Vitamini, hrana i krvne grupe

Saznajte sve o nutritivnim svojstvima namirnica koje koristite, podelite svoja iskustva o popularnim dijetama, preparatima, namirnicama, napicima.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99

Cali
(!) Multi Level Trgovac
(!) Multi Level Trgovac
Pridružio se: Sub Jan 17, 2004 1:00 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Cali »

Draga Danka, Ishrana i krvne grupe, kao i kompleksni multivitaminski preparati izradjeni na osnovu toga nije "moda". Iza svega toga ne stoji samo visegodisnje istrazivanje dr. D'Adamo-a i njegovih saradnika nego i mnoge druge naucne studije i danas je sve to dokazano cinjenicama a ne samo pretpostavkama. Jeste sve pocelo sa teorijom, ali naucna istrazivanja su potvrdila tu teoriju. Pozdrav.
danka
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Apr 06, 2004 2:00 am

Post od danka »

za rolexxu:
ja kao dijeteticar-nutricionista ne mogu tek tako da prihvatim ishranu po krvnim grupama.
neka vreme pokaze da li je to ispravno ili ne.
inace sto se tice valerijane, tacno je da ona u jetri deluje tako da MOZE da smanji dejstvo NEKIH lekova!
posto sam se u to i licno uverila, vise ne uzimam prparate valerijane UPOREDO sa nekim lekovima.
cinjenica je da jedan biljni preparat nije pozeljno uzimati redovno duze od 3 meseca. ali na to se retko upozorava sto je velika steta.
kantarion je izvanredna biljka (za mnogo sto-sta, trenutno se fokusira samo na depresiju). ali postoje mnogi falsifikati, te kupovina jednog skupog prozivoda namenjenog na primer depresiji uopste ne znaci da je to kvalitetan proizvod!
ja govorim o srbiji i o tim uvoznim preparatima kao i od POJEDINIM travarima.
hocu da kazem da je potrebna opreznost pri kupovini svega sto nije dovoljno provereno, inace smo obicne ovce za sisanje.
pozdrav
danka
Cali
(!) Multi Level Trgovac
(!) Multi Level Trgovac
Pridružio se: Sub Jan 17, 2004 1:00 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Cali »

Na zalost Danka je 100% u pravu sto se tice mnogobrojnih preparata sumnjivog kvaliteta i porekla. I ja savetujem svakome ko zeli ili ima potrebu da koristi neki od vitaminskih, multivitaminskih ili biljnih preparata, neka proveri kvalitet i poreklo tog proizvoda. Na nasem trzistu se pojavljuje vise vrsta takvih proizvoda, postoje jako jeftini koji na zalost ne mogu nista da pomognu, po sadrzaju nisu adekvatni i nisu kvalitetni, postoje preterano skupi, koji jesu dobri ali im je cena preterano velika itd...Pozdrav.
9
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Apr 20, 2005 10:49 pm

Post od 9 »

Ta "dijeta" je jedna od najzescih gluposti koju sam cuo
isidora
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jun 09, 2004 2:00 am

Post od isidora »

moze li neko da kaze sta je preporuceno za krvnu grupu a? nisam uspela da pronadjem knjigu, na zalost...
Korisnikov avatar
Dj.Olivera
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm

Post od Dj.Olivera »

Mali izvod iz knjige. Možda pomogne dok je ne nabaviš.

Nepripremljen za 21. vek - Tip A
Genetski, nije najbolje opremljen za 21, stresni vek. Po prirodi, reč je o čoveku kome odgovara dobro struktuiran, ritmičan, harmoničan život u pozitivnom okruženju. Otud ovaj tip mnogo teže podnosi stres od prethodnog, što se uz ostale fiziološke karakteristike - a pre svega hormonsku senzibilnost, prirodno povećani nivo kortizola (koji se dodatno lako uvećava u uslovima stresa), nizak nivo stomačne kiseline i nedostatak crevnih alkalnih fosfataza - ogleda u poremećajima sna (sve više s godinama, zbog čega se preporučuje uzimanje dodatnog vitamina B-12), povećanoj anksioznosti, slabljenju imunog sistema, porastu holesterola, gubljenju mišićne mase i gomilanju masnoća u telu. Čulo mirisa slabi posle 60. godine, nekad dramatično, što je povezano i sa čulom ukusa, a oba dovode do smanjene potrebe za jelom naročito u poznijem životnom dobu što je za ovaj tip prilično opasno. Evoluirala u doba kada je prvobitni čovek, usled nedostatka primarne hrane - mesa, krenuo iz Afrike ka Evropi i Aziji i privikavao se na nove klimatske uslove i novu raspoloživu hranu, krvna grupa A je obeležena probavnim sistemom koji ima teškoća s varenjem i metaboliziranjem životinjskih proteina i masnoća, ali izuzetno dobrom "upotrebom" svih sastojaka iz karbohidrata.

