Artroskopija kuka ili neinvanzivni operativni zahvat?

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

papiga
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Mar 19, 2009 10:49 pm

Post od papiga »

moze li mi neko kompetentan , ato naravno jesu i oni koji su sami iskusili ) reci nesto vise reci o porodu i drudnoci ? meni su ovdje samo kratko rekli samo carski rez .molim vas za odgovor????Hvala!
papiga
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Mar 19, 2009 10:49 pm

Post od papiga »

moze li mi neko kompetentan , ato naravno jesu i oni koji su sami iskusili ) reci nesto vise reci o porodu i drudnoci ? meni su ovdje samo kratko rekli samo carski rez .molim vas za odgovor????Hvala!
Korisnikov avatar
svlada
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Feb 02, 2009 10:23 am

Re: Artroskopija kuka ili neinvanzivni operativni zahvat?

Post od svlada »

Odavno sam pregledao postove u ovoj temi. U medjuvremenu, bio sam u Nisu, posetio pomenutog lekara i dobio prilicno drugacije informacije od ovih koje su ovde iznete. Osim toga, na nedavno odrzanoj konferenciji (?) ortopeda u Beogradu, detaljno je predstavljen "niški" postupak. Dalje, u razgovoru sa Dr. Babićem iz Banje Luke saznao sam da se radi o znatno naprednijem načinu operacije nego što se to radi u Beogradu. Slično je i u Zagrebu (pogledajte www.bolnica-nemec.hr/kuk.php )
Do sada bih se sigurno operisao u Nišu, ali naš beogradski (možda je i srpski) fond to ne dozvoljava.
So, Dr. Jovanoviću, imate li neki komentar?

Poz.
Korisnikov avatar
remi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jun 01, 2006 7:16 am

Post od remi »

Ajde da se ja priključim. Imam 34 godine. Rođena sam sa obostranim urođenim iščašenjem kuka. Dve gotovo bezuspešne operacije u Tiršovoj. Jedino su zglobovi obezbeđeni da ne mogu da iskoče. Mislim, ako se to što ja imam može nazvati zglobovima kuka. Ceo život sa ograničenjima. I mene čeka ugradnja endoproteza na oba kuka. I ne sviđa mi se dug oporavak. Za mene je i mesec dana mnogo. I skeptična sam, iako niko sa obostranim protezama nije ostao neobuven pa čak ni oni što žive sami, kako je moguće obuti čarape, vezati pertle i sl a ne prekršiti pravilo 90 stepeni.

Za Ljilju: nije ni sada prepreka za decu. Trebalo bi po automatizmu da ideš na carski rez. Tako je bilo sa mnom pre skoro dve i po godine. U celoj toj priči najbitnije je da maksimalno koliko možeš da pripremiš mišiće a pogotovo leđne, nožne i trbušne. I, jako jako je poželjno da imaš nekog ko će ti pomagati oko deteta bar do njegove 3-4 godine.
Nije prepreka ni posle ugradnje endoproteza. Meni se nekako ovo čekanje oteglo (te nemam dovoljno godina, pa sada nikako da stignem na red... a godine prolaze. Shvatam ja to da je uglavnom za moje dobro i da je najbolji prirodan zglob, ali... mnogo toga mi je uskraćeno i to ne samo po pitanju onoga šta mogu da uradim (spisak je tu prilično kratak) već i po pitanju nerazumevanja od strane drugih osoba...), a i više imam poverenja u sopstvene zglobove pa kakvi takvi su (bar sam 99,9% sigurna da ne mogu tek tako da iskoče), pa sam odlučila da bar jedno rodim pre.

Ta priča iz Niša me podseća na ugradnju treće vrste proteze (koja može da se ugradi samo prvi put) kod koje se mnogo manje buši koska i koja najviše podseća na pravi zglob i ima najveći raspon pokreta - bukvalno da ne postoji zabranjen pokret. Mislim, bez prekrštanja nogu bih mogla itekako ali čučnjevi, savijanje mi deluje sasvim normalno i poželjno. U jednom postu mi je dr Veljko Jovanović objasnio da ova proteza nije raširena jer ne može svakome da se ugradi i ne postoje studije o njenoj trajnosti (pozivam ga da me ispravi ako grešim). U svakom slučaju JA GLASAM ZA OVU TREĆU VRSTU PROTEZE! Pa, ako ništa drugo imaću bar 5-6 godina normalne pokretljivosti. Na prethodno navedenom sajtu hrvatske klinike ima nešto više o ovoj vrsti proteze.

