Nega trudnica

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
Mila Ila
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Okt 16, 2009 1:23 pm

Nega trudnica

Post od Mila Ila »

Moja drugarica i ja smo tokom trudnoce koristile preparate Frezyderm, kreme za prevenciju strija i za hemoroide (rectanal aid) i mogu vam reci da su povratne informacioje odlicne.

Cela paleta je namenjena trudnicama i dojiljama, a ova krema za hemoroide se preporucuje i svim drugima.
Ja sam je pronasla u apoteci preko puta Beogradjanke verovatno ima i u bolje snabdevenim apotekama po gradu.
Dea
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Re: Nega trudnica

Post od Dea »

Ja sam mazala Saljivec melem protiv strija i nemam ni jednu jedinu a stomak mi je bio kao da sam progutala dve lubenice. Pre toga sam bila kupila posebno ulje za mazanje stomaka, ali mi recimo ono nije prijalo i jako mi se (zvuci nelogicno ali je tako) posle toga perutala koza.
Ono sto je bitno je da kod kozmetike za trudnice pogledate da li ima stetnih sastojaka (jer svi proizvodjaci ne obracaju paznju na to). Izmedju ostalog bitno je da recimo kreme za telo ne sadrze vitamin A.(isto vazi i za vitaminske proizvode).
Korisnikov avatar
dolce-vita
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Nov 06, 2008 8:32 pm

Post od dolce-vita »

Ja sam takodje mazala Saljicev melem, i nisam imala strije, za ostale delove tela nivea body lotion.Sto se hemoroida tice, da sam znala za tu kremu protiv hemoroida, sigurno ne bih imala crne muke :( Bili su izasli napolje, plakala sam ko kisa, prekrstila bih se kada bi krenula u wc, da izvinite.Pomogla mi je mast hadensa, ako neka ima ovakvih muka da zna da je odlicna.Milsim kad je meni pomogla, svakome ce.ja sam imala uzasnih problema, nisam mogla da idem od njih,nisam ranu od njih osecala ako mi verujete.Gori su mi bili od svega...Tako da trudnice, vodite racuna o tome, obavezno!!!!Drugo, dobra je ova tema da kazemo nasa iskustva jer ono sto ja nisam znala, procitala sam kasnije u casopisu mama, obavezno da se predeo medjice maze bademovim mlekom, na taj nacin postoji velika mogucnost da vas nece seci :P
Dajte mi dete od tri godine da od njega napravim coveka!

Slika
mejvis
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Dec 13, 2008 11:30 am

Post od mejvis »

Hvala devojke,
Nama novim i neiskusnim trudnicama to baš znači!
Ja za sada koristim eucerin ulje protiv strija, to sam pročitala na jednom forumu ali ću preći na šaljićev melem kada ga potrošim.
Hemoroide, bogu hvala, za sada nemam mada je 4. mesec tek.
U kom mesecu su se Vama pojavili?
Vredi li mazati taj Frezyderm preventivno?
Dea
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od Dea »

Pogledaj sta taj Eucerin za strije, ima od sastojaka, ja znam da skoro nista nisam mogla da koristim u trudnoci jer je sve imalo nesto sto nije trebalo(sva sreca imam ovde apoteku u koju stalno idem pa su me apotekarke savetovale i ukazivale mi na sta treba da pazim). Koristila sam kratko Eucerim i jos neko ulje za trudnice ali iskreno od njih mi se perutala koza (a inace koristim u normalnim okolnostima Eucerin kolekciju i super mi je).
Meni se pojavio jedan sulj tek posle porodjaja (a porodila sam se carskim rezom, znaci nije od napona). Mazala sam mast Posterine i brzo se povukao.
Korisnikov avatar
dolce-vita
Stalni član
Stalni član

Post od dolce-vita »

Suljevi su mi se blago pojavili tako isto nesto 4 ili 5 mesec.Mada, to je bilo nesto malo, tako da nisam obracala paznju.Ako se nesto nedaj Boze pojavi, odmah se konsultujte sa lekarom sta s njima ,jer verujte mi gadni su posle porodjaja sacuvaj me Boze i sakloni.One bolove i muke nedaj Boze nikome.Mazite medjicu bademovim mlekom.A, sto se tice preparata, sve sto ima vitamin a treba izbegavati jer koliko ja znam vitamin a u nekim vecim kolicinama ostecuje plod.Ali, ako sam ja nisam dr, najbolje se posavetujte sa istim ili sa farmaceutom :wink: I, uzivajte u najlpsem periodu vaseg zivota.Meni su da kazem suljevi izleteli napolje od naprezanja, zato je najbolje ako se ista pojavi, odmah sanirati.

