Diabetes i virus AH1N1

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, Diabeta

Odgovori
ducka
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Avg 17, 2006 3:02 pm

Diabetes i virus AH1N1

Post od ducka »

Da li sa dobro regulisanim secerom,radom na podizanju imuniteta ,mozemo ublaziti ili sprijeciti "ne daj boze" ako do toga dodje komplikacije od novog gripa?Radi se o djetetu( pet godina).Da li nje neko od diabeticara imao ovaj grip....hvala
s a n j a 86
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Feb 23, 2009 8:54 pm

Vakcina protiv h1n1

Post od s a n j a 86 »

Mene intersuje da li treba primiti vakcinu protiv novog gripa ili ne? Cula sam da dijabeticari spadaju u rizicnu grupu i da ce medju prvima primiti ovu vakcinu,ali sam takodje cula mnoge lose stvari o vakcini. Kako nije dovoljno ispitana i moze da izazove mnogo gore bolesti nego sto je svinjski grip.
zeljkov tata
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Sep 08, 2008 1:47 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Re: Diabetes i virus AH1N1

Post od zeljkov tata »

Posto je ducka pomenula podizanje imuniteta,a kako je ta tema usko vezana za virus ah1n1, interesuje me sta je najbolje da se koristi u ovoj situaciji.Da ne bi bilo zabune, moje dete redovno unosi voce, ali posto, kao laik, smatram da je to nedovoljno,molim da neko odgovori sta je dobro da se koristi od raznih vitaminskih preparata, tipa oligovit, oligogal, preparati sa cinkom i sl. Tačnije, da li se preporučuju, i koji, ili ne? Molim da odgovori neko ko ima iskustva.Napominjem takodje da moje dete ima nepunih 10 godina.
Zeljkov tata
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Kontakt:

Post od Diabeta »

Ma, samo sveže voće (naročito citrusi) i dosta povrća svežeg i kuvanog, toplih napitaka.... đumbir, namirnice od integralnog zrna...
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
ducka
Novi član
Novi član

Post od ducka »

Koristim svaki nizak secer da joj dam kasicicu meda sa cimetom,takodje pored voca i povrca ,dodajem i multivitaminski sirup Pikovit.
ducka
Novi član
Novi član

Post od ducka »

BoJJo
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 20, 2005 1:46 pm

Post od BoJJo »

Ja sam se vakcinisao protiv svinjske jos prije 2 nedelje, a za nedelju dana cu da se vakcinisem i protiv obicne, sezonske.
Ne vidim zasto se uopste izlagati riziku obolijevanja, kada se vidi da potpuno zdrave osobe zavrse na respiratoru. Mediji su ovo iskoristili za prodaju ideje o velikoj zavjeri protiv cijelog stanovnistva bla bla bla. Kao sto mi jedan doktor prekjuce rece, sacekaj samo februar, ti isti novinari ce biti prvi u redu za vakcine

Inace mislim da vitamnini, ishrana itd poboljsavaju generalno stanje zdravlja ali ne cine nikakvu zastitu protiv ovog virusa. To ce vam reci bilo koji doktor.
Tip 1 od sept 1990. Minimed & Humalog od feb 1998.
ksenija.p
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Feb 13, 2006 5:49 pm

Post od ksenija.p »

pitanje ko je proizvođač vakcine da li je u pitanju split vakcina , i kako si proveo prethodne dane mislim u smislu da li si dobio temperaturu otok ruke i slično. Usput interesuje me kako je vođena akcija dobrovoljno ili su pozvali ljude iz rizičnih grupa usput ko je snosio troškove vakcinisanja
pozdrav
BoJJo
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 20, 2005 1:46 pm

Post od BoJJo »

Ja sam dobio Pandemrix od GSK. Kampanju su reklamirali na bilbordima u novinama, na tv-u itd. Prvi krug vakcinisanja je trajao mjesec dana i bio je namijenjen grupama u riziku. Elem, posto je drzava dobila veci broj vakcina no planirano, a odziv je bio manji nego sto su ocekivali (ocekivali su navalu), ovo ogranicenje na rizicne grupe (hronicni bolesnici, starci, skolska djeca, policija, zdravstveni radnici itd) je uklonjeno, tako da je svako ko je htio mogao da dobije vakcinu.
Meni je ovo bilo prvi put da se vakcinisem u javnom centru u Luksemburgu, jer ove sezonske primam na poslu, posto nam dodju na radno mjesto i daju onima koji hoce. Na ulazu se dobijala brosura o svinjskom gripu, o samoj vakcini - sadrzaj, efekt, nusefekti, alergije itd, klasicno znaci, onda se registrovalo - licna i zdravstvena kartica i tu su me pitali ako imam neku hronicnu bolest. Posle toga sam morao da ispunim onaj klasicni formular tipa da li sam alergican na jaja, da li imam temperaturu itd. Nakon toga slijedila je sprica a posle nje potvrda da sam primio vakcinu. Sve to je trajalo manje od 10 minuta. Troskove je snosila drzava.
Za sezonski grip, vakcine inace po praksi placa firma u kojoj covjek radi ali u pitanju je neka sica, par evra, sto im je bolje nego da je neko odsutan sedam dana zbog gripa.
Tip 1 od sept 1990. Minimed & Humalog od feb 1998.
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Kontakt:

Post od Diabeta »

Nama je GSK rekao da ne može da nam isporuči njihove vakcine, već će to uraditi Novartis. Kakva je njihova, nemamo pojma :D
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
Odgovori