PULSIRANJE U ZUBU

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Korisnikov avatar
dolce-vita
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Nov 06, 2008 8:32 pm

PULSIRANJE U ZUBU

Post od dolce-vita »

Poz svima,

Nadam se da sam dobro postavila pitanje.Naime,trenutno mi je sestica U procesu lecenja, vec treci put dr puni lekom supljinu, u pitanju je bakterijski karijes, inace, mnogo teze ide jer sam alergicna na jod.Zub je dosta kvaran, ali me ne boli, dr se bori da ga ocuvamo i spasimo.VadjeN je zivac, i mogu reci da me ne boli ni kada poopravlja ni kada je vec stavljen lek, samo imam osecaj pulsiranja.Neki nelagodan osecaj i bas kao da nesto pulsira.

Da li neko moze da mi kaze sta tio moze biti, da li treba da zovem dr zbog tog?
Dajte mi dete od tri godine da od njega napravim coveka!

Slika
miminamama
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Okt 22, 2006 7:52 am

Re: PULSIRANJE U ZUBU

Post od miminamama »

Draga Dolce-vita,
takvo lečenje šestice je dosta zahtevan proces, a ima neka osnovna pravila.
Prvo je - kako je govorio moj bivši profesor - bitnije šta se izvadi napolje, nego šta se stavi unutra :).
Dakle, kanali korena moraju biti prošireni koliko se može, jer se time skida bakterijama zahvaćeni unutrašnji zid kanala; kroz faze lečenja se stavljaju ulošci različitih preparata, ili prosto samo čisti i suvi ulošci, jer je smisao svega da nema nikakve sekrecije iz predela vrha korena.
Za sve ovo vreme, moguće je i da se zub zatvara samo delimično (jer i gasovi kao produkt bakterijske aktivnosti mogu uzrokovati probleme), da se pacijent tretira antibioticima i Chymoral-om ako treba (posebno antibioticima za anaerobne infekcije), dok se ne dođe polako dotle da je sve suvo, čisto, da zub nije osetljiv, i tek onda se puni resorptivnom pastom ili definitivno. Kod ispravne dijagnoze i terapije, kljucanje ne treba da postoji posle tri posete (kljucanje je obično znak aktivnog gnojnog procesa, prosto rečeno).
Osim ovoga, što su baš bazične postavke lečenja kanala korena zuba, postoji i čitav SPISAK preparata koji se ubacuju u kanal korena, a da ne sadrže jod.
Ne bih da budem bezobrazna, ali otkad sam počela da radim sa pacijentima (više od 20 godina) postoje i drugi preparati i načini lečenja zuba kod preosetljivih osoba. Hoću da kažem: ako budete zvali doktora, nemojte vašeg dosadašnjeg, jer očito bolje ne zna. Bez uvrede, jer ja kad nešto nisam imala, u državnoj službi, ja sam rekla pacijentu gde da kupi i da ponese, ako je već takva situacija.
Moj predlog je da tražite specijalistu endodonta. Nemojte me pogrešno razumeti, ja ne znam jako mnogo: ni koja je početna dijagnoza, ni kakvi su anatomski detalji, ni što-šta drugo što je za ovakva lečenja jako bitno. Sudim samo na osnovu toga što "lečenje ide teško jer ste alergični na jod", to je notorna besmislica, evo ima kolega pa neka kažu - šta bi onda, sve zube vadili alergičnom svetu? Koješta.

Sve najbolje sa zubarima :).
Korisnikov avatar
dolce-vita
Stalni član
Stalni član

Post od dolce-vita »

Hvala Vam na odgovoru.

Osecaj pulsiranja je prestao, sinoc sam popila kafetin, videcu sta ce biti, ovih dana idem da stavljam plombu.Mislim da mi dr stavlja grinazol.Inace ovaj zub do te mere pokvaren da jednostavno ce se jedva i spasiti.

Evo da iskoristim priliku i da vas pitam, da li mozda postoji neka prevencija u sprecavanju karijesa, prosto ne mogu da verujem da meni tako karijes brzo uznapreduje,pritom nisam osoba koja se zapusta , da ne perem zube i sl :D Jeste da malo redje posecujem stomatologa, ali bas toliko da mi karijes napadne zub. :cry:

Slika
Korisnikov avatar
dolce-vita
Stalni član
Stalni član

Post od dolce-vita »

P.s. Procitala sam recite na glas, link koji ste postavili.Nazalost smatram da prosto gotovo nepostoji mogucnost da bilo sta kazemo na glas, a da ima efekta.Ne znam da li ste citali apel Brankice Stamenkovic koja se bori za bolja prava porodilja, ali mislim da nije daleko dogurala, nista nisu bolji uslovi....Ako postoji neka peticija, rado cu je potpisati i uvek cu, i uvek sam.Medjutim,nisam mnogo optimisticna.Uzasno sam razocarana med.uslovima i uslugom u nasem zdravtsvu, i sto je najgore ne ide na bolje.

