Pitanje vezano za trudnoću - embrion

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
Korisnikov avatar
remi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jun 01, 2006 7:16 am

Pitanje vezano za trudnoću - embrion

Post od remi »

Kada embrion počinje da se hrani preko pupčane vrpce? U kojoj nedelji? Ili je to odmah? Zna li to neko? Potreban mi je tačan odgovor.
Hvala!
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Re: Pitanje vezano za trudnoću - embrion

Post od tamaraft »

Pupchana vrpca se organizuje do kraja pete nedelje intrauterinog zivota!

Vishe o tome naravno na wiki :) http://en.wikipedia.org/wiki/Umbilical_cord
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Korisnikov avatar
remi
Aktivan član
Aktivan član

Post od remi »

tamaraft napisao:Pupchana vrpca se organizuje do kraja pete nedelje intrauterinog zivota!

Vishe o tome naravno na wiki :) http://en.wikipedia.org/wiki/Umbilical_cord
Hvala!

Da li to znači da u slučaju ranog spontanog (recimo do 3-4 nedelje, koliko mi je poznato to u 99% slučajeva prođe nezapaženo), ne dolazi do mešanja krvi i samim tim ne dolazi do pojave antitela ukoliko je majka Rh-?
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

Hmm, mislim da se antitela stvaraju od prvog dana zacheca i upravo je to jedan od razloga pobachaja, ako zena ne zna da je Rh negativna, prva trudnoca i ne primi potreban lek da se sprechi ugrozavanje ploda.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Korisnikov avatar
remi
Aktivan član
Aktivan član

Post od remi »

tamaraft napisao:Hmm, mislim da se antitela stvaraju od prvog dana zacheca i upravo je to jedan od razloga pobachaja, ako zena ne zna da je Rh negativna, prva trudnoca i ne primi potreban lek da se sprechi ugrozavanje ploda.
Mislim da niste u potpunosti u pravu, a da jeste antitela bi se javljala kod svih žena sa Rh+ bebama u toku trudnoće. Do stvaranja antitela dolazi kada se pomeša majčina Rh- i bebina Rh+ krv a to dolazi najčešće kod krvarenja. Pupčana vrpca jeste da povezuje dva različita krvotoka, ali postoje filteri kojima je određeno šta sme a šta ne sme da prođe. Problem nastaje kada dođe do mešanja krvi nekim drugim putem, znači mimo pupčane vrpce ili ako se ova na neki način ošteti. Mešanje krvi je neizbežno kod prekida trudnoće (porođaj, spontani, abortus,...).
E, sada pitanje se, u stvari, odnosi na to kada se formira krvna grupa embriona. Mada, neko moje laičko mišljenje je da ne bi trebalo da bude problema sve do trenutka dok fetus ne počne da preuzima hranljive materije preko pupčane vrpce???? Da do tog trenutka ne postoji mogućnost mešanja krvi jer nisu povezani???? Mislim, usadi se oplođena jajna ćelija neki 7 dana po oplodnji, ali pretpostavka mi je da je u prvih par nedelja, sam plod okrenut ka samoodržavanju a ne ka interakciji sa organizmom majke i više je nalik nekom zatvorenom sistemu, pa da ako dođe do greške, koja zaustavlja dalji razvoj, i dođe do spontanog, "da izleti u jednom komadu" a dovoljno je malo da prođe neprimećeno.

Uh, ili sam otkrila toplu vodu ili sam se pošteno nalupala gluposti...
pencil
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jan 08, 2010 8:10 pm

Post od pencil »

Tek od 12. nedelje placenta preuzima ishranu ploda! Verovatno tek tada i nastje pupcana vrpca kao veza sa placentom. Sto se Rh- tice, znam da se Rogan daje obavezno zeni i posle spontanog i p[osle abortusa i posle porodjaja. Ipak, najbolje da sto pre odes do lekara aklo si Rh-
spy
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Maj 07, 2007 10:58 pm

Post od spy »

Remi,ja sam Rh-,sto sam saznala tek kada sam radila prvu redovnu analizu krvi nakon sto sam ostala trudna.Narednih meseci sam isla redovno na test na antitela,srecom sve je bilo ok svaki put.Da napomenem da imam i auto-imunu bolest stitne zlezde,sto je takodje jedan od velikih rizika u trudnoci (najcesce se zavrsi spontanim) ako uopste zena i uspe da ostane u drugom stanju,pa sam i ta antitela kontrolisala.Medjutim,za mene je ta trudnoca bila preporod,izneta bez ikakvih problema...Naravno,kada sam se porodila dobila sam Rhogam zbog naredne trudnoce i to je to... :wink:
Korisnikov avatar
remi
Aktivan član
Aktivan član

Post od remi »

Što bi rekli: Bilo pa prošlo.
Ili sam u startu bila u debelom zakašnjenju, ili je sve prošlo OK. Ne mogu baš zbog svake sumnjive sutuacije, za šta uvek postoji verovatnoća da je u pitanju igra hormona, da trčim kod dr. A i mislim da ne postoji sigurna metoda koja otkriva baš rani spontani.
Doduše, (ne)prisustvo antitela moguće je uvek proveriti analizom krvi.
Odgovori