To tip A štiti od čira, na primer, ali povećava rizike od žučnog kamenja, stomačnog kancera, srčanih oboljenja, osteroporoze. Više nego i za jedan drugi, za tip A je bitno da uspostavi određeni dnevni ritam, da ranije leže i spava najmanje osam sati dnevno, da po buđenju ne ostaje u krevetu, da ne preskače obroke, da mu glavni obrok bude doručak i da tada unese većinu dnevno potrebnih proteina, da dobro žvaće hranu i da ne jede kada je, ili zato što je nervozan. Preporučuje se ograničeno unošenje šećera, kafeina i alkohola, jer povećavaju stres (zato se, iako kafa ima blagotvoran efekat, ne preporučuje više od jedne šoljice na svakih šest sati) i usporavaju metabolizam. Tip A bi, takođe, morao posebno da vodi računa o kombinovanju hrane, tačnije da ne unosi u istom obroku proteine i skrob. Psihološki, tip A ne funkcioniše najbolje u većim grupama (izaziva stres), sklon je internalizaciji emocija, tako da bi još od detinjstva trebalo praktikovati komunkaciju. Boravak u prirodi, relaksirajuća muzika i aroma-terapije su odlični stimulansi za tip A. Što se tiče fizičkih aktivnosti, mada je često sklon preterivanju, tip A bi trebalo da smanji njihov intenzitet, naročito ako se bavi sportovima ili vežbama koje zahtevaju veliki napor. Najčešći znaci preterane fizičke aktivnosti su: hladni dlanovi, izrazit umor sat ili dva posle napora, ili laka vrtoglavica. Hatha-joga se smatra najblagotvornijom aktivnošću za ovaj tip.

Ishrana za krvnu grupu A

Meso i riba (jednom nedeljno)
izuzetno korisno: šaran, smuđ, bakalar, skuša, štuka (ništa od mesa).
izbegavati: svo meso i prerađevine osim neutralnih piletine i ćuretine, kao i ribu i morske plodove osim onih koji su blagotvorni ili neutralni poput tunjevine, štuke, ili jesetre.
Mleko, mlečni proizvodi, jaja (ne više od jednom nedeljno)
ništa nije posebno blagotvorno, kao i kod tipa O, dok su mladi beli sirevi, feta, kefir i voćni jogurt neutralni.
izbegavati: masne, žute, stare i prevrele sireve, krem sireve, punomasno mleko, puter, sladoled.
Povrće (2 do 5 puta, sirovo i bareno)
izuzetno korisno: šargarepa, bela zelen, spanać, beli i crni luk, praziluk, zelena salata i lisnato povrće, sočivo, brokoli, cvekla, ren, keleraba, kelj, maslačak, perssun, repa.
izbegavati: kupus, paradajz, zrnasto povrće, plavi patlidžan, pečurke, masline, ljute papričice, crvenu i žutu papriku, crveni i beli krompir.
Voće (3 do 4 puta nedeljno)
izuzetno korisno: kajsije, kupine, borovnice, trešnje, ribizle, limun, grejpfrut, ananas, sveže i suve šljive, smokve.
izbegavati: banane, dinje, pomorandže, mango, kokos
(izuzetno preporučljivi sokovi od kajsija, šargarepe, celera, trešanja, grejpfruta, ananasa, i limunada).
Brašno, cerealije, semenke
izuzetno korisno: kikiriki, semenke od bundeve, zobene pahuljice, hleb od soje, pirinčana peciva.
izbegavati: belo brašno, pistaće, obogaćen hleb, veštačke paste i prelive.
Začini
izuzetno korisno: beli luk, džindžer, meso, soja sos, senf.
izbegavati: biber, alevu i mlevenu papriku, kapar, sve vrste sirćeta, ulje od suncokreta...
Čajevi i pića
izuzetno blagotvorno: kamilica, kafa, zeleni čaj, crveno vino.
izbegavati: pivo, koka-kolu i ostala gazirana pića, crne čajeve
Korisnikov avatar
Dj.Olivera
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm

Post od Dj.Olivera »

Ishrana u skladu sa krvnom grupom- Anita Hesman Kosaris
Krvna grupa A

Poreklo: prvi preci sa stalnim boravištem, poljoprivrednici.
Probavni sistem: osetljiv-teškorazlaže belančevine životinjskog porekla i masti. Podnosi povrće, sir od soje ( tofu), ribu i morske plodove, žitarice, mahunarke i voće.
Imunološki sistem: osetljiv i prilagodljiv.
Preporučuje se: dosta svežeg povrća, prirodno čista hrana, proizvodi od žitarica ( osim pšenice ) i proizvodi od soje.

