Čudni a redovni? ciklusi

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
Korisnikov avatar
remi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jun 01, 2006 7:16 am

Čudni a redovni? ciklusi

Post od remi »

Ovo mi se dešava već poslednja 3-4 ciklusa: Počinje nekakvim slabim rozikastim krvarenjem, koga i ima i nema, dovoljno da iz opreza moram da nosim uloške. To krvarenje zna da potraje 3-4 dana, pa čak se dešavalo da ga nema 1-2 dana, pa posle dobijem menstruaciju za koju nisam baš sigurna da je prava jer sam pre uvek sa krvlju izbacivala i ugruške, pretpostavljam i deliće materice, a toga sada nema. Osim toga nemam nikakvih drugih smetnji.
Imam 33 godine i jednu trudnoću i jedan porođaj (carski rez) pre nešto više od dve godine. U predelu levog jajnika imam početnu kilu (konstatovana od strane hirurga).
Ciklusi su mi redovni na 24-25 dana.

Interesuje me šta bi mogao da bude mogući uzrok: Stres? Eventualni pritisak kile na jajnik i matericu? Početak klimaksa? Ili...?
Kika82
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Okt 28, 2009 2:00 am

Re: Čudni a redovni? ciklusi

Post od Kika82 »

A gde vam je ginekolog?
delici materice??? :o pobogu ne pishite ovakve gluposti!
idite kod ginekologa!
predmenstrualno krvarenje je normalna pojava, ne valja ako traje duze,moze biti hormonski disbalans.
Korisnikov avatar
remi
Aktivan član
Aktivan član

Post od remi »

Kika82 napisao:A gde vam je ginekolog?
delici materice??? :o pobogu ne pishite ovakve gluposti!
idite kod ginekologa!
predmenstrualno krvarenje je normalna pojava, ne valja ako traje duze,moze biti hormonski disbalans.
Nisam mislila na cepkanje materice, već na ljuštenje materice, tačnije služokože materice. To treba da izađe, ako se ne varam? Rozikasto krvarenje za mene nije bila do sada normalna pojava, obično bi samo krenulo. Zbog toga sam i postavila pitanje.

Ukoliko ne dodje do oplodjenja, preostali folikul , tj žuto telo lučiće estrogen i progesteron još narednih 12 dana i to u sve manjoj količini .Sa padom nivoa estrogena i progesterona krvni sudovi materične sluzokože ( arterije i vene ) se zatvaraju. Sluzokoža se više ne ishranjuje i biva sljuštena. Ovo čini menstruaciju , periodu ili menstrualni tok. Za vreme menstruacije sljušti se najveći deo sluzokože. Preostaje samo donja ( bazalna ) trećina koja će obnoviti ostatak sluzokože.Novi folikul tada opet počinje da sazreva i luči estrogen.
---
Menstrualnu tečnost čine sluz grlića , vaginalni sekret , sluz , ćelije i parčići sluzokože materice , kao i krv ( sa ugrušcima ). U ovoj mešavini sastavni delovi teško se mogu razlučiti jer ih krv sve oboji crveno ili mrko. Ovakav redovan gubitak krvi, iako količinski mali , može dovesti do malokrvnosti ( anemije ). Menstrualna tečnost je obično bez mirisa sve dok ne dodje u kontakt sa bakterijama iz vazduha i počne da se raspada. Pred kraj menstruacije može da se javi neprijatan miris.
Kod mene je sve to bilo vidljivo, do sada.

P.S. Nemoj da se onesvestiš i trčiš kod gin ako ugledaš jajnu ćeliju u WC šolji (to je jedina ljudska ćelija vidljiva golim okom, najčešće izlazi u raspadnutom stanju - tako je nekada pisalo u udžbenicima bilologije)
Kika82
Stalni član
Stalni  član

Post od Kika82 »

endometrijum se ljushti!
da ne bih sad ovde ''pametovala'' nadam se da redovno (na 6 meseci) kao svaka kulturna zena posecujete svog ginekologa, pa ce vam on reci sta vam je. Do tad vam samo mogu reci da vam se nista ne ''raspada'' i da to moze biti predmenstrualno krvarenje koje nije dobro da se javlja cesto jer uglavnom signalizira na izostanak ovulacije ili poviseni progesteron. Sve ostalo ce vam utvrditi ultrazvuk. Pozz
Kika82
Stalni član
Stalni  član

