patolosko prosirenje) aorte, i disekcija (raslojavanje, pucanje) njenih zidova! uradite u klinickom centru
Odgovori