Slika
mejvis
Aktivan član
Aktivan član

Post od mejvis »

Piše na tom Eucerinu da je za trudnice i da se sastoji od prirodnih ulja koja ne bi trebalo da štete...Ali kada potrošim probaću šaljića, kada je vama bio toliko dobar :D

E sad ja moram nešto da pitam "mažite medjicu bademovim mlekom"? Medjica bi bila spoljni deo vagine, to što se seče u toku porodjaja :o
I to bademovo mleko se kupuje u apoteci, predpostavljam da je to obično jedno jedino?
Možda je malo glupo pitanje ali šta da radim kad ne znam!
Korisnikov avatar
dolce-vita
Stalni član
Stalni član

Post od dolce-vita »

E,sad, ja sam se mozda malo glupo izrazila, mozaite kremom onaj deo blizu spoljnog dela vagine i anusa.Evo vam text sa neta.

Za što koristi masaža međice?
Pomisao da međica tijekom poroda može napuknuti ili da se mora rezati nije nimalo ugodna, no to je ipak moguć (a u nekim rodilištima u kojima se rutinski reže i realan) scenarij. Jer, kad si beba glavom otvara put da izađe, područje između vagine i anusa strašno se širi. Svakodnevna masaža međice može pomoći zato što tkivo čini mekšim i fleksibilnijim, a time se i smanjuje mogućnost pucanja ili ozljede međice.

Doduše, nije nužno da se tkivo između stražnjeg pregradnog zida i anusa masira od samoga početka. Sasvim je dovoljno početi s time oko šest tjedana prije predviđenog termina poroda.

Što je potrebno za takvu masažu?
Ništa previše. Rabite prirodno ulje, najbolje maslinovo ulje ili ulje pšeničnih klica. Možete pokušati i sami napraviti svoju mješavinu: pomiješajte ulje gospine trave s uljem pšeničnih klica i dodajte eterična ulja bijelog muškata i ruže.

Kako masirati međicu?
Jednu nogu dignite na rub kade ili stolac. Najprije u vaginu ugurajte jedan, a potom dva ili tri prsta namočena uljem i masirajte laganim pritiskom pet do deset minuta u smjeru crijeva, oblikujući pritom prstima slovo U. Dovoljno je masirati međicu jednom dnevno.

Međicu možete jednako dobro jačati jednostavnom vježbom: leđima se oslonite na kauč ili krevet i čučnite raširenih nogu. Pazite da vam stopala pritom stoje ravno na podu. Što dulje ostanete u tom položaju, to bolje. Vježbajte više puta dnevno.

Pazite: čak i ako redovito jačate međicu nema jamstava da će ona tijekom poroda doista izdržati pritisak.

E,sad.Pitajte vi u apoteci, farmaceuta koej bademovo ulj itd :) ja smao znam da zena koja je samnom bila u porodlistu je tredovno mazala i nisu je imali potrebe seci :P Valjda ima neke veze :roll: Ja cu ubuduce tako raditi :D

Slika
Korisnikov avatar
dolce-vita
Stalni član
Stalni član

Post od dolce-vita »

Ovo je preuzet text sa nekog hrvatskog sajta, ali je u svakom slucaju koristan,Mislim da sam ja to citala i u casopisu moja beba.

Slika
Dea
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od Dea »

I ovde preporucuju masazu medjice sa uljem (postoji posebno bas za to, sta sadrzi vise ne znam). Ovde se odavno vise ne radi preventivno (a bogme ni ne-preventivno) secenje.
U par bolnica gde sam isla na info vece (ovde mozes da biras bolnicu pa prave te veceri gde te upoznaju sa osobljem, sistemom rada i sl). kazu da ako je babica dovoljno spretna uopste ne mora da dodje do bilo kakve povrede medjice, a kazu da rana mnogo bolje zarasta ako se zena sama malo pocepa, nego ako je to rez skalpelom (u Srbiji cete cuti upravo obrnuto).
U svakom slucaju od gomile zene koje sam upoznala za 2 meseca koliko sam odrzavala trudnocu skoro da ni jedna nije bila secena i nisu posle porodjaja imale nikakvih problema....
Korisnikov avatar
dolce-vita
Stalni član
Stalni član

Post od dolce-vita »

KOD NAS CETE DEA CUTI SVE STO JE OBRNUTO OD SVETA :evil: :evil: :evil: Evo citam da je ginipral zabranjen na zapadu vec deset godina.I,sad ja sedim i razmisljam zasto :evil: :evil: :evil: Gusila sma se od njega, bas mi je napadao srce :evil: :evil: :evil: I, klizma se u normalnom svetu ne radi.