Post od Kika82 »

p.s. nadam se da vam se to ''rozikasto krvarenje'' javlja SAMO TAD, pre nego sto treba da dobijete. To je jako vazno!
Korisnikov avatar
remi
Aktivan član
Aktivan član

Post od remi »

Kika82 napisao:endometrijum se ljushti!
da ne bih sad ovde ''pametovala'' nadam se da redovno (na 6 meseci) kao svaka kulturna zena posecujete svog ginekologa, pa ce vam on reci sta vam je. Do tad vam samo mogu reci da vam se nista ne ''raspada'' i da to moze biti predmenstrualno krvarenje koje nije dobro da se javlja cesto jer uglavnom signalizira na izostanak ovulacije ili poviseni progesteron. Sve ostalo ce vam utvrditi ultrazvuk. Pozz
Uh, endometrijum=služokoža materice (neki bi to označili i kao zid materice), srpski rečeno. A na izostanak ovulacije i ja sam posumnjala (toliko nisam glupa iako nemam apsolutno nikakve veze sa biologijom i hemijom).
Pitanje sam postavila iz razloga što se to rozikasto krvarenje uglavnom povezuje sa trudnoćom (najčešće vanmateričnom) i, koliko vidim, korišćenjem hormonskih spirala, to je ono što sam uspela da pronađem na netu. Trudnoću mogu da isključim sa 99,9% (ne postoji 100% zaštita sem apstinencije, to bi trebalo da znaš). Hormone ne koristim.
Prvo kažeš da je predmenstrualno krvarenje normalna pojava a da onda ne treba da se javlja često jer nije dobro???

Kod gin sam bila pre manje od 6m i sve je ok. Išla bih i sada ali u DZ em su gužve em im UZ nije ispravan a za privatno nemam para (prošli put sam "pukla" 3000 din).

Znači, ostaju mi promene vezane za ciklus usred stresa ili početak klimakterijuma (i jedno i drugo podrazumeva promenu nivoa hormona, i to bi trebalo da znaš). Ili, nešto treće...?
Treba mi spisak mogućih uzoraka, jer ZNAM da ne mogu da dobijem tačnu dijagnozu bez pregleda i odgovarajućih analiza.
I da ponovim: Sem tog rozikastog krvarenja nema nikakvih drugih siptoma: nemam bolova, nemam izražen PMS, nikakvo peckanje, svrab, crvenilo ili slično...
Jedino što me muči i boli u tom delu stomaka je kila za koju su pokušavali da me ubede da je cista na jajniku (kao da u ženskom stomaku ne postoji ništa više sem jajnika i materice).
Vanjina mama
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Okt 29, 2008 10:00 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Vanjina mama »

kao da u ženskom stomaku ne postoji ništa više sem jajnika i materice
Pa kad nema bebe, ili slepog creva... :lol: :lol: :lol:

Hehehe!

A hormonski status?
Kika82
Stalni član
Stalni  član

Post od Kika82 »

Prvo kažeš da je predmenstrualno krvarenje normalna pojava a da onda ne treba da se javlja često jer nije dobro???

pa da...normalno je da izostane ovulacija ali nije normalno da se to desava iz meseca u mesec.

samo mi pojasnite ono ''to bi trebalo da znas'' pa...''i to bi trebalo da znas'' s obzirom da sam ginekolog eto skromno samo ponesto ''znam''
kad sam rekla ''hormoni'' nisam mislila da ''uzimate hormone'' nego sam mislila na vase hormone ali mi se ocigledno negde ne razumemo.
Niste mi odgovorili za period javljanja rozikastog krvarenja, jel sam pred M ili jos nekad?
Korisnikov avatar
remi
Aktivan član
Aktivan član

Post od remi »

Kika82 napisao:Prvo kažeš da je predmenstrualno krvarenje normalna pojava a da onda ne treba da se javlja često jer nije dobro???

pa da...normalno je da izostane ovulacija ali nije normalno da se to desava iz meseca u mesec.

