Gastritis, čir, spazam ili nešto drugo?

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
Kliker
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Sep 28, 2009 8:34 am

Gastritis, čir, spazam ili nešto drugo?

Post od Kliker »

Zdravo.

Imam 25 godina, zensko. Prije 3 godine otišla sam gastroenterologu zbog bola u jednjaku. Uradjena mi je gastroskopija i utvrđen začetak gastritisa. Analiza na Helicobacter je bila negativna. Pila sam neke tabletice kojih se - iskreno ne sjećam. Nisam imala više nikakvih problema do prije pola godine kada mi se pred spavanje javlja blaga mučnina i žarenje u zelucu. Kako moj otac ima čir na želucu, snadbjeveni smo ranisanima i u slučaju mučnine popila bih pola ranisana i mučnina bi prestala. Međutim prije 10 dana počeli su užasno jaki bolovi u zelucu, praćeni mučninom. To mi je bilo čudno s obzirom da sam regulisala ishranu (izbacila začinjenu, jaku i masnu hranu, pijem jogurte, jedem dvopeke, blagu hranu i redovno pijem čaj od kamilice).
Tada sam, na majčin savjet (ona je mikrobiolog) da je to sezonski i da imam nervozu zeluca - popila kutiju ranisana (po jednu tabletu ujutru i uveče) i kad imam bolove Buskopan.
Opet se sve smirilo i nisam imala nikakvih problema još desetak dana do sinoć.
Oko 11 sati sam pojela kašiku eurokrema i nakon pola sata osjetila blagu mučninu i da mi se u grlu vraća kiselina. Prepolovila sam jednu tabletu ranisana, popila i mirno zaspala. Tokom noći sam se probudila užasno žedna i osjećaja da mi je želudac suv. Popila sam malo vode i zaspala. Ali jutros, pred posao, probudaila sam se sa užasnim, oštrim bolom u želucu i u predjelu ispod želuca oko tankog crijeva. Bol se pojačavao (kao neko fiskanje) kada udahnem ili pritisnem želudac. Nema mučnine samo boli kao kada imam grč. Jako boli kada blago dodirujem želudac ili dio oko tankog crijeva. Takođe, cijelo jutro ne mogu da se ispravim jer se bol pojačava kada promijenim položaj ili duboko udahnem. Popila sam jedan buskopan, pojela nešto, ali grč ne prestaje.
Takođe - kada položim ruku na predio želuca osjećam pulsiranje - kao da mi tu jako kuca srce.
Napominjem da sam prije nekoliko mjeseci popila kutiju Vermoxa (jer su mi u stolici nađena jaja Ascaris lumbricoides). Pomislila sam da se možda bol u predjelu ispod želuca (oko tankog crijeva) javlja i zbog toga.
Već sam probala da zakažem kod odabranog doktora, ali on radi tek popodne, tako da tek tada mogu da zakažem za sjutra, a znam da će mi on dati uput za gastroenterologa (ali ne znam koliko će sve to da traje - pa se obraćam vama).
Odgovori