Protetika od mekog akrilata

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
demetra
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Avg 19, 2008 10:02 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Protetika od mekog akrilata

Post od demetra »

Ne znam stacu vise sa sobom! Pre 3 g, stave mi prvi most pa ga skidaju posle 5 meseci {napravili mi gangrenu "zaboravili da zavrse lecenje dvojke}. Ponovno brusenje svih zuba [ne znam zasto] pa novi most ali ga prenapregnu. Ludovala sam godinu dana dok nisam trazila da ga preseku. Da ne duzim, ciste, procesi, granulomi, 5 operacija da bi mi na kraju u decembru povadili sve zube sa sve mostom!!! Uzas blagi. Urade mi nivelaciju grebena, nadju opet cistu, "otkinu pola vilice i na tako sveze rane stave imedijantnu protezu nakon 15 dana. Evo prodje 9 meseci a ja nikako da se porodim. Unakazili me totalno. Boli me cela leva strana lica. Nisu neuralgije, nema procesa, rezultati odlicni, brisevi cisti a ja bolujem. Napravili se i dekubiti. Imali koga u ovom Beogradu ko moze da se posveti ovom mom problemu na korektan nacin? Treba mi dobar proteticar i to vrlo strucan koji ce imati strpljenja i razumevanja. Kazu da sam depresivna a ja se pitam cudo da nisam zavrsila u Lazi. Ne izlazim iz kuce vec tri godine jer su mi ih ukrali neodgovorni stomatolozi. Imam li ja pravo na zivot, gde su te Hipokratove zakletve, gde je nestala odgovornost za tudje zdravlje? Molim svakog ko moze da mi pomogne neka se javi, ovo postaje stvarno depresivno i frustrirajuce.
tajchi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Avg 13, 2006 11:33 pm

Post od tajchi »

Iskreno ,razmisljala sam da li da vam ista napisem,jer konkretno vam ne mogu pomoci,mozda samo malo razjasniti neke postupke.Sto se tice ponovnog brusenja zuba kada su vam prvi put skinuli most,to se uvek radi da bi se uklonio postojeci cement ,to je malo brusenje tek toliko da se osvezi povrsina zuba.Prenapregnutost koju spominjete,cesto se desava pogotovo ako su u pitanju cirkularni mostovi,ali ona traje kratko i zubi se vrlo brzo prilagode.Ocigledno kod vas nije bilo tako,pa ili ste vi osetljiviji,ili je doslo do vece kontrakcije metala nadoknade ,a mozda i nesto trece,nezahvalno je napamet govoriti.E,sada ciste i granulome koje pominjete lekari su jedino mogli da vam uklone,neka bolja terapija za sada ne postoji.Ne znam da li ste ovo "otkinuli pola vilice " rekli figurativno,ili se to stvarno desilo,ali i to vam sigurno nisu uradili iz hira,vec sto je to bila jedina opcija.Imedijatna proteza se tako i zove jer ide na sveze rane i pomaze da se greben lepo oblikuje(pogotovo ako je donja vilica u pitanju).Ocigledno je da niste imali dobru komunikaciju sa svojim stomatologom,ali bas sa nijednim,to vec deluje kao problem.Ako patite od depresije,ponekada se mogu javljati bolovi u predelu lica i vilica,iako nema nikakvog konkretnog razloga,naravno to se prihvata kao poslednja opcija i da bi se to uzelo u obzir potrebno je iskljuciti sve druge moguce uzroke,sto je kod vas uradjeno,sem mozda neki ct,ili jos neki laboratorijski test(to bi vec maksilofacijalni hirurzi trebalo da utvrde).Ako se zaista ne pronadje nikakav organski uzrok,onda je psihoterapija poslednja opcija koja vam moze pomoci.To nije nista strasno i u razvijenim zemljama je redovna pojava,nema osobe kojoj bar jednom u zivotu nije zatrebao razgovor sa psihoterapeutom.Ja se nadam da sam bar malo razjasnila neke postupke,znam da lekari cesto nemaju vremena da vas saslusaju,ali morate insistirati pre svake intervencije da vam objasne sta mozete da ocekujete.Ja vam zaista zelim sve najbolje i da se uskoro javite sa resenim problemom!Pozz!
markozutic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Avg 25, 2008 6:18 am

Post od markozutic »

ajoj to ti je tako jer su nasi lekari zubari i ostala gamad jako savesni u lecenju,,,,stvano mi je zao jer si tako prosla ali siguran sam da su mnogi ljudi kod nas tako prosli jer su neki lekari stoka
ja bi to tuzio
mia_82
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Sep 28, 2008 10:46 am

Post od mia_82 »

ne moze se u zivotu nista generalizovati i jako je ruzno i povrsno reci "lekari su stoka ".
prica koja ima jednu stranu nikad nije potpuna i mislim da je devojka jako lepo objasnila sve zahvate i zasto su nacinjeni.
uostalom, koliko ste vodili racuna o svojim zubima kada ste dosli do stadijuma cista i granuloma? njih sigurno nije stvorio lekar?
ne bih da zvucim grubo, ali zapitajte se...
Korisnikov avatar
Demetra55
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Sep 21, 2009 9:46 pm

Re: Protetika od mekog akrilata

Post od Demetra55 »

Dobro vece svima, doduse meni jos nije "svanulo". :(
Malo cu da razjasnim situaciju oko postavljanja drugog mosta da me nebi slali bez razloga kod neuropsihijatra. Niste vi jedini.
Prvi most nije bio cementiran nego stavljena pasta koja sluzi kao privremeno resenje. Cekali su da mi se napravi donja proteza, trebalo im je tri meseca!!!!! Na moje insistiranje da mi nije dobro skidali su most (cirkularan) i onda se osetio takav smrad da mi je dragi doktor izleteo iz ordinacije a mene ostavio na stolici da potonem od stida. Ni tada nije primetio da trulez dolazi iz dvojke u kojoj stoji fata sa lekom koji se vadi posle deset dana a ne posle pet meseci. Verovatno i ta pasta je napravila dodatni problem na vec upaljene desni. Toliko se stvrdne da postaje kao plastika i ako se dobro ne otklone viskovi onda dodatno sece meko tkivo.
Nisam stomatolog ali cu upusati stomatologiju iz ovih razloga (salim se!).
I da ne duzim previse. Lecenje te napacene dvojke je bilo toliko kratkotrajno da bi je ja bolje lecila. Napravljena je greska sto je nisu izvadili!
Problem drugog mosta je nastao zbog "besa" drugog doktora sto je morao da preuzme tudji rad (Dom zdravlja je u pitanju). Toliko je namarno i veoma grubo nabio most u vilicnu kost da sam imala osecaj da mi je bukvalno pukla. E sad draga Tajchi preporuci mi dobrog neuropsihijatra ili cu da skupim svu dokumentaciju i da podignem prasinu i posaljem u sve medije kako su svi doktori dobri a mi pacijenti glupi i ludi.

Imam poveci dosije ali i problem sa desnima, nema ni jednog krvnog suda, samo oziljacno tkivo!! Draga moja kako da zivim bez protetike? I dali je ovo zivot?
Odgovori