pripremanje za bebu :D

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
Korisnikov avatar
andjelija81
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Apr 05, 2008 1:44 pm

pripremanje za bebu :D

Post od andjelija81 »

pozdravljam sve drage forumke :D
nedavno sam se udala i ne planiramo odmah bebu jer sam ja resila da malko psihicki i fizicki za to spremim .. . .
pored ginekoloskog pregleda, briseva, papa testa i ostalog . .sta je jos potrebno uraditi?
moja doktorka trenutno ne radi, na specijalizaciji je pa cu morati to malo sacekati .. .
imam problema sa kicmom i zglobovima pa mi je to jako bitno da koliko-toliko sredim pre trudnoce.
koristim trenutno vitafon ali je on kontraindikovan u trudnoci!
ima li neko iskustva sa tim? sta mi se moze desiti ako bih ga koristila, a ne znam da sam zatrudnela? da li bi bilo posledica na plod?
pored toga, koristim od pre par meseci conkor zbog tahikadije. moja doktorka kaze da ga slobodno mogu piti i u trudnoci, ali ja bih da ga se resim pre toga kao je moguce .. .
kao sto vidite, nisam bas stopostotno zdrava, ali ipak ne gubim nadu :D
uskoro krecem da pijem folan i da idem na pilates .. sta mi jos savetujete?
Korisnikov avatar
andjelija81
Aktivan član
Aktivan član

Re: pripremanje za bebu :D

Post od andjelija81 »

nije moguce da se niko nije pripremao za bebu? :lol: svima se "desilo"?
:wink:
donka
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Feb 09, 2007 6:10 pm

Post od donka »

Pa mozes da se raspitas koje bi vakcine mogla da primis, recimo protiv gripa, boginja i sl. Mozda i tetanus. Uradi TORCH test. Sve redovne ginekoloske briseve, ukljucujuci hlamidiju, mikoplazmu i ureaplazmu. Svakodnevno odvoj vreme za vezbanje, postigni idealnu telesnu tezinu i odrzavaj je. Pocni zdravo da se hranis da bi navikla da ne jedes stvari koje bebi nista hranljivo ne donose, narocito suhomesnate proizvode (konzervansi iz njih su stetni za bebu, tj. stetni su za sve, sto se mene tice svako bi trebalo da se hrani kao da ceka bebu) a da jedes hranu bogatu vitaminima i mineralima.
donka
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Feb 09, 2007 6:10 pm

Post od donka »

Zaboravih da kazem, ako si koristila hormonsku kontracepciju, dva tri meseca koristite kondom, i uzimaj vitamine za trudnice. Pilule prazne rezerve folne kiseline u organizmu, pa je potrebno da se one popune pre zaceca jer je folna kiselina potrebna odmah po zacecu, dok zena ni ne zna da je trudna.
Dea
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Dea »

Cak i ako nisi pila pilule kreni sa folnom kiselinom. Pozeljno je da se ona koristi bar tri meseca pre zaceca ( i ceo prvi trimestar trudnoce).
Korisnikov avatar
andjelija81
Aktivan član
Aktivan član

Post od andjelija81 »

nisam nikada koristila pilule. sto se tice folana pocecu da ga pijem, to mi je i moja dr savetovala. kaze da moze slobodno i 6 meseci ranije, da nece nista da skodi. jel se pije 1 tableta dnevno?
a sta je to TORCH test?
Korisnikov avatar
suzy86
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Sep 19, 2009 11:12 am

Post od suzy86 »

Zbog tahikardije mozes slobodno da koristis verapamil 40mg,ja sam ga uz preporuku lekara pila tokom cele trudnoce,svaki dan.Bitno je i da se psihicki opustis jer stres i nerviranje lose uticu na trudnocu... :P
Slika
Korisnikov avatar
andjelija81
Aktivan član
Aktivan član

Post od andjelija81 »

suzy, a sta je uzrok tvoje tahikardije? jesi li se na kraju porodila prirodnim putem? nije bilo problema zbog srca?
hvala ti na odgovoru :D
Odgovori