Problem ne dobijanja insulina na recept

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta

Odgovori
ceca_v
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Maj 30, 2009 8:02 pm

Problem ne dobijanja insulina na recept

Post od ceca_v »

Zanima me da li se jos neko nasao u situaciji kada mu lekara opste prakse ne moze prepisati recepte za insuline zbog izvesnih pravila i pravilnika po kojima se prepisuju lekovi!?!? Naime, rec je o Novorapidu i Lantusu, a po pravilnicima ovi insulini se prepisuju samo osobama kojima je poslednji HbA1C bio preko 7, imaju bar jednu hipoglikemiju koja je laboratorijski registrovana i jos neke stavke. Ali, najvise gledaju HbA1C. Meni je rezultat HbA1C vec siguno 10 meseci ispod 7, s tim da je lekar opste prakse ranije bio voljan da prepravi taj rezultat kako bi bio u skladu sa pravilom i izda mi recept, ali poslednji put to nije bio slucaj i ja sam sada ostala bez svog mesecnog sledovanja insulina. Zato me interesuje kako ste vi resavali taj problem, ako ste se susretali? I da li bi bilo neke koristi da se obratim Zdravstvenoj Inspekciji, jer sam procitala da bi oni trebalo da se bave takvom problematikom?? To mi je poslednja opcija pre odlaska i kupovanja insulina iz sopstvenog dzepa. Svom endokrinologu sam rekla da cu imati taj problem zbog poslednjeg (dobrog) rezultata HbA1C na sta je ona zbunjeno rekla da nije cula za to i da to nema smisla, da lekar opste prakse mora da mi napise recept. A, ovaj lekar se nadao kako ce endokrinolog sigurno hteti da "namesti" rezultat na papiru, da lekari na endokrini sigurno znaju kako to ide... I dok oni ne smisle sta ko treba da uradi, meni i dalje ostaje neresen problem. Zato se i javljam ovde. Svaka pomoc je vise nego dobrodosla. Hvala unapred.

p.s. Izvinjavam se na opsirnosti.
ksenija.p
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Feb 13, 2006 5:49 pm

Re: Problem ne dobijanja insulina na recept

Post od ksenija.p »

U izveštaju endokrinologa mora da piše vaša terapija . Dobro je što je HA1C ok to je rezultat dobre terapije pa se ona nemora menjati tj terapiju bira endokrinolog i on odlučuje a lekar opšte prakse sprovodi. Pravilnik je takav ali o njemu ne vredi raspravljati vaš endo može da vidi rezultat ali ga u izveštaju nemora pomenuti. Otiđite ponovo vašeg endokrinologa pa mu potanko objasnite shvatiće šta treba da uradi jer od inspekcije nema koristi, malo više razgovora i biće rešenja.
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Diabeta »

Ako ti endokrinolog nije menjao terapiju, lekar opšte prakse ne sme da je menja. Ako ti na izveštaju pišu analozi, onda ona mora to da ispoštuje. Ti uslovi koji si navela su bitni samo kada se PRVI PUT UVODI terapija, a ne za nekog ko je već neko vreme na analozima. U opštoj praksi su potpuno pogubljeni i više ne znaju šta smeju a šta ne, a mi im dođemo kao neko ko otima iz državne kase :evil:
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Ako si iz BG, pošalji mi na pp koji je to DZ i koja dr, pa da ih malo pitamo za njihovo mentalno zdravlje u ime udruženja ;) Čisto da znaju da nisi sama...
ceca_v
Novi član
Novi član

Post od ceca_v »

@ Ksenija: Da, u izveštaju piše terapija, i još je endokrinolog dodatno napisala da treba da se nastavi sa istom terapijom. Inače, mora da se piše rezultat HbA1C, to je prvo što na opštoj praksi pitaju. Probaću ponovo da odem do endokrinologa (već par puta je bilo neuspešno), pa ću videti šta će mi reći.

