posle operacije

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Korisnikov avatar
bevana
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Avg 31, 2009 3:14 pm

posle operacije

Post od bevana »

E ovako,proslog utorka sam imala operaciju,izvadjen mi je umnjak.Juce sam bila da mi skinu konce i lekar kaze da se rana oseca,da ispiram zalfijom i da idem u ponedeljak na kontrolu.Inace oko rane se stvaraju neke bele naslage,u sredini rane je nesto crno,a desni oko sedmice su otecene i krvare cim ih dodirnem (da ne pominjem kad perem zube).Zanima me zasto se ovo desava?Pre mesec dana sam operisala drugi umnjak i sve je proslo ok,nista od ovoga nije bilo.Hvala unapred.
milanche_srb
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jul 09, 2009 5:55 pm

Re: posle operacije

Post od milanche_srb »

Jel splasnuo otok? Jel boli sta? Ne brinite trebalo bi da je sve u redu, da nije rekao bi vam vas hirurg. Dakle, sine morbo chirurgico. :) Crno je verovatno koagulum koji je poceo da se organizuje u granulaciono tkivo, a belo su fibrinske naslage.
Dr Milan Ivanovic
specijalista maksilofacijalne hirurgije
milanche_srb
Aktivan član
Aktivan član

Post od milanche_srb »

Neprijatan miris, koji je uz to pracen i bolom rane moze da ukazuje na prisustvo loseg koaguluma i takav poremecaj u zarastanju se naziva alveolitis. Zato i idete na kontrolu, mada ne verujem da je to kod vas u pitanju. A i da jeste, resava se lako, kiretiranjem i lokalnom aplikacijom medikamenata, najcesce strajfna i dexamethasone/neomycin. Poz
Dr Milan Ivanovic
Korisnikov avatar
bevana
Aktivan član
Aktivan član

Post od bevana »

Otok je splasnuo,a rana boli samo na dodir.Sta je u stvari kiretaza?
A sta je sa sedmicom,kao sto rekoh desni su natecene i jako crvene,i krvari.Ili ce to proci vremenom,samo od sebe? :)
Hvala vam.
milanche_srb
Aktivan član
Aktivan član

Post od milanche_srb »

Ne brinite za desni i za ostalo, ako vam takvo stanje ostane, onda se javite stomatologu. Kiretazom ce vam vas stomatolog, u lokalnoj anesteziji, kiretom odstraniti koagulum i "izgrebati" unutrasnjost rane u cilju provokacije novog krvarenja i stvaranja novog, zdravog koaguluma. Kazem, u slucaju da je u pitanju alveolitis.
Dr Milan Ivanovic
Korisnikov avatar
bevana
Aktivan član
Aktivan član

Post od bevana »

nadam se da nece biti potrebe za tim.Hvala vam puno.
Odgovori