FKP

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
draggutin
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Nov 02, 2009 7:03 pm

FKP

Post od draggutin »

Da li neko može da mi kaže gde može u Beogradu-Srbiji da se uradi FKP ( fekalni kalprotektin )?
Pre godinu dana u KBC Zvezdara su me upisali na neki spisak za tu labaratorijsku intervenciju i
danas mi kažu da za to najverovatnije neće moći da se uradi ispitivanje jer nemaju potreban
materijal i ne veruju da će ga i imati? Iako mi je gastroenterolog rekao da bi taj nalaz FKP isključilo
svaku sumnju da postoji neko oboljenje , nije mogao da mi kaže gde mogu to uraditi! Hvala!
Korisnikov avatar
MACHINE
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Sep 11, 2008 9:05 pm

Re: FKP

Post od MACHINE »

Svaku sumnju jedino moze iskljuciti kolonoskopija i patohistologija. Test jeste odlican ali nikako nije zlatni standard u dijagnostici oboljenja creva. Ja sam ga radio pre par godina, preko prof. Jojic cekalo se mesec-dva ali je bilo fraj. Mislim da se placa nekih 20e ali ne znam kako su ti rekli da nema i ne moze? Test je jeftin jedino cekaju da se nakupe uzorci jer se ne otvaraju reagensi za svaku pojendinacnu analizu jer su pakovanja za vise. Taj test mozes pitati da li jos rade na VMA i KCS ali to samo poznate gastroenterologe jer ostali pojma nemaju ni sta je to, mozda nekih 10-ak njih je to i videlo uzivo dok su drugi o tome samo citali...toliko o obucenosti kadra. Raspitaj se ko se bavi time u ovim centrima (Doder, Tarabar, Bulajic, Krstic, Ugljesic, Jojic)
draggutin
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Nov 02, 2009 7:03 pm

Re: FKP

Post od draggutin »

Svaku sumnju jedino moze iskljuciti kolonoskopija i patohistologija
Hvala MACHINE , kolonoskopiju sam radio i u sklopu istog nalaza je postojao i
patohistološki nalaz , što je po mišljenju tima isključilo mogućnost za inflamatorno
oboljenje creva , a da se radi o SIC ili iritabilnom kolonu . Međutim dr . Gligorijević
je radi opreza predložio i FKP i napomenuo mi da bi tada bila isključena skoro
potpuno mogućost oboljenja . Ne znam kako , ali su mi rekli u novembru prošle
godine da čekam grupu kao što si i ti objasnio , a u aprilu ove godine sam odneo
fekalni uzorak i juče 02. Novembra mi je doktorica Nečić rekla da najverovatnije
neće ni biti sledeće grupe , zbog tehničkih problema . Ja sam to razumeo kao
odustajanje od FKP ispitivanja zbog finansijskih problema , jer kakav može biti
drugi problem kada čekate godinu dana i na kraju vam kažu da to neće ni biti
najverovatnije! Još sam ih pitao da li ima negde u Beogradu da se to radi ,rekla mi je
dr. Nečić da rade samo oni , na KBC Zvezdara .
Hvala tebi MACHINE na odgovoru i na savetima , raspitaću se na VMA i u nekoj
privatnoj labaratoriji pa ću javiti ako nakoga još zanima .
Odgovori