samo mi pojasnite ono ''to bi trebalo da znas'' pa...''i to bi trebalo da znas'' s obzirom da sam ginekolog eto skromno samo ponesto ''znam''
kad sam rekla ''hormoni'' nisam mislila da ''uzimate hormone'' nego sam mislila na vase hormone ali mi se ocigledno negde ne razumemo.
Niste mi odgovorili za period javljanja rozikastog krvarenja, jel sam pred M ili jos nekad?
Ispred tog M. Razumela sam da se radi o mojim hormonima, samo sam naglasila da nisam ni pod kakvim dodatnim hormonima koji mogu da izmene hormonski status. Ovoga puta to rozikasto je krenulo 27-og uveče, sporadično, i jutros, ili preciznije (ako se tako računa) noćas je došla M.

Pošto ste ginekolog, kada je najbolje proveriti hormone, mislim kog dana/perioda ciklusa?

Da li kila u blizini jajnika i materice može da vrši negativan uticaj na njih? Hirurg sumnja da se nalazi negde oko reza ili na samom rezu, nije mogao da bude precizniji. Spolja se napipava otprilike na mestu levog jajnika (nije vidljiva) i to kada stojim ili sedim, kada ležim "izgubi" se.
I, kakav pobogu, uticaj ima ciklus na kilu koja zna da krvnički boli na sam dan početka M a nekada zna da taj bol potraje i narednih nedelju dana? "Aktivator bola" je fizička aktivnost (više kretanja i/ili nošenje težih stvari) i jačina bola je gotovo srazmerna prethodnoj fizičkoj aktivnosti u periodu od nedelju dana do početka M. Prethodna 2-3 ciklusa su prošla bez bola, dok je ovog puta bol počeo sinoć i evo sada je već prestao.
Kada boli, deluje kao upala, a nema upalnog procesa (proveravala sam i krvnu sliku), i pojačava se na pokret: kada hoću da ustanem ili sednem, bol se pojačava i kada prstima, kako da kažem, povučem kožu stomaka. U periodu kada nema bola, nema ga uopšte pa čak ni kada pritisnem kilu. A možda je sve povezano sa promenom vremena, nešto kao reuma faktor (osobe koje imaju jako dugo raznorazne kile kažu da ih najviše boli kada se menja vreme)?
Kada sam pre par meseci bila kod gin, i kada je napipala to "čudo" (a tih dana sam bila mislim u najjačoj akutnoj fazi, imala sam utisak da su mi se stomak prilepio za leđa, u startu je posumnjala na ogromnu cistu na jajniku ali na UZ nije bilo ničega a radila je i vaginalni i preko stomaka i pregled, ... ničega sve prazno, jajnici normalne veličine, bez sumnjivih tragova upalnog procesa, sve u savršenom redu.
E, to nisu uspeli da mi rastumače!

P.S. Kika82 je prilično neozbiljan nik koji asocira na klinku koja je '82. godište a i iz mog prvog posta niste se setili da sam možda samo upotrebila pogrešan izraz. Sa svojom dr nemam problema tog tipa.
Kika82
Stalni član
Stalni  član

Post od Kika82 »

klinku 82 godiste??? hvala za to klinka ali ja JESAM 82- godiste i prosle godine sam zavrsila specijalizaciju i radim kao ginekolog, imam 27 godina sto i nije tako malo :D hehhhhhhh, nema veze
na zalost, nista vezano za tu kilu ne mogu da vam kazem, stvarno, osim sto mogu da pretpostavim da ako se ona stvarno nalazi u neposrednoj blizini jajnika ovulacija stvarno moze da intezivira bol. Ali mislim da sve ovo sto se desava sa samim izgledom vaseg menstrualnog krvarenja nema nikakve veze sa kilom nego iskljucivo sa vasim ciklusom. S obzirom da ste: bili na redovnom pregledu, nemate drugih tegoba, ciklusi su redovni, mislim da je sve ok. Treba da znate da kod vecine zena izgled i kolicina menstrualnog krvarenja budu razliciti iz ciklusa u ciklus i tu vam nema nekog pravila. Mene bi tu jedino zanimao UZ zbog eventualnih promena na endometrijumu ili eventualnih mioma, mada ne verujem. Znaci,razdvojite vas trenutni ''problem'' od kile! Mislim da nemate razloga za brigu ali to ne smem ovako da tvrdim. Mozda da se javi neki stariji ginekolog :D , sta cu, pokusavam koliko mogu da pomognem, tesko je ovako ''proricati''.
Sve pretrage, 10-og do 15.og dana ciklusa, najbolje. Pozz
Korisnikov avatar
remi
Aktivan član
Aktivan član

Post od remi »

Dobro, znam da količina krvarenja varira i sve to. Ono što me kopka, jeste da slučajno kila ne vrši pritisak na jajnik i samim tim pritiskom ometa normalan ciklus, tj sazrevanje jajnih ćelija.