Slika
Dea
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od Dea »

Ma znam da je kod nas sve razlicito. Posto zivim u jednoj zemlji ali sam cesto i u Srbiji mogu cesto da cujem oprecna misljenja. Evo ni dan danas mi nije jasno zasto beba prvih 40 dana ne treba da se iznosi napolje? Ja sam se porodila u leto i naravno da smo se setali cim smo izasli iz bolnice. Zato sam i bila zaprepascena kada su neke moje prijateljice ipak strpljivo cekale tih 40 dana i tek onda setale svoje bebe. Pa siroko povijanje, pa voda sa secerom i limunom (preporuceno od pedijatra u BGD) ovde nema ni secera ni limuna pre prvog rodjendana itd itd. A najvise me nervira sto kad god razgovaram sa mamom i nekome u kuci je lose (nema veze sta je u pitanju) odmah cujem pitanje: JEl imas neki antibiotik u kuci pa da uzmes......(kakav lekar, bolje ti da uzmes te bombonice odmah sigurno ce pomoci).....
mejvis
Aktivan član
Aktivan član

Post od mejvis »

Dea verujem ti da je tako...gomila stvari nema logike već se samo tako radi po protokolima. I to što se rutinski žene seku na porodjaju je katastrofa. Epidural da li ćeš dobiti i to je čista sreća, bez obzira što se plaća. U mom malom gradu anesteziolozi rade samo pre podne, epidural se zakazuje a gomila žena krene da se poradja pre zakazanog termina i onda ništa od epidurala. Ako bi išla u front sve se plaća kao da si strani državljanin, plus porodjaj doktoru jedno petsto eura na ruke. I onda možeš valjda da osiguraš epidural. Tuga živa, baš se plašim....
Korisnikov avatar
remi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jun 01, 2006 7:16 am

Post od remi »

Dea napisao:Ma znam da je kod nas sve razlicito. Posto zivim u jednoj zemlji ali sam cesto i u Srbiji mogu cesto da cujem oprecna misljenja. Evo ni dan danas mi nije jasno zasto beba prvih 40 dana ne treba da se iznosi napolje? Ja sam se porodila u leto i naravno da smo se setali cim smo izasli iz bolnice. Zato sam i bila zaprepascena kada su neke moje prijateljice ipak strpljivo cekale tih 40 dana i tek onda setale svoje bebe. Pa siroko povijanje, pa voda sa secerom i limunom (preporuceno od pedijatra u BGD) ovde nema ni secera ni limuna pre prvog rodjendana itd itd. A najvise me nervira sto kad god razgovaram sa mamom i nekome u kuci je lose (nema veze sta je u pitanju) odmah cujem pitanje: JEl imas neki antibiotik u kuci pa da uzmes......(kakav lekar, bolje ti da uzmes te bombonice odmah sigurno ce pomoci).....
To za 40 dana nije lekarska dogma, već uvreženo bapsko mišljenje a zbog čega? Nemam ti pojma. Kad god nešto pitam: Ćuti, ne moraš sve da znaš.
Hm, izuzetak je izgleda odlazak na sistematski kod dr (to teško da može da se izbegne) već prve sedmice po otpustu.
Antibiotici? Pa, prvo ih dr dele kao bombone. A, boli te grlo - evo tebi pentraksila. Analize se ne rade. E, tek kada neko pošteno "zaglavi" i to u bolnici, onda se uzimaju brisevi.
Korisnikov avatar
dolce-vita
Stalni član
Stalni član

Post od dolce-vita »

A, nemote da kupujete nista pre nego sto se porodite :o :o :o :o :o Pa, kads am se porodila moj muz nije znao gde udara :-? Trci u prodavnicu po kupljene stvari, posto su stajale u radnji u kutiji do porodjaja, Boze sacuvaj da se uzme pre porodjaja.Trci po krevetac, a ljudi kuci dolaze na cestitanje :) :) :) :) Trci u porodiliste da meni donese presvlaku, vracaj nazad, sutra ponovo. :D :D :D

Slika
Odgovori