@ Diabeta: Nisam znala da oni uslovi u pravilniku važe samo za prvi put kad se uvodi terapija. To već ima više logike, mada opet i ne mora da znači (jer, ja sam zbog preniskog HbA1C od 4,7 i prečestih hipoglikemija prešla sa Levemira na Lantus – to je izvedeno u bolnici, pa sam na osnovu toga uspela par meseci da dobijam Lantus na recept). Pitanje je sad kako ubediti neupućene lekare na opštoj, kada se oni drže samo škrto napisanih rečenica u pravilniku(??). Inače, iz Beograda sam, a reč je o Studentskoj Poliklinici. I rekla bih da su svi lekari istog stava, jer je i glavni lekar pitan za dozvolu da mi se napišu recepti i, naravno, odgovor je bio da nema šanse. I da, stvarno se ponekad osećam kao da otimam iz državne kase. :evil:

Ništa, probaću ponovo kod endokrinologa, (da dopiše još koju rečenicu u taj izveštaj kako bi bilo jasnije onima kojima nije jasno), pa ću onda da porazgovaram malo sa ovima na opštoj. :wink:

Hvala puno na odgovorima! Dobro su mi dosle te informacije, a i podsticaj. :)
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Jaoooo... opet Stidentska! :o Oni tamo definitivno pojma nemaju, a dobro je i ako hoće uput za endo da ti daju... :(
NEMA ŠANSE da ti menja terapiju! Pitaj ga sledeći put šta je mislio da ti prepiše umesto analoga, koje insuine i na osnovu čijeg naloga? Ako tebi još na optusnoj listi pišu analozi, on može samo da prepiše to što treba. Sa opštom praksom možeš jedino da imaš problema oko broja kutija / penova u odnosu na mesečni broj jedinica koje primaš (mada je i to diskutabilno) i ništa više.

Evo, citiram ti za analoge iz važeće A Liste lekova (koju možeš da nađeš na sajtu RZZO):
"Samo za pacijente sa nezadovoljavajućom kontrolom dijabetesa na terapiji humanim insulinima tokom poslednjih šest meseci, kod kojih je utvrđena vrednost glikoliziranog hemoglobina >7% (HbA1c>7%), koji imaju najmanje jednu hipoglikemiju nedeljno od kojih su tri tokom šest meseci verifikovane laboratorijski a kod kojih su iscrpljene sve terapijske mogućnosti lečenja drugim vrstama insulina.
Lek se u terapiju uvodi na osnovu mišljenja endokrinologa ili interniste ili pedijatra."

Dakle, ako si ti već prošla fazu lečenja sa humanim insulinima i uvedeni su ti analozi, opšta praksa može da se slika. A ti zapucaj kod zaštitnika prava pacijenta ili direktora klinike ako treba.
Ne daj se! :D
ceca_v
Novi član
Novi član

Post od ceca_v »

Da, definitivno nemaju pojma! A, plus su još isprepadani i od inspekcije, tako da nije bilo šanse da ja njima objasnim da to što piše u pravilniku važi samo za prvo uvođenje terapije. Juče sam baš išla u studentsku i navodno je ta jedna doktorka sa kojom sam razgovarala išla u Nemanjinu, u Fond osiguranja, da pita između ostalog i za ovaj problem koji ja imam. I sama mi je ona rekla kako joj je rečeno da kada se uvodi insulin treba da se ispoštuje ono što je napisano u pravilniku. I ja joj kažem kako i oni govore da to važi za novu terapiju, ali nije bilo šanse. Ma, previše se plaše te inspekcije, jer su već imali nekih negativnih iskustava, mada ne baš u vezi ovog mog problema. Izgleda da ću morati lično da odem u Fond i sama im objasnim situaciju i, po mogućstvu, da dobijem to objašnjenje napismeno od njih. Pogledaću i to udruženje za zaštitu prava pacijenata, pa baš da vidim šta će oni reći koja su to moja prava.
Ovo prevazilazi već svaku meru! Mislila sam da će stati kod onoga kad je uvedeno da treba jednom godišnje da se ide na komisiju, ali nee...naravno da su našli još načina da nam zakomplikuju život. :evil:
Javljam kad dođem do nekih novih odgovora, informacija....
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Poslala sam ti pp.
dzindas
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Feb 19, 2010 3:59 pm

Post od dzindas »

Ko ti je izabrani lekar na poliklinici???
Odgovori