cir na dnu kicme

Deo foruma gde možete podeliti svoja pitanja o najvećem ljudskom organu, koži. Kako sačuvati kožu, negovati, kada lečiti kožna oboljenja, kome se obratiti. Posavetujte se o kozmetičkim preparatima i negi kože i kose.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, moderato, admin, goranai

Odgovori
nutsoman
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jan 12, 2008 1:58 am

cir na dnu kicme

Post od nutsoman »

Zadnjih mesec dana sam primetio da imam cir na dnu kicme koji se od tada malo i povecao..

Prvi put mislim da sam imao problema sa tim na skijanju pre 2,3 godine kad sam se toliko napadao da nisam mogao da sedim na dupetu jedno 3,4 dana, a u to vreme sam primetio i da imam malu krvavu fleku na donjem vesu bas na tom mestu.. naravno, posto nisam imao kameru, a i pretpostavio sam da sam samo rascepio kozu, nisam nikome ni nudio da mi to pogleda, a krvarenje je prestalo nakon nekog perioda..

zatim sam pre godinu dana pao i udario se na slicno mesto o cosak o stepenica, ali nisam primetio da je ista krvarilo, ali mozda je to uzrok..

zatim, nakon sto sam sam slikao cir, potrazio sam na googlu i nasao slicnost sa par slika cireva koji se dobijaju od previse sedenja, lezanja i sl... Jeste da sedim mnogo za kompom, i u autu, ali bavim se ja i sportom par puta nedeljno, tako da nisam bas 24/7 na dupetu..

E, sad da ga opisem, pa cu i sliku da postavim...
Precnik oko 6,7mm, veoma cesto izlazi bezbojna masna tecnost,a ponekad i malo krvi izadje... Ne boli, ali me par puta u ovih mesec dva od kada sam ga primetio, me veoma blago zasvrbilo na kratko... Takodje sam sad prvi put na slici video i ovu malu rupicu ispod cira. pitam se sta bi i to moglo biti??? moguce da je obican oziljak..

klikni na sliku da uvecas!
Slika
coldcova
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Nov 13, 2007 12:59 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od coldcova »

broca
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Nov 11, 2007 1:46 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od broca »

da da to je vrsta cira i najverovatnije se radi o urasloj dlaci,trebalo bi da se uradi hir intervencija mala incizija sa drenazom i terapija antibioticima.mogu ti reci da se javlja ponovo ali sta je tu je
nutsoman
Novi član
Novi član

Post od nutsoman »

E bas sam se usrecio :)

A zbog cega se vraca??? Malo sam listao na netu i pise da ima neka intervencija nakon koje se ne vraca, ali spontano zarastanje traje i do 3 meseca...
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 8:07 pm

Post od draganvma »

To je to sto su vam predlozili - hirurska excizija. Ostavi se da drenira, ne zatvara se rana i pusta se da spontano zaraste. Recidiv je ipak moguc a metoda koja bi vam dala garanciju da se nece ponovo javiti ne postoji.
nutsoman
Novi član
Novi član

Post od nutsoman »

Da li je moguce da ovo samo zaraste?? Posto vidim da se vise ne gnoji, suvo je i smanjuje se crvenilo, dobija ruzicastu boju..

A, i sta je ova mala rupica ispod cira? To me bas baca u rebus...

Takodje, kod koga da odem na pregled?? lekara opste prakse u lokalnu ambulatnu ili mogu odmah na VMA i tamo opet potrazim koga?, posto ipak mislim da su tamo najveci strucnjaci(ovo sam rekao iz iskustva sa raznim drzavnim i privatnim ustanovama :) )..
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 8:07 pm

Post od draganvma »

To je formalnost za svakog opsteg hirurga, bar bi tako trebalo da bude. Ne, nece samo zarasti ili hoce se zatvoriti privremeno pa ce se ponovo javiti, tako da treba da se javite lekaru.
goranelag
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Feb 19, 2010 1:03 pm
Kontakt:

Re: cir na dnu kicme

Post od goranelag »

I ja imam neku vrstu cira, posao mi je takav da po deset sati dnevno sedim ispred kompjutera. Moj cir je dosta ispod koze, velicine lesnika i nema nikakvog crvenila na kozi. Planiram da idem na intervenciju, da li postoji neka preventiva da mi olaksa ako na primer sedim na meksoj podlozi ili u vidu pravilnijeg sedenja? Ovo polako postaje nepodnosljivo!
Korisnikov avatar
patka
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jul 01, 2008 8:28 pm

Re:

Post od patka »

nutsoman napisao:Da li je moguce da ovo samo zaraste?? Posto vidim da se vise ne gnoji, suvo je i smanjuje se crvenilo, dobija ruzicastu boju..

A, i sta je ova mala rupica ispod cira? To me bas baca u rebus...

Takodje, kod koga da odem na pregled?? lekara opste prakse u lokalnu ambulatnu ili mogu odmah na VMA i tamo opet potrazim koga?, posto ipak mislim da su tamo najveci strucnjaci(ovo sam rekao iz iskustva sa raznim drzavnim i privatnim ustanovama :) )..

Pilonidalni sinus retko kada sam prolazi, uglavnom ima faze mirovanja i pogorsanja... Ta rupica ispod je sinus tj. izvodni kanal koji se formirao, oni mogu biti povrsinski tj. kao sto je ta rupica gde se vide ali isto mogu da postoje i slepi kraci tj. kanali koji nisu izasli spolja vec imaju slepe zavrsetke i oni se uglavnom verifikuju tek intraoperativno. rez ce biti elipsoidnog oblika i ici ce od ovog crvenila gore pa do dole do te rupice, radi se ekscizija tj. sece se do zdravog. neki hirurzi to usivaju, neki ostavljaju da zarasta per secundam. sama intervencija traje oko pola sata i radi se u spinalnoj ili periduralnoj anesteziji. u slucaju usivanja rana zarasta dosta brze dok per secundam zna da potraje dugo, i zahteva pojacanu higijenu, cesta previjanja i ispiranja i pazljivo tretiranje te regije zbog povecane mogucnosti sekundarnih infekcija. meni je per secundam trebalo da zaraste oko 3 meseca... pogledajte moje postove na tu temu ima manje vise sve napisano o tome... Meni je brat to 2 puta operisao na VMA, jednom usivano jednom per secundam i evo i treci put ima taj problem, ja sam operisao samo jednom u Dragise Misovic, imao sam komplikacija oko zarastanja i infekcija ali na kraju je sve proslo i sad nemam vise tih problema. Bitno je da hirurg sve lepo ocisti i kad zaraste meni je savetovano i brijanje 1-2 mesecno te regije kao preventiva s obzirom da sanse za recidiv uvek postoje. Puno srece sa tim, i bez odlaganja jer je to jedini nacin da se resi problem i poboljsa kvalitet zivota, i bez cekanja leta i velikih temperatura :)
Odgovori