postovani molim vas hitno za pomoc. moja sestra je bila na uz i kazali su da ce morati da je operisu i uklone sve. danas je dobila i nalaze papa testa i ja bih vas zamolila da mi ih protumacite i kazete da li je zaista potrebna operacija ili mozda postoji neki drugi nacin lecenja. unapred vam zahvaljujem.
mikroskopski nalaz: na citoloskim preparatima pripremljenim za analizu po metodi papanikolaou , vidi se veliki broj celija iz sastava hronicne nespecificne inflamacijei to pollimorfonuklearnih leukocita,limfocita plazmocita,sluz i obilan detritus.
skvamozni epitel je zastupljen celijama iz povrsinskog slojeva od kojih su povrsinske i intermedijalne najbrojnije, pojedinacne i u manjim grupama, endrocervikalne celije prisutne u manjim i vecim grupicama.
kod manjeg broja celija uocavaju se znaci celijske atipije jedarno-citoplazmatskog tipa, sa anizocitozom i jedarnim hiperhromazijom.
komentar patologa; nalaz atipicnih celija, kao i celija iz sastava hronicne nespecificne inflamacije sugeriraju tretman prema protokolu ginekoloske sekcije za patologiju cerviksa.
papanikolau 3
SNOMED T ; 8x110
M;69700
P;8X310
PAPA test- Hitno!
Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pet Jan 18, 2008 6:10 pm
Ja nisam lekar, ali koliko znam papa ima veze sa grlicem materice, u ovom slucaju je papa3 koliko vidim, sto ne mora da bude lose, ako je papa 3A ( moze da znaci upalu koja se leci vaginaletama ) dok je kod 3 B slozenija situacija, i zahteva dalje analize, pa ako se u zavisnosti od toga sprovodi lecenje.
E sad , meni nije najjasnije to sto ti kazes da su radli UZ. Znaci oni su nesto videli, i morali su joj reci sta, kao i na sta se to odnosi...grlic, matericu , jajnike ? Ne razumem. Kako da joj kazu da ce ukloniti sve, a da joj pri tom ne kazu sta je u pitanju?
Takodje , ako je grlic u pitanju, obicno se radi predhodno biopsija. Zbog pomenutog U ja bih rekla da je kod nje ipak u pitanju nesto drugo.
Zelim vam sve najbolje,i obavezno potrazite misljenje jos jednog lekara pre no ona pristane na tako drastican zahvat.
E sad , meni nije najjasnije to sto ti kazes da su radli UZ. Znaci oni su nesto videli, i morali su joj reci sta, kao i na sta se to odnosi...grlic, matericu , jajnike ? Ne razumem. Kako da joj kazu da ce ukloniti sve, a da joj pri tom ne kazu sta je u pitanju?
Takodje , ako je grlic u pitanju, obicno se radi predhodno biopsija. Zbog pomenutog U ja bih rekla da je kod nje ipak u pitanju nesto drugo.
Zelim vam sve najbolje,i obavezno potrazite misljenje jos jednog lekara pre no ona pristane na tako drastican zahvat.
ne znam zasto je to kazao niti je objasnjavao ista, osim jedne opaske da je jedan jajnik velicine mandarine. a nalaz pape los. danas cu traziti sestri sve nalaze pa cu vam ih predociti, znam da bi misljenje drugog doktora bilo isto tako merodavno, ali ona eruje da je ovaj najbolji dijagnosticar i vec se pomirila da ce morati to da ukloni operacijom. ne znam kako se zove operacija kad se uklanja materica, jajnici i jajovodi. u svakom slucaju ja cu se truditi da je ubedim da ode kod jos nekoga pre nego je nagovore na operaciju. hvala vam na javljanju.
Re: PAPA test- Hitno!
mene zanima dal` je moguce imati sekusalne odnose nakon vadjenja materice i jajnika? hvala...
- tamaraft
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Re: PAPA test- Hitno!
Ako je vagina ochuvana naravno!
Materica i jajnici su unutrashnji zenski polni organi!
Materica i jajnici su unutrashnji zenski polni organi!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.