medrol i UC

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
branislava
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jan 26, 2005 4:11 pm

medrol i UC

Post od branislava »

imam nekoliko pitanja

utvrdjen mi je ulcerozni proktitis,ja nemam nikakve bolove ,ni proljev,samo ponekad poslije stolice krvarenje,ne puno
doktorica mi je dala salofalk koji sam pila 2 sedmice,stanje isto
sad (znaci nakon samo 2 sedmice salofalka)preporucuje mi da pijem medrol i to mesec dana po 40mg,a kasnije nesto manje,2 i po meseca
napominjem da nisam imala nikakav napad,pa mi je cudno da mi odmah daje kortikosteroide?

takodje,je li normalno da se nakon 5 meseci se ponovo radi kolonoskopija?
imam puno pitanja,pravo da vam kazem nemam poverenja u ovu doktoricu,cini mi se da uopste ne razmatra svakog pacijenta pojedinacno,vec svakome daje istu terapiju?
Korisnikov avatar
MACHINE
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Sep 11, 2008 9:05 pm

Re: medrol i UC

Post od MACHINE »

NIJEDAN oralni mesalaminski preparat NE DELUJE na rektum ni u max. dozama od 4.8g - to je urabana legenda da moze pomoci. Znaci, Salofalk tablete deluju od kraja tankog do sigmoidonog kolona, u rektumu gotovo i nema stolice pa samim tim ni efekta bolusa na njega jer je lek doziran kroz stolicu. Proktitis je upala poslednjih 10-15cm debelog creva. Jedina Th. su klizme ili cepici 5-ASA (Salofalk, Pentasa...) ili steroidne pene. Za sada ti en treba oralna terapija ali bolest ima difuzno svojtvo tj. progredira ka tankom crevu, vremenom. Znaci trazi iskljucivo lokalnu terapiju mesalazinom koja se primenjuje direktno na rektum, odozdo a ne od usta. Ne znam kako ti je ustanovljen proktit, morala bi biti uradjana pankolonoskopija i patohistologija! Davanje kortikosteroida u ovom slucaju nikakoo nije pametan izbor, vec izbor budale, sve dok se ne pokusa terapijom aminosalicilata izbegavaj oralne kortikosteroide. U njagorem slucaju AKO imas samo proktitis ~15cm duzine lokalna Th. kortikosteroidima moze biti izbor lecenja, svaki drugi dan, oralno ne. Ali najpre probati sa npr. 2x500mg Salofalk cepica uvece, jedan gurnes duboko prstom sve do sigme, a drugi ispod njega...
branislava
Aktivan član
Aktivan član

Post od branislava »

hvala puno na odgovoru

radjena je kolonoskopija i ph nalaz je pokazao aktivni difuzni proktitis,koji moze odgovarati slici inflamatorne bolesti creva,i to UC.
pijem salofalk 3X2 oralno,vec dvije sedmice,ali nema nekog efekta,tj ima malo krvi
nakon 2 sedmice sam otisla do te doktorice,i ona mi je odmah a da me nije ni upitala nista kako se osecam dala taj medrol i to prvo 40 mg dnevno 15 dana,zatim 32 mg i tako se smanjuje svakih 15 dana. Pravo da ti kazem,nekako mi ne uliva poverenje,narocito sto mi je propisala medrol tablete od 8mg a takvih uopste nema u prodaji,tj prodaju se samo one 0d 4 mg i 16 mg. NIsam doktor,ali ovakva terapija kortikosteroidima bi bila primerenija za neki jaci vid upale,a ja sad zasad nemam problema nikakvih,cak ni bolova. Pored medrola mi je propisala i salofalk da nastavim,sto mi je isto suludo,jer ako pijem medrol sta ce mi jos i salofalk,citala sam da se ne poboljsava efekat.Potpuno sam zbunjena,ne bi na svoju ruku da sebi ordiniram lekove,a sa druge strane sumnjam u neophodnost ove agresivne terapije.Isto tako mi je bilo sumnjivo sto mi je rekla da ponovo radim kolonoskopiju(2 u pet meseci)a citala sam da se taj pregled ne treba raditi tako cesto.
Stvarno sam skroz zbunjena...
Korisnikov avatar
MACHINE
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Sep 11, 2008 9:05 pm

Post od MACHINE »

Ako je samo proktit tj. do sigme, ZAHTEVAJ samo lokalnu Th. 2x500mg mesalazin (Salofalk) ili 1g Pentasa, ako imas mogucnosti slobodno uzimi svaku drugu noc Salofalk klizme 4g/60ml, teze se podnose prvih par minuta zbog inicijalnog nadrazaja rektuma i sigme. To sve aplikujes nakon praznjenja, uvece, pred spavanje...imas na uputima uz lekove. Ako nisi pri parama u SCG je fraj na recept Slavijamed 5-ASA 250mg supozitorije, moze i to jer su neznatno losije od Nemackih (2 odjednom uvece). Pozz
branislava
Aktivan član
Aktivan član

Post od branislava »

hvala puno na odgovoru,potrazicu drugog doktora pa cu videti sa njim,i ja nesto kad logicno razmislim bolje je to lokalno da se aplicira,nego piti lekove i to kortikosteroide u dozama koje bi ubile slona
Odgovori