Ja se baš raspričala. :oops:
Korisnikov avatar
svlada
Aktivan član
Aktivan član

Post od svlada »

Baš bih voleo da saznam kako misliš da dođeš do željene proteze? Šta ako ne živiš u Nišu? Šta ako nemaš 3500EUR za operaciju u Banjoj Luci? Nisam siguran da u Beogradu ima neko ko se bavi tim "naprednijim" načinima operacije kuka.

Poz.
Korisnikov avatar
remi
Aktivan član
Aktivan član

Post od remi »

svlada napisao:Baš bih voleo da saznam kako misliš da dođeš do željene proteze? Šta ako ne živiš u Nišu? Šta ako nemaš 3500EUR za operaciju u Banjoj Luci? Nisam siguran da u Beogradu ima neko ko se bavi tim "naprednijim" načinima operacije kuka.

Poz.
Pa, koliko sam primetila ovde su uglavnom oni koji mogu sebi da priušte takvo zadovoljstvo. Inače, cena tih proteza je sličan ceni bescemetnih proteza i ako neko u BG to radi trebalo bi da bude VMA a za njim i Banjica. Rizik? Pa, znatan rizik nose i već do sada uhodane metode.

Onima kao ja, koji ne mogu da plate, ostaje da čekaju da budu pozvani pa kada to bude. Iskreno, kada bih znala da postoji način koji bi mi povećao pokretljivost makar 2-3% (Možda procenti deluju smešno ali nekome ko je u mom stanju je takoreći spas, naravno, što više to bolje) i nekakvi preparati koji bi mi pomogli da to stanje održim još bar jedno 20tak godina ne bih nikada pristala na operaciju. Ali nema tako nešto a i ako ima je preskupo i nedovoljo efikasno da bi opravdalo svoju astronomsku cenu.

Nemam veze, po zvaničnom obrazovanju, sa medicinom i srodnim granama, ali koliko mi je poznato za eventualnu regeneraciju drastično oštećenog (gotovo nepostojećeg zgloba) potrebno je angažovanje gena a to se nikako ne može postići raznoraznim kremama i kapsulama. One mogu da pomognu oko podmazivanja ali ne i da normalizuju oblik zgloba. A meni fali i hrskavice i normalan oblik zglobova.
Korisnikov avatar
svlada
Aktivan član
Aktivan član

Post od svlada »

kada bih znala da postoji način koji bi mi povećao pokretljivost makar 2-3%
Pa, upravo u sam pokušao da kažem da postoji način, ali van Beograda. Još nisam saznao šta se ovde dešava po tom pitanju. Dakle, nisam ni ja doktor za kukove, ali znam da postoje metode koje omogućuju znatno bolju pokretljivost i brži oporavak od ovih za koje sam čuo da se rade u Beogradu.
Korisnikov avatar
remi
Aktivan član
Aktivan član

Post od remi »

svlada napisao:
kada bih znala da postoji način koji bi mi povećao pokretljivost makar 2-3%
Pa, upravo u sam pokušao da kažem da postoji način, ali van Beograda. Još nisam saznao šta se ovde dešava po tom pitanju. Dakle, nisam ni ja doktor za kukove, ali znam da postoje metode koje omogućuju znatno bolju pokretljivost i brži oporavak od ovih za koje sam čuo da se rade u Beogradu.
Postoji i na Banjici, tzv biološka operacija koja povećava pokretljivost i smanjuje bol ali uz manu - operisana osoba hoda poput patke, gega se na veliko i verovatno još više utiče na ostale zglobove. A sve su to privremene operacije koje odlažu na 5-6 godina ugradnju veštačkih kukova. To su razmišljali da meni urade a onda su došli do zaključka da šta god da mi urade da ću u roku od 5 godina najdalje morati da se javim za veštačke kukove. Od tada je prošlo 8 godina ali i promenila se procedura za ugradnju veštačkih kukova - nisu bile liste već je, ako se ne varam, svaki doktor pravio redoslede za svoje pacijente.

A znam za slučaj devojke čiji su roditelji bilu u mogućnosti da ulože u njeno lečenje baš dosta novca (prodali dvosoban stan), čak pokušali i u inostranstvu, a sve u cilju da se izbegne ugradnja veštačkih kukova. Nisu uspeli. Mišić kada se uništi, može da se ili oporavi ili nadomesti drugim okolnim mišićima ali jednom oštećen deformisan zglob ne može da se regeneriše, a za sada je jedina metoda ugradnja veštačkih zglobova, i ta mogućnost ne postoji za sve zglobove).

To što se radi u Nišu, sudeći prema citiranom članku, jeste sam drugačiji pristup ugradnji veštačkih kukova.
Korisnikov avatar
svlada
Aktivan član
Aktivan član

Post od svlada »

Ponovo vam predlažem da pogledate
http://www.bolnica-nemec.hr/kuk.php
pa će vam definitivno mnogo šta biti jasnije.
Odgovori