Slika
miminamama
Aktivan član
Aktivan član

Post od miminamama »

dolce-vita napisao:Hvala Vam na odgovoru.

Osecaj pulsiranja je prestao, sinoc sam popila kafetin, videcu sta ce biti, ovih dana idem da stavljam plombu.Mislim da mi dr stavlja grinazol.Inace ovaj zub do te mere pokvaren da jednostavno ce se jedva i spasiti.

Evo da iskoristim priliku i da vas pitam, da li mozda postoji neka prevencija u sprecavanju karijesa, prosto ne mogu da verujem da meni tako karijes brzo uznapreduje,pritom nisam osoba koja se zapusta , da ne perem zube i sl :D Jeste da malo redje posecujem stomatologa, ali bas toliko da mi karijes napadne zub. :cry:
Da, Grinasol je već nešto :).

Što se tiče prevencije, ja sam tu slaba otkad je Mima odrasla, a ne radim sa decom, pa ne znam šta je sada novo na tu temu. Ranije se mnogo (i vrlo uspešno) koristio Fluor protecor:

http://www.dental-medical.rs/product.php?incatid=3770

... kako vidite, to je jedna skupa stvar, vrlo uglednog proizvođača, a koleginice su redovnom upotrebom uspevale da saniraju čak i početne dekalcifikacije (na sebi, to mislim). Za nešto drugo, koliko vidim mnogo se preporučuje Fluorogal:

http://www.galenika.co.yu/proizvod.asp?sifra=DGL0483

... ali ja ne znam da vam kažem koliko je delotvoran. Mislim, mnogi moji pacijenti ga koriste (i ja :) ), ali imamo odlične zube, ne umem da kažem da li se šta popravilo ili ne kad je sve dobro :).

Što se tiče sajta u mom potpisu...
Prvo, hvala što ste našli malo vremena da pogledate :). Još je u izradi, još se okupljamo.
Drugo, vrlo cenim vaše mišljenje kao pacijenta i čitaoca, kao stanovnika ove tužne zemlje i tzv. osiguranika zdravstvene zaštite, i na tome vam još jednom hvala.
A što se tiče vašeg stava... Znam i lično Brankicu MajkuHrabrost, i još mnoge druge Health info-entials (Google :) ), i svi imaju neki svoj unutrašnji (ludi :) ) motiv. Naš je, između ostalog, i da se "pojavimo", da se vidi da ima korektnih medicinskih radnika "stare garde", koji su spremni da pomognu i bez ikakvog interesa, da negde neki oslonac postoji, makar i virtualni.

Vi jeste u pravu, da se razumemo, daleko više nego što mislite; stanje je (sa stanovišta nas, insajdera) daleko strašnije nego što pacijent vidi... Mi smo došli jednostavno do zaključka da smo na dnu, da ne želimo više da sedimo skrštenih ruku, i da treba makar da pokušamo, makar samo 5 ljudi savetovali, makar samo dvoje odvikli od pušenja, makar jednu lepu reč rekli, znate, ako smo nemoćni da promenimo nešto veliko i krupno.
A da li smo zaista nemoćni, ne znamo dok ne probamo, jel'takotakoje :).
Draga Dolce-vita, još jednom vam mnogo hvala na iskrenom komentaru i jasnom stavu, jako ste me prijatno iznenadili :).

Ja ću još malko da pitam preventivce šta se danas koristi kod odraslih ljudi za prevenciju (osim uobičajene higijene, redovnih kontrola i sličnog), pa ako čujem šta bolje od ovoga što sam rekla, napišem vam opet.

Prijatan dan :).
Korisnikov avatar
dolce-vita
Stalni član
Stalni član

Post od dolce-vita »

Miminamamo, hvala na angazovanju :D Ovaj crveni rastvor cu da pokusam da nabavim negde, je li ga ima u apotekama, u slobodnoj prodaji?Ako nije neka vanzemaljska cena da ga kupim i koristimo i suprug i ja :D

Slika
miminamama
Aktivan član
Aktivan član

Post od miminamama »

Bože, baš nema na čemu :).
Crveni rastvor je ukusa na malinu, lepo i miriši, a zeleni je na mentol malo, oba su sasvim "ukusna", a imate (koliko se sećam) slabije i jače koncentracije. Ima ga sigurno po apotekama, a mislim da je cena bila oko 240 din flašica, pitajte.
Srdačan pozdrav :).
Korisnikov avatar
dolce-vita
Stalni član
Stalni član

Post od dolce-vita »

Kupila sam fluorgal mite...Za sada nemam vise kvranih zuba, ali zato objavljujem rat karijesu :evil:

Slika
Odgovori