Molim za savet

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Aca90
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Nov 04, 2009 5:38 pm

Molim za savet

Post od Aca90 »

E ovako...na zubu (tacnije izmedju 1 i 2) imao sam crnu tacku, vrlo malu.....to su mi popravili i nakon toga zub je poceo da me boli (a pre toga zub me nije uopste boleo)....ponovo su mi radili to isto, i opet me boli zub....posle sam opet otisao kod zubara dali su mi 2 anestezije nisam smeo da pipnem zub od bolova, znaci cim pipnem prstom ili udarim zubom od zub nastaju jaki bolovi....odlazim kuci i trpim bolove 2, ili 3 dana...posle toga bolovi nestaju, ali zub mi se cudno ponasa....iz dana sve manje i manje boli, ali uvek boli po malo kada stisnem....posle 15 dana izlazi mi iznad jedinice, ja mislim da se to zove fistula....ako gresim ispravite me.....to me jako nervira i cim ona naraste ja je istisnem i iz nje izadje nesto kao gnoj.....posle nekoliko dana zub pocinje da mi se krivi, tacnije ispada napolje...i sada mi zub tako stoji a fistula i dalje izlazi.....i mnogo me nervira kada mi je takav zub.....pa vas molim za savet i da odlucim da idem negde dalje kod zubara, posto ovde ne znaju nista....hvala unapred....
milanche_srb
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jul 09, 2009 5:55 pm

Re: Molim za savet

Post od milanche_srb »

Pa ovako Aco, ti imas jedan hronican apsces koji je usled tvojih odbrambenih sposobnosti fistulizirao. To se desilo usled neadekvatnog lecenja. Koliko vidim kod tebe je samo uklonjen karijes i stavljena plobma, bez lecenja kanala korena gde je i bio problem. Vremenom infekcija se iz kanala prenela u okolinu, kost, zatim ispod pokosnice, sto te je veoma bolelo i kad se gnoj izlio u meka tkiva osetio si olaksanje. Nastankom fistule kroz koju se gnoj izlivao u spoljasnju sredinu, tvoj organizam ti je omogucio smirivanje subjektivnih simptoma zapaljenja. Ono sto ti treba sad da uradis je da odes kod oralnog hirurga jer tvoje stanje zahteva manju hirursku obradu. U principu najbolje je uraditi inciziju apscesa, eksciziju fistule i vadjenje zuba uzrocnika, medjutim mozda bi se zub mogao i spasiti endodontskom terapijom (sto bih verovatno i ja pokusao), ali je najbolje da ti terapiju predlozi onaj ko te pregleda. Pozdrav.
Dr Milan Ivanovic
specijalista maksilofacijalne hirurgije
Odgovori