Ima 51 godinu, nisamu menopauzi jos jer mi je ciklus normalan bez produzenih krvarenja i ez velikih bolova. Uradjena mi je histerektomija iuterusa i obostrano jajnika... Dijanoza je: Myoma uteri. TM. ovaril l.dex.
a dijagnoza po patohistoloskom nalazu je:
Leiomyomatosis corporis uteri. Phasis secretionis endometrii. Cervicitis chronica ono specifica. Cystae retentiones cervivis uteri. Theratoma maturum cysicum ovarii lateris dextri. Tumor adenomatoides tubae uterine lateis dex cystae luteince ovarii lateris sinistri.
Zanima me dal` posle ovakve operacije i na osnovu ovih nalaza trebam da koristim hormnsku terapiju jer mi moj doktor nije preporucio a smatram da je ipak prevelik sok za organizam da izvadim matericu a da nisam u menopauzi te da bi na osnovu toga trebala da koristim neke hormone...
Drugo pitanje je da li postoji neki poseban rezim ishrane kojeg bi se trebala pridrzavati nakon histerektomij i kako sacuvati kosti i kardiovaskularni sistem jer zenama u menopauzi je to osjetljivo..
unaprijed hvala...
HISTEREMTOMIJA I STA POSLE NJE
Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik
Re: HISTEREMTOMIJA I STA POSLE NJE
To morate da se ipak posavetujete sa svojim ginekologom.
Ako ste imali redovne cikluse, i niste u menopauzi mozda biste i mogli da koristite. Nije to jos uvek kod nas zazivelo kao u nekim zemljama, a ne znam da li je bolje ili gore što nije. Moja poznanica je imala dosta manje godina od vas kad joj je uradjena histerektomija, i isto nije dobila HRT. Pozdrav
Ako ste imali redovne cikluse, i niste u menopauzi mozda biste i mogli da koristite. Nije to jos uvek kod nas zazivelo kao u nekim zemljama, a ne znam da li je bolje ili gore što nije. Moja poznanica je imala dosta manje godina od vas kad joj je uradjena histerektomija, i isto nije dobila HRT. Pozdrav
Re: HISTEREMTOMIJA I STA POSLE NJE
Dok cekamo nekog od forumskih lekara - uradjena mi je histerektomija kad sam imala 40 godina (karcinom jajnika), najstroze zabranjena bilo kakva hormonska terapija, cak su mi zabranjene i one pomocne supstance na bazi soje koje se prodaju u apotekama za zene u menopauzi - OK, ja sam drugaciji slucaj, zbog hemoterapije koja je usledila najveci mi je problem bio da odrzim dobru krvnu sliku, nisam ni stigla da mislim o klimaksu,
)
S druge strane, obavezno pitajte za savet i hirurga koji vas je operisao i lekara koji vas je uputio na operaciju - ponekad njihova misljenja mogu da se bitno razlikuju.
Pozdrav i sve najbolje!!

S druge strane, obavezno pitajte za savet i hirurga koji vas je operisao i lekara koji vas je uputio na operaciju - ponekad njihova misljenja mogu da se bitno razlikuju.
Pozdrav i sve najbolje!!