Zucna Dijeta
Principi:
1.cesto jesti u manjim obrocima 2.lagano jesti 3.dobro zvakati (eventualno samleti) 4.upotrebiti malo masnoce (50-60gr dnevno) 5.meso pripremiti na zaru,pirjati,kuvati 6.ostre zacine izbegavati (papreno,jako kiselo) 7.hrana treba da bude umereno topla 8.odrzavati normalnu telesnu tezinu
Dozvoljeno:
-mleko i mlecni proizvodi: obrano mleko,svez nemastan kravlji sir,jogurt -hleb: dvopek,stari beo hleb,kifla,zemicka -brasneni proizvodi: sva testa,keks,griz,pirinac -povrce: krompir(pire,kuvan i soljen),spanac,karfiol,sargarepa,tikvice,bundeve,pasirani mladi grasak,salata,paradajz i cvekla -voce: zele od voca,kompot od jabuka,pomorandze,breskve,banane,sveze grozdje bez ljusaka i semenki(kakvo je to grozdje?), -dezerti: kremovi bez zumanceta -napici: zasladjen caj,vocni sokovi,mineralne alkalne vode bez mnogo ugljen-dioksida sa pola vode -meso: teletina,jagnjetina,zivinsko,recna nemasna riba,junetina -masti: ulje
Zabranjeno:
-mleko i mlecni proizvodi: punomasno mleko,skorup,kiseli kajmak,slag,svi sirevi -hleb: svez hleb,razeni -povrce: pasulj,grasak,socivo,kelj,kiseli kupus,krastavci,gljive -voce: bademi,orasi,lesnici,kajsija,kruska,tresnja,sljiva -dezerti: cokolada,kakao...meni cokolada ne smeta =) -napici: belo vino,slatko vino,sva alkoholna pica,crna kafa,voda sa mnogo ugljen-dioksida -meso: svinjetina,divljac,guska,patka,jezik,jetra,bubrezi,mozak,jegulja,tunjevina,pastrmka,haringa,sardine,rakovi,slanina -jaja...sem mozda belance -masti: zivotinjske masti
_________________ Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
|