Izvađen umnjak :)

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Vrba
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Avg 04, 2006 3:49 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Izvađen umnjak :)

Post od Vrba »

Imam dilemu. Juče mi izvadiše umnjak, u operacionoj sali, znači bio je poluzatvoren, pa su morali tako. Imam šavove i sve...
I juče je uglavnom ceo dan to krvarilo, danas je stalo. Kad kažem "juče" mislim na treći decembar, ujutru.
E sad, napravih jedan propust, popila sam tabletu antibiotika (amoksicilin), pa sam preskočila to da uradim ponovo za osam sati, pa sam danas ponovo počela. Otekla sam ko lubenica, i bojim se da će otok otići na uvo. Danas sam bila na kontroli i neki drugi dr me pregledao, isprao ranu nekim fiziološkim rastvorom, i to uradio valjda dovoljno agresivno da pokida jedan šav, ili je to ili je toliko oteklo da je puk'o sam. Al' ajde, ne čini mi se strašno to, nemam pojma... pustio me kući bez previše reči...

Elem, da nastavim da pijem ovaj antibiotik ili da se javim dr u hitnu (vikend je) da mi preporuči drugi?
I drugo pitanje. Juče mi rekoše da hladim mesto spolja ledom i da jedem sladoled i sve... valjda da bi stalo krvarenje (valjda?!).
Da li ja i dalje teba da hladim to mesto ili baš suprotno, pošto kapiram da temperatura ubija bakterije?!

Hvala ;)
milanche_srb
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jul 09, 2009 5:55 pm

Re: Izvađen umnjak :)

Post od milanche_srb »

Ne razumem zasto bi sami sebi uvodili novu terapiju kad vam je dr lepo rekao sta treba da radite. Apsolutno nikakvo zagrevanje rane ne dolazi u obzir. Verujte mi da tako necete ubiti nikakve bakterije, a pocecete i vise da krvarite. Hladni oblozi se stavljaju kako bi doveli do suzavanja krvnih sudova-vazokonstrikcije, ali i zbog otoka i zato je veoma vazno da se pridrzavate toga. Antibiotike nastavite da pijete i to onaj koji vam je dr rekao.
Dr Milan Ivanovic
specijalista maksilofacijalne hirurgije
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm

Post od tamaraft »

Nastavite sa terapijom do sledece kontrole, posle ovakve intervencije se antibiotici uvek preventivno daje da ne bi doshlo do infekcije.

Grejanje nikako, rana je dovoljno zagrejana samom temperaturom koja vam je u ustima, i sve shto je lekar savetovao je onako kako i treba da radite, hladite, hladne obloge na obraz sa strane gde je zub izvadjen, sladoled ako vam se jede, jedite, nije obavezno da ga jedete, izbegavajte kafu, tople napitke i gazirane, guste sokove posebno one sa komadicima pulpe od voca.

Za 7 dana ste ko novi, imajte malo stpljenja...
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Vrba
Stalni član
Stalni  član

Post od Vrba »

Nisam mislila da "zagrevam mesto" :) nego me više interesovalo da li trebam/smem i dalje da ga hladim...
I ne bih menjala terapiju, nego štos je u tome što mi ništa nisu ni rekli, a na onom papiriću piše sve za prva 24 časa... kad sam bila na kontroli, jedva mi je odgovorio šta smem da jedem sada :/

Hvala, valjda će da splasne, izgledam k'o za žvaćem tenisku lopticu :(
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm

Post od tamaraft »

Dok god imate otok hladne obloge mozete i pozeljno je da stavljate.

A da jedete mozete sve shto vam ne smeta :) mekanu, technu hranu, banane, pire krompir...i zvacite naravno na stranu gde niste operisali zub. Pijte jogurt, mleko, hranjive napitke, samo neka nisu vreli i topli. Mleveni keks izbegavajte da ne bi zapadao gde ne treba...
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Korisnikov avatar
bevana
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Avg 31, 2009 3:14 pm

Post od bevana »

ja sam posle operacije umnjaka imala velikiiiiiii otok i modricu na obrazu.ali sve to prodje za nekoliko dana.
a antibiotike i lekove protiv bolova sam pila dok nisam ispila celu kutiju.
jela sam plazmu i mleko (ne mlevenu),musli (sacekas da se napravi kao kasa),pila vocne jogurte,banane....znaci samo mekano,jer je zvakanje bilo prava muka.
nadam se da sam ti bar malo pomogla. :)
Vrba
Stalni član
Stalni  član

Post od Vrba »

Da, to je utešno, pomislila sam da nešto nije u redu, kad ovoliko otiče, a i svaki predlog hrane je dobrodošao, gladna sam :((((

Hehe ;)
Nev
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 26, 2009 4:26 pm

Post od Nev »

Pitanjce: da li je neophodno vadjenje umnjaka ako imam nameru da stavim brekete? Nijedan mi jos nije izasao niti provirio, el to onda tezi slucaj za vadjenje? Ima li neko iskustva sa stomatolozima na VMA? pOZDRAV!!
Odgovori