dopuna za drbgd

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
gogi999
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Okt 09, 2008 9:57 pm

dopuna za drbgd

Post od gogi999 »

Drbgd,
ovo je dopuna za temu "preskakanje srca",
Naime,na pregledu je EHO nalaz pokazao Aorta u korenu norm.dimenzijavalvula trilateralna,pocetno skleroticnih veluma cija je separacija ocuvana,koaptacija dobra.Mitralni velumi parcijalno fibrozirani,zadnji se P2 segmentom povija ka LP bez pomeranja tacke koaptacijeni sa MR1+ u Lp.Leva komora ocuvanih dimenzija kavuma i zidova septum, zrnaste strukture, hiperehogenEF 66% Desna supljina normalnih dimenzija.Pulmonalna valvula b.o. Triskupidna valvula b.o. TR 1+.PG 17mmHg. Perikard deblji ,jaceg eha,bez slobodne tecnosti,bez priraslica.
Dg/ St post perymiocarditidem virosam susp.Prolapsus partialis cuspidis posterioris v mitralis cum insuff gr minoris.
(nije mi pojasnjeno)
Uraditi serolosko testiranje na Ig G CMV,EBV,adeno i Coxsackie.
Pitala sam Vas za pojasnjenje svega ovoga,koliko je opasno,kako se ponasati jer se te tahikardije javljaju najcesce u periodu izmedju 9-12 a.m.sto je malo cudno i prolaze po uzimanju Manjih doza Bromazepama i Jos manjih doza Propranolola.
Moze li to biti nesto drugo ,neki hormon nesto vezano za neki proces u organizmu koji se desava bas u to vreme?Hormoni stitne zlezde u granicama s tim sto je T3 blizi donjoj granici.
Ovo je za mene stvarno rebus.a donosi mi neprijatnost i ometa me u aktivnostima.
Cenim Vase misljenje.
Hvala.
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Re: dopuna za drbgd

Post od drbgd »

najverovatnije ste imali virusni miokarditis. osim toga - EHO nalaz je OK, sto ujedno znaci da nije zaostalo ostecenje srca.

posledica miokarditisa, a i cest pratilac prolapsa mitralne valvule je anksioznost.

ako mi se iz vaseg posta cini, vi propranolol pijete "po potrebi"??
gogi999
Aktivan član
Aktivan član

Post od gogi999 »

drbgd napisao:najverovatnije ste imali virusni miokarditis. osim toga - EHO nalaz je OK, sto ujedno znaci da nije zaostalo ostecenje srca.

posledica miokarditisa, a i cest pratilac prolapsa mitralne valvule je anksioznost.

Dr,drago mi je da nije zaostalo ostecenje srca ali me zanima moze li se stanje s godinama ili s nekim virusom(npr.AH1N1)pogorsati?Verovatno se zato preporucuju UZ kontrole.Preporucena mi je i fizicka aktivnost.
NIje mi jasno da mi pre godinu dana nije vidjen prolaps i perikarditis a sada jeste a da pri tome u tom vremenskom razmaku ja nisam imala ozbiljniju virusnu infekciju.
gogi999
Aktivan član
Aktivan član

Post od gogi999 »

drbgd napisao:najverovatnije ste imali virusni miokarditis. osim toga - EHO nalaz je OK, sto ujedno znaci da nije zaostalo ostecenje srca.

Poruka mi se prekinila pa evo,nastavljam.
Tacno je da Propranolol ne pijem stalno,u stvari pijem vec dve nedelje svako prepodne ali i manje od 1/4,sto verovatno i nije nista znacajno.Naime,posto mi je inace puls oko 60 ja se bojim da bih ga stalnim uzimanjem jos vise snizila. Npr,rano jutros mi se desilo da me probudi lupanje srca ( 112 )koje nije trajalo dugo ali sam ja popila 1/4 Propranolola i odmah se smirilo.Mozda se smirilo i bez njegovog dejstva.Ali zato pre podne nisam uzela ponovo lek.
Jednom, pre nekoliko godina jedan lekar mi je preporucio da kad mi se to desi popijem i Bromazepam i Propranolol,znaci,po potrebi.
Poslednji lekar od pre mesec dana mi je rekao da umesto Bromazepama popijem ujutro po 1/4 Propranolola iako primecujem da mi je od Bromazepama bolje.
Niste mi odgovorili za ono "cudesno" vreme javljanja tahikardije.
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član

Post od drbgd »

jutarnje lupanje srca ima veze sa (prirodnim) lucenjem adrenalina, koje je ujutru najizrazenije. zbog toga se propisuje da se beta-blokatori - koji potiru dejstvo adrenalina, tako sto "zapusavaju" beta-receptore, tj. mesta za koja se adrenalin vezuje na celijsku membranu - piju ujutru, a ne u neko drugo doba dana, da bi srce bilo zasticeno od dejstva adrenalina onda kada ga ima najvise.
sa druge strane, pojacano lucenje adrenalina je fizioloska osnova anksioznosti, koja je cest pratilac prolapsa valvule. s obzirom na to da je vas prolaps hemodinamski neznacajan, a i da sami osecate da vam bromazepam vise prija - mislim da ima osnova smatrati da vasi simptomi pripadaju anksioznosti, koja je ujedno i cest "zaostatak" miokarditisa.
gogi999
Aktivan član
Aktivan član

Post od gogi999 »

Veoma,veoma lepo ste mi to docarali , tako da su mi neke stvari sada jasnije.To je otprilike ,neki krug u kom sam i jedna stvar uslovljava drugu!Jos samo da znam mogu li se ti "zaostaci" miokarditisa tj.anksioznost vremenom pojacati ili smanjiti i da li da onda koristim anksiolitik pre nego beta-blokator cak i po cenu sticanja zavisnosti?Ili mozda koristiti oba?
Treba li konsultovati i neuropsihijatra?
I jos samo nesto oko onih seroloskih testova,hocu li pogresiti ako ne uradim koxsackie test?
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član

Post od drbgd »

mozete uraditi, za svaki slucaj.
nekoliko susreta sa psihijatrom, psihoterapeutom kognitivno-bihejvioralne orijentacije bi vam pomoglo da savladate tegobe.
gogi999
Aktivan član
Aktivan član

Post od gogi999 »

Mozete li mi preporuciti nekoga na pp?Hvala.
Odgovori