Sledeća stvar - mogući uzrok jeste konstantan stres što se sve nekako poklopilo. A pošto ne navodite nikakav drugi moguć uzrok sem hormonalnog poremećaja, ostaje UZ (kad mi se "ugoji" novčanik) i hormonska pretraga (isto kada se "ugoji" novčanik").
I, nadam se da nije "roda", što je gotovo 100% nemoguće, jer prinuđena sam da previše često koristim lekove protiv bolova (zbog totalno drugih stvari), pa s vremena na vreme i poneki lekić za smirenje - nije to ništa često ni svakodnevno, ali ipak za tako nešto, smatram, suviše često i zbog nekih drugih stvari, i jer sam prošli put imala mnogo sreće.
Kika82
Stalni član
Stalni  član

Post od Kika82 »

remi napisao:Dobro, znam da količina krvarenja varira i sve to. Ono što me kopka, jeste da slučajno kila ne vrši pritisak na jajnik i samim tim pritiskom ometa normalan ciklus, tj sazrevanje jajnih ćelija.

to bi vam pokazao i proshli UZ, da ometa nesto dr. bi vam rekla jer se to vidi na UZ-u, da vam je ''prignjecen'' jajnik ili bilo sta od reproduktivnih organa.

Sledeća stvar - mogući uzrok jeste konstantan stres što se sve nekako poklopilo. A pošto ne navodite nikakav drugi moguć uzrok sem hormonalnog poremećaja, ostaje UZ (kad mi se "ugoji" novčanik) i hormonska pretraga (isto kada se "ugoji" novčanik").
I, nadam se da nije "roda", što je gotovo 100% nemoguće

ako mislite na krvarenje u toku trudnoce ono se uglavnom ne javlja neposredno pred ciklus, vase krvarenje je MENSTRUALNO ako se javlja u redovnom terminu m.krvarenja a rekli ste da se javlja samo tad, tako da opet ''proricem'' da niste ni trudni.
jer prinuđena sam da previše često koristim lekove protiv bolova (zbog totalno drugih stvari), pa s vremena na vreme i poneki lekić za smirenje - nije to ništa često ni svakodnevno, ali ipak za tako nešto, smatram, suviše često i zbog nekih drugih stvari, i jer sam prošli put imala mnogo sreće.
milion faktora utice na ciklus a stres,vreme,promena nacina zivota, ishrane...ihahaj
mislim da probate malo da se opustite i eventualno porazgovarate sa nekim u cilju prevazilazenja tih ''totalno drugih stvari''.
Dea
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Dea »

Nisam citala sve postove, ali vezano za prvi.
To neko predkrvarenje sam imala i ja jedno vreme. Posto kao vrstu kontracepcije koristim spravicu Personu (gde moras da pritisnes dugme prvog dana ciklusa) to me je strasno nerviralo i nikad nisam znala kad je stvarno pocelo. Bilo je tako jedno vreme, a sad je opet po starom.
Pre nego sto sam ostala trudna jedno pola godine ako ne i vise (bar po Personi) nisam imala ovulaciju (ili su testiranja padala oko nje pa je nisu hvatala, ali plodne dane mi je pokazivala). Inace ostala sam trudna iz prve.
U zivotu zene se ciklusi jednostavno menjaju. Meni su nekada mece trajale po 7-8 dana, nisu bile mnogo obilne. Sad traje 5. Posle porodjaja prvih godinu dana su bile izuzetno obilne, sad su vec normalne. I iskreno i ja u poslednje vreme ne vidim nikakve parcice, ali je moguce i da zavrse u wc solji (tamo bas ne vrsim ispekciju).
Odgovori