jutarnja hiperglikemija

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta

Odgovori
branet
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Dec 08, 2008 6:00 pm

jutarnja hiperglikemija

Post od branet »

zadnja dva dana mi se dešava da ujutru imam glikemiju 10,1 i 10,5. uzimam 10 jedinica HUMULINA M 30 ujutru i tako već dve godine. Jesenas u Vrnjačkoj banji su hteli da mi ukinu insulin, jer je doza koju uzimam i održavam glikozirani hemoglobin na 6-6,6 mala i po njihovom mišljenju bi jedna tableta mogla da je zameni pogotovu što sam tamo stalno bio u hipoglikemijia(šećer mi se kretao od 3,3 do 5,3). Smanjili su mi na 8 jedinica, ali su i posle toga rezultati bili na granici hipoglikemije.Budući da je tamo ishrana malo drugačija nego kod mene kući složili su se da ipak po povratku kući nastavim sa 10 jedinica.U toku dana mi je šećer u nižim vrednostima. Naprimer, pre jela (govorim o prethodna dva dana) 4-4,5, a dva sataposle jela oko 5. U oba dana sam ujutru povećao dozu na 12 jedinica. Uveče sam izbegao ponoćni obrok, ali je ujutru bio 10. Da li je trebalo da povećam dozu i da li se dešava nešto neuobičajeno? Da li je ovo trenutno ili ne?
nesa24casa
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Jan 14, 2008 10:59 am

Re: jutarnja hiperglikemija

Post od nesa24casa »

Ovih dana je sezona prehlada i visih secera tako da te to preterano ne brine.
Vecina dijabetosa sa kojima kontaktiram imaju poremecaje secera u zadnjih nedelju dana.
Zapravo to je standardno da je tako nakon nove godine,bozica,slava...
A i zima je period jednolicne ishrane sa malo varijacija.

Sto se tice banje to je standardno da menjaju doze i terapije ali ja uvek zapisem celu terapiju pre banje pa kad se vratim vratim doze.

Misljenja sam da se "ponocni" obrok ne izbegava.
Bolje je da das neku ij pa da uzinas nego da preskaces i da imas toliku razliku izmedju obroka
( vecera - dorucak )
Koristi recept DURUVU ( dor, uzina, rucak, uzina , vecera , uzina )
Zadnja uzina nikako voce nego jogurt i tako nesto
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Diabeta »

branet napisao:U toku dana mi je šećer u nižim vrednostima. Naprimer, pre jela (govorim o prethodna dva dana) 4-4,5, a dva sataposle jela oko 5. U oba dana sam ujutru povećao dozu na 12 jedinica. Uveče sam izbegao ponoćni obrok, ali je ujutru bio 10. Da li je trebalo da povećam dozu i da li se dešava nešto neuobičajeno? Da li je ovo trenutno ili ne?
Što si povećao dozu na 12 kad ti je šećer na ivici hipoglikemije? Šta je falilo dozi od 10 i.j. ujutro? Večernja užina svakako, ne preskači obroke.
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
branet
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Dec 08, 2008 6:00 pm

Post od branet »

juče sam radio profil.posle jutarnje glikemije koja je bila 10.5 i uzetih 12 ij HUMULINA M 30, dva sata posle doručka je bila 4.3. U 13 časova je bila 4.6. U 16 pre jela 4.4. U 18 dva sata posle jela 7.6. U 21 pre večere 5.1. U 23 dva sata posle večere 10.5. U 4 sata ujutru 5.8. U 7 sati ujutru 6.2. Moram da priznam da sam u 4 sata ujutru posle merenja šećera pojeo dve kisele paprike. Kakav zaključak se može iz ovog izvući? Jutros sam opet uzeo standardnih 10 ij. Za večeru sam jeo dva parčeta raženog hleba sa salamom i čašu jogurta, ali sam u 23 popio jedan bromazepam od 3mg, jer sam bio malo stresiran zbog "desetke" [/color]
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Diabeta »

Osim ovih jutarnjih koje su bile niže, šećeri su odlični. Ne znam samo šta će ti bromazepam? Desetka nije ništa strašno. Ona dođe i prođe.
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
Odgovori