kazite mi kakvi su mi nalaz?

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Korisnikov avatar
ontario
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Nov 25, 2006 5:53 am

kazite mi kakvi su mi nalaz?

Post od ontario »

Pozdrav svima!
Doktore,svi moji forumasi trebam savet od vas!
Vadila sam krv i nije mi puno toga jasno :roll: :roll: :roll:
RDW mi je 15,8.......povecano normalna vrednost je 11-14.5
ESR mi je 37.......visoko......normalna vrednost je 0-12
hs CRP mi je 11..........veliki rizik za vise od 3.........POJMA NEMAM DA LI JE VEZANO ZA SRCANE PROBLEME??????
CHOLESTEROL 6,90.........visok......normalan je manje od 5,2
LDL cholesterol 4,9
FERRITIN mi je 11........mali.......normalna vrednost od 13-145
RHEUMATOID FACTOR.......manji od 20

Ako mi je reumatoid factor uredu da li to znaci da visoka sedimentacija nije povezana za reumom/artritisom i bolovima u vratu?Moj lekar nece dalje pretrage da mi radi jer tvrdi da je sedimentacija visoka jer me boli vrat i lopatica u ledima.
Mene zanima da li je VISOK CRP povezan sa anemijom?
Da li je visoka sedimentacija povezana sa anemijom?
Da li su povisena krvna zrnca povezana sa anemijom?
Da li treba da radim jos pretraga?

Znate li o cemu se radi?
Please za informacije jer ne znam od cega mi je povisena sedimentacija,a ja se ne osecam dobro.Jako sam pospana,umorna,malaksala......
Veliki pozdrav
Korisnikov avatar
ontario
Stalni član
Stalni član

Re: kazite mi kakvi su mi nalaz?

Post od ontario »

hs-CRP measures very low amounts of CRP in the blood and is typically used to assess risk for heart problems.

Da li je to istina? :o :o :o :o :o :o
Doktore cekam vas odgovor,forumasi javite mi se,znate li nesto o tome?
Pozdrav
Korisnikov avatar
ontario
Stalni član
Stalni član

Post od ontario »

Doktore moze li savet od vas i odgovor?
Pozdrav
gogi999
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Okt 09, 2008 9:57 pm

Post od gogi999 »

ontario,
slucajno sam ovo procitala i samo da ti kazem nesto u vezi CRP-a dok se neko strucan ne javi.

CRP su meni trazili posto imam problem sa diskushernijom na vratu i lekar je zeleo da vidi kakav je CRP koji pokazuje ako postoji neki upalni ili zapaljenjski proces u tom delu.
Posto mi je SE i CRP bio 2 rekao je da je to dobro i preporucio fizikalnu.
Inace,ne znam za vezu izmedju CRP i srcanih tegoba.To mi nisu rekli.

Vidlela sam da imas problem sa bolom u lopaticama.Imam ih i ja poslednjih godinu dana.Uzasno je!Nisu mi rekli da snimam jer je to posledica mog stanja u vratnom delu kicme.Nekad me toliko boli da ne mogu da udahnem uopste.
Moja fizioterapeukinja mi kaze da je taj bol od fibromialgije.

Eto,to je to i tako zivim.Nekad me otkida od bolova i boli me iglava od toga a nekad je podnosljivo.
Probaj da ides na fizikalnu terapiju.Meni najvise prija UZ masaza vrata i llopatica i naravno...mmmm... manuelna masaza koja mi je nezamenljiva ali je ,na zalost retko upraznjavam.

Pozdrav i drzi se,bice sve u redu!
Korisnikov avatar
ontario
Stalni član
Stalni član

Post od ontario »

Gogi puno ti hvala!
Ja idem na fizio vec 7 meseci i nista ne pomaze.
Meni su radili hs-CRP jos precizniji test.Vadili su mi i reumatoid faktor koji je normalan.To znaci nema tragova od reume ili nekog drugog procesa vezanog za degenerativne promene na kostima/kicmi itd.
Evo sada sam upravo nasla nesto na kompjuteru pa sam bas zabrinuta posto mi je otac umro od 3 infarktra,majka 2 sloga i jedan infarkt,tetke od srca,sve porodica sa mamine i tatine strane umrla od srca,a meni je povecan holestrol.