Za vitku liniju...

...mesom ne možete mnogo da postignete. naprotiv: belančevine životinjskog porekla usporavaju metabolizam osoba sa krvnom grupom A. za razliku od savremenika sa krvnom grupom O, koji tek posle dobrog komada mesa postaju aktivni, sočna šnicla osobi sa krvnom grupom A smanjuje energiju i čini je tromom i nepažljivom. Probava belančevina životinjskog porekla za organizam je vrlo težak posao. Ona ne može, kao osoba sa krvnom grupom O koja uživa u mesu, da stvori potrebnu količinu želudačne kiseline za hemijsko razlaganje teško probavljive hrane. Tu ubrajamo i mleko, koje je bogato zasićenim mastima. Jasno rečeno: osobe sa krvnom grupom A mleko ne čini svežima - nego debelima.
Teškoće može izazvati i pšenica iako je ubrajamo u poljske plodove upravo stvorene za probavni sistem osoba sa krvnom grupom A. Ne jedite je u velikoj količini jer će vam mišićno tkivo reagovati kiselo. Kod osoba sa krvnom grupom O pšenica, naprotiv, pšenica izaziva baznu reakciju. U oba slučaja takve reakcije nisu nepoželjne. Da bi se dobro osećala osobi sa krvnom grupom O potrebna je kiselost mišićnog tkiva, a osobi sa krvnom grupom A lužnost.
Edemi i masne naslage kod osoba sa krvnom grupom A mogu biti posledice usporenog metabolizma.

Namirnice koje goje za krvnu grupu A:
-meso, pasulj kidney, lima pasulj, mlečni proizvodi, pšenica ( u većoj količini).
namirnice koje pomažu mršavljenju za krvnu grupu A:
-ananas, povrće, soja u zrnu i sojini proizvodi.

Isidora, ovo sam izvukla iz knjige "Ishrana u skladu sa krvnom grupom " od Anite Hesman Kosaris. Ako ne možeš da pronađeš knjigu ja ću ti sa velikim zadovoljstvom otkucati sve što je vezano za krvnu grupu A. Pozz Olivera!
isidora
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jun 09, 2004 2:00 am

Post od isidora »

veliko hvala.

na zalost, u mom gradu nemam gde da nabavim knjigu, isto nisam uspela ni na internetu da je nadjem, ali cu je pronaci...

oko preporuka: bas me je bacilo u razmisljanje! ja sam juce zapocela sa atkinso(no)vom (kako je pravilno?) dijetom, ali vidim da se za miju krvnu grupu ne preporucuje meso?! ja ga inace ne volim, i ne jedem, ali ... :-?

sad sam zbunjena: da li da nastavim sa dijetom, mada ona kod mene nema bas neki efekat, nikad nisam ni uspela da skinem vise od 3.4 kg sa ovom dijetom, ili da se manem corava posla?! :-?

i ovo za psenicno pecivo je tacno: ja ga obozavam, ali to je jedina hrana koja mi stvara kiselinu i gorusicu, a toliko volim hleb da ga jedem samog...

i za mleko je tacno: doduse, ja mleko ni ne pijem, ali preterujem sa jogurtima (obocnim i vocnim) i mislim da se od toga bas gojim...

ne znam, bas mi je potrebno da dodjem do te knjige...
Zrnica
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jan 19, 2008 7:39 pm

Re: Vitamini, hrana i krvne grupe

Post od Zrnica »

Ja se drzim dijete po krvnim grupama i prezadovoljna sam. S obzirom da sam 0 krvna grupa, imam problem što ne mogu da jedem beli hleb koji obozavam.
Knjigu sam na kratko pozajmila, ali spisak namirnica sam nasla na sajtu dr. D' Adama:

http://www.dadamo.com/typebase4/typeindexer.htm

Drzala sam kratko vreme i Atkinsonovu dijetu i lose prosla: cim sam prestala sa dijetom kilogrami su mi se vratili.

Dijetu po krvnim grupama sam pocela iz zdravstvenih razloga i zaista mi prija, nisam nikad gladna, a kilogrami se tope, i zdravstveno stanje odlicno!!!!!

Pokusaj i srecno!
Odgovori