Andol 100,Cardiopirin....

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
gogi999
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Okt 09, 2008 9:57 pm

Andol 100,Cardiopirin....

Post od gogi999 »

Mozete li mi reci kad se obicno uzima pomenuti lek?
Neko kaze uvece, pred spavanje a posle vecere.
Drugi kazu ujutru,po ustajanju pre dorucka.
Sta je najpravilnije?
Smeju li ga koristiti i ljudi sa nizim pritiskom?
Hvala.

p.s.
Kako je sad lepo na ovom forumu,bas je lepo uredjen.
Sve cestitke!
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Re: Andol 100,Cardiopirin....

Post od drbgd »

nije vazno doba dana, ne smeju ga uzimati alergicni i oni koji imaju ulcus
gogi999
Aktivan član
Aktivan član

Post od gogi999 »

Cula sam da kardiolozi kazu da je ujutru krv"najgusca" i da je najbolje uzeti ujutro na prazan stomak da bi mogao da direktno deluje a neko kaze ipak malo nesto pojesti.
Ovi drugi pak kazu uvece pred spavanje a posle vecere.
Sta ima vise logike ,ne znam.
Jel se on uzima kao preventiva samo jednom u toku dana?
Dr iz hobija
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Sep 10, 2009 3:51 pm

Post od Dr iz hobija »

Najnovija istrazivanja kaze da ne bi trebale uzimati zdrave osobe jer moze da nacini vise stete nego koristi(zbog acetilsalicilne kiseline).Uzimajte ga samo u slucaju prelezanog infarka ili sloga.
gogi999
Aktivan član
Aktivan član

Post od gogi999 »

Pa moguce je da je i tako.Zasto ga onda lekari prepisuju kao preventivu bas u tim slucajevima?
Kako objasnjabaju to da moze da zdravima nanese vise stete?
Dr iz hobija
Novi član
Novi član

Post od Dr iz hobija »

Mislim da problem lezi u cinjenici da su nasi lekari uglavnom stara garda koja ne prati aktuelne trendove u medicini(cast izuzecima).Istrazivanje je poprilicno frisko tako da je jos nepoznato sirim narodnim masama.
Kod zdravih ljudi moze da izazove krvarenja u zelucu i zato se ne preporucuje da se zdrav organizam haba a kod ljudi koji su imali infarkte se smatra da je steta koju prouzrokuje aspirin ipak prihvatljiva s obzirom na stanja takvih pacijenata,.Sve se svodi na izbor izmedju dva zla
danka
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Apr 06, 2004 2:00 am

Post od danka »

Ma jednom mestu pominjes kako su sumnjivog kvaliteta (da parafraziram) lekari koji su stekli diplomu posle 91. a sada kazes kako ne valja 'stara garda' jer ne prate novitet u medicini. pa ko valja?

poz
Poseba pozdrav nesebicnom drBgd-u. :)
Dr iz hobija
Novi član
Novi član

Post od Dr iz hobija »

da imas nesto u glavi mozda bi i razumela ali ovako ne vredi se truditi objasnjavati nekom kome je lakse nabiti metar u guzicu nego cent u glavu
Guevara
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Apr 26, 2008 8:31 am

Post od Guevara »

Postoji Aspirin Protect 100. Moze 1x1 ujutro. Ima protektivni omot koji ne provucira zelucanu sluznicu.
danka
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Apr 06, 2004 2:00 am

Post od danka »

Dr iz hobija napisao:da imas nesto u glavi mozda bi i razumela ali ovako ne vredi se truditi objasnjavati nekom kome je lakse nabiti metar u guzicu nego cent u glavu
Ovo sto si napisao ne govori nista o meni, ali govori mnogo o tebi! :wink:
donkihot
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Okt 23, 2004 5:06 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od donkihot »

U naslovu treba da je napisano aspirin protekt 100 i cardiopirin .I jedan i drugi se daju kardiovaskularnim bolesnicima kao preventiva protiv zgrusavanja krvi i oba su bezopasna,jer se ne razlazu u zeludcu,vec u crevima,jer su protektovani.Postoji jos jedan oblik aspirina 500 mg,koji nosi oznaku pH8,sa istim karakteristikama kao dva prethodna samo 5 puta jaci,i preporucljivo ga je upotebljavati kod visokih temperatura.Ovo je sigurno i ne treba niko da se sa time izivljava.
Ja 100 mg/Bayer protekt/ pijem ujutru za vreme dorucka/sve lekove pijem za vreme jela,,ako drugacije nije receno-diabetes?/po preporuci kardiologa,ali neznam da li moze i u nekom drugom periodu dana.
Pozdrav svima dobronamernima
donkihot
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Okt 23, 2004 5:06 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od donkihot »

Ovo je poruka za ADMINISTRATORA. Mislim da poruka od 13.septembra 2009 god.od "Dr.iz hobija",svakako zasluzuje da ovaj clan foruma bude iskljucen sa istoga,jer je ovo ozbiljan forum koji treba da pomogne ljudima i koji malo znaju,a takvih je najvise,koji su uplaseni, a nikako za vulgarnosti i verdjanja.
Mislim,a to je i napisao,da je Dr.Ivica,koji je dao ogromno mnogo korisnih saveta,zbog mozda i uvredljivijih poruka,napustio forum.Nazalost.Takvi postovi su sankcionisani i pravilnikom o ucescu na forumu,samo sto administratori ne mogu odmah da uoce takve poruke,ali mogu i kasnije da reaguju.
Zahvaljujem.
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

za aspirin je potpuno nebitno (za neke druge kardioloske lekove ne) u koje doba dana se pije, vazno je da je uvek u isto
Odgovori