Ubrzan puls

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
vesna72
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Feb 06, 2005 11:24 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Ubrzan puls

Post od vesna72 »

Cao drustvo,
vec neko vreme uzivam u trudnoci od kako su prosli strahovi od ishoda amniocenteze. Nosim decaka i sada sam u 23. nedelji. Kao sto rekoh sve je u redu ali me poslednjih nekoliko dana malo zabrinjava ubrzan puls (od 100-110 otk/min) sa lupanjem srca. To mi se desilo nekoliko puta i trajalo je oko 30 minuta. Pri tome ja imam nizak pritisak (90/60) i on se nije znacajno menjao prilikom ovih desavanja. Nadam se da ce mi neko dati odgovarajuci savet pre nego sto posetim lekara.
Pozdrav za sve
Vesna i Dejan
veki30
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 07, 2005 2:42 pm

Post od veki30 »

Mislim da je normalno da ti je puls u trudnoci malo ubrzan, ali neka obgyn ili PedjaDj potvrde moje misljenje, e sad nisam sigurna koliko je to normalno ubrzano, u svakom slucaju posavetuj se i sa svojim dr
puno pozdrava i zelim ti lepu i laku trudnocu
double trouble is my life
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm

Post od obgyn »

Draga Vesna,

U trudnoci dolazi do normalnih fizioloskih promjena na svim sistemima trudnice, ukljucujuci kardiovaskularni, respiratorni, bubrezni, gastrointestinalni, metabolicki, urogenitalni, muskuloskeletni i kozni sistem !

Fizioloske promjene na kardiovaskularnom sistemu su ubrzanje pulsa izmedju 15 i 20 otkucaja u minuti, smanjivanje krvnog pritiska do 24 nedjelje a onda vracanje u normalnu, povecavanje udardnog volumena = kolicina krvi koju srce ispumpa u toku jedne minute, povecavanje ukupne kolicine krvi na racun plazme, tako da je obicno Hemoglobin snizen u trudnoci na nivou od 120, ako je nizi potrebno je uzimati tablete zeljeza...

Dakle ukoliko ste zdravi !!! anemija po sebi jeste najcesci faktor palpitacija ( ubrzanog pulsa ) ako se superponira na fizioloske kardiovaskularne promjene....vrijedi prekontrolisati krvnu sliku,
Srecno,
Pozdrav,
ObGyn
vesna72
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Feb 06, 2005 11:24 am

Post od vesna72 »

Hvala za odgovore i Veki30 i dr Obgyn. Puls mi se stabilizovao, mada i sada ponekad osetim jako lupanje srca, hemoglobin jeste nizak ali nije ispod 120 (pijem cveklu konstantno), tako da se dobro osecam. Danas punimo 24 nedelje. Pozdrav
Odgovori