>POMOC< Insulin lantus - problem sa hipoglikemijom

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta

Odgovori
ivanas85
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jan 18, 2010 6:27 pm

>POMOC< Insulin lantus - problem sa hipoglikemijom

Post od ivanas85 »

Zbog nestabilnog nivoa secera (koji je varirao od 2.2-18) sam cesto zapadala u nocne hipoglikemije, a terapija koju sam koristila je bila: MIXTARD30 jutranja doza 22 i.j. i vecernja 8-10 i.j.

Nakon ovoga, endokrinolog mi je vecernju dozu zamenio LANTUS insulinom i to 12 i.j. u 18h. Secer mi posle izmenjene terapije raste od 18-23h i od 15, ujutro oko 7, a preko dana sam na ivici hipoglikemije sa vrednostima oko 3.8-6.7.

Smanjila sam jutarnju dozu na 18 i.j. MIXTARD, ali su mi i dalje dnevne vrednosti secera niske.

Kako da regulisem terapiju? :cry:
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Re: >POMOC< Insulin lantus - problem sa hipoglikemijom

Post od Diabeta »

Meni ništa sada ovde nije jasno. Kada primaš Lantus (ako sam dobro shvatila u 18h), a kada Mixtard?
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
ivanas85
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jan 18, 2010 6:27 pm

Post od ivanas85 »

Da, da, bas tako! Mixtrad primam u 7h ujutro, a LANTUS u 18h posle podne.
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Diabeta »

Nikad nisam čula da neko ima ovakvu terapiju... Katastrofa! :o
Lantus je dugodelujući insulin koji bi trebalo da te drži barem 20 sati "pokrivenu"... Mixtard (pretpostavljam 30) je kombinovani insulin (30% Actrapida-kratkodelujući i 70% Insulatarda-dugodelujući). Znači, za ručak nisi pokrivena insulinom, a u jednom momentu ti se sastave Lantus i Mixtard pa imaš hipo. Umesto Mixtarda 30 treba da pređeš ili na Actrapid, ili Apidru, ili Novorapid i da ih daješ neposredno pre obroka (znači pre doručka, pre ručka i pre večere). Ova terapija ti je sumanuta, a tvog lekara bi dobro negde prozvala da mogu.
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
Borhes
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Nov 24, 2009 9:58 pm

Post od Borhes »

Diabeta napisao:Nikad nisam čula da neko ima ovakvu terapiju... Katastrofa!
Ova terapija ti je sumanuta, a tvog lekara bi dobro negde prozvala da mogu.
Nije jedina koja je imala sumanute terapije,ja sam svojevremeno primao actrapid i
insulatard ujutru, a noc mi je pokrivala jedna inekcija actrapida od 8 i.j. ... Da je doktor
barem procitao uputstvo koje se dobija sa svakom kutijom actrapid penova, video bi da
je njegovo dejstvo mnoooogo krace ...
BoJJo
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 20, 2005 1:46 pm

Post od BoJJo »

Doktor genije!
Jel u pitanju neki endokrinolog ili doktor opste prakse?
Potpuno se slazem sa Diabetom - slobodno daj doktoru predlog (tj savjet) da te prebaci na jednu dozu Lantusa, jutarnju ili vecernju, nebitno od nekih 20-22 jedinice, dok ce ti Mixtard zamijeniti Novorapidom ili Humalogom (ili nekim drugim brzim) ali umjesto jedne doze treba da ti ih raspodijeli na 3-4. Znaci manje vise svaka 3-4 sata ali manje doze.
Tip 1 od sept 1990. Minimed & Humalog od feb 1998.
Odgovori