CRP je najpoznatiji inflamatorni marker za koga je u mnogim epidemiološkim studijama utvrđena
prediktivna osobina u predviđanju nastanka infarkta miokarda, moždanog udara, perifernih
arterijskih oboljenja i iznenadne srčane smrti kod naizgled zdravih ljudi. Za kardiološke
potrebe neophodno je određivanje tzv. visoko senzitivnog CRP (hs CRP) sa detekcionim limitom
od 0.1 mg/l.
Ovaj oblik određivanja CRP je olakšan uvođenjem visokosenzitivnih eseja
koji su sada komercijalno raspoloživi što merenje CRP čini laki, jeftinim, preciznim i reproduktivnim.
Njegova glavna uloga je nespecifična odbrana organizma. CRP se vezuje za lipidne
stukture (lipoproteini) koji se posle agregacije inkorporiraju u LDL i VLDL. Ovako vezan snažno
aktivira klasičan sistem komplementa. Najnovija saznanja da povećanje koncentracije
CRP pokazuje povezanost sa budućim koronarnim događajima. U nestabilnoj angini pektoris
uz negativne vrednosti troponina, služi kao prediktor restenoze nakon PCI.

Gogi hvala ti puno na javljanju moj je HS-CRP.......11 :o :o :o
Ja idem i na masaze,svake nedelje vec 2 meseca ovo je treci i bolovi su jos tu......
Pozdrav Gogi
gogi999
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Okt 09, 2008 9:57 pm

Post od gogi999 »

Ontario,
pa ovo me stvarno zbunilo za CRP,stvarno nisam znala.Zasto onda uvek taj hs-CRP ne uvrste u analize kad su srcane smetnje u pitanju.Evo,moj lekar-kardiolog a i predhodni nisu to trazili.Samo je trazio fizijatar pre no sto mi je odredio terapiju za vrat.
Obavezno konsultuj nekog lekara tamo oko te vrednosti CRP-a.Jel ti to prvi put sada radis i zasto su ti tek sada to predlozili?
Nadam se da su ti predlozili i neku fizicku aktivnost?Probaj,makar ces time malo relaksirati i svoj duh a to ti je preko potrebno. :D
Umalo da zaboravim,
a zasto si radila B12?Meni je to rekao dermatolog zbog pojave ekcema na rukama.
Moj B12 344,5 a ref.vrednost je 178-664.
p.s.
Evo upravo sam proverila svoj rezultat CRP(obicnog) 0,1 a moze do 5 mg/L.
Korisnikov avatar
ontario
Stalni član
Stalni član

Post od ontario »

Gogi ja verujem da je meni doktor greskom napisao hs-CRP jer obicno se vadi CRP.
Ni meni niko prije nije to proveravao,zacudila sam se i ja.
Ja sam Gogi jako anemicna i vitamin B12 u krvi mi je jako mali.Sada se malo povisio ali lekar kaze bi trebao biti veci jer primam inekcije.Prije inekcija sam se osecala jako umorno,osecam se i sada ali sam tada imala cudne vrtoglavice.
Ponekad sam skoro znala pasti,od momenta kada se probudim pa sve do veceri.Ova inekcija daje dosta energije,to je samo vitamin.Citala sam ako je B12 mali i zeljezo mala javlja se najgora versta anemije koja moze imati uzasne posledice ako se ne leci.Ukratko ni jedna anemija nije dobra....
Mnogi ovde primaju inekciju B12 vitamina......moja je sada 355 a treba biti vece od 131,ali moj lekar kaze da je i to malo jer primam inekcije.Cula sam da neko ima i 600.....
Znaci i kod nas je tako/u nasoj zemlji....
Gogi meni je lekar hteo da proveri citavu krvnu sliku jer sam htela da vidim koliki mi je holesterol.
Sada cu opet vaditi krv,traziti od mog lekara da opet izvadim hs-CRP pa ako je opet visoko onda nesto mora da se preduzme.Ja idem da ga vidim u cetvrtak,sve cu ti javiti.......
Volela bih da cujem misljenje ovde od nekog lekara ali mi se niko ne javlja :cry:
Odgovori