Vitamini, hrana i krvne grupe

Saznajte sve o nutritivnim svojstvima namirnica koje koristite, podelite svoja iskustva o popularnim dijetama, preparatima, namirnicama, napicima.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99

borisad
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Apr 21, 2004 2:00 am

Post od borisad »

Cuo sam da nije svejedno koja se hrana jede i koji se vitamini koriste u zavisnosti od krvne grupe osobe, mozete li mi reci po kom principu je to utvrdjeno i koliko je to uopste bitno?
mirko
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Okt 02, 2002 2:00 am

Post od mirko »

Postoje neka istrazivanja kojima je utvrdjeno da odredjenim krvnim grupama vise prijaju neke namirnice. Kod nas je izdata i jedna knjiga na tu temu, mislim da se zove "kuvar za krvne grupe" ili tako nesto. Mozda bi neko sa sajta http://www.doktor.rs mogao da kaze vise na tu temu?

Koja ste vi krvna grupa?
borisad
Novi član
Novi član

Post od borisad »

Ja sam B+ krvna grupa. Odgovor ocekujem najvise od dr.Cali posto ona na svom sajtu vec ima nesto o tome pa se nadam da ce i meni nesto da odgovori.
Cali
(!) Multi Level Trgovac
(!) Multi Level Trgovac
Pridružio se: Sub Jan 17, 2004 1:00 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Cali »

Kao polazna osnova posluzila je hipoteza da, posto je u nastajanju krvnih grupa kod nasih predaka znacajnu ulogu odigrala ishrana, nije iskljuceno da vece odstupanje od ishrane koja je bila odlucujuca u evoluciji pojedinih krvnih grupa, moze dovesti do ostecenja zdravlja.
Cali
(!) Multi Level Trgovac
(!) Multi Level Trgovac

Post od Cali »

Polazeci od ove teorije, dr. D'Adamo i njegovi saradnici su ispitali stotine osnovnih sastojaka ishrane, da bi videli u kojoj meri se oni mogu povezati sa determinantama crvenih krvnih zrnaca pojedinih krvnih grupa i nasli su da je njihova pretpostavka opravdana. Ekstrakti iz pojedinih namirnica su slepili u grupice - strucnim recnikom receno: aglutinirali - krvna zrnca pojedinih krvnih grupa i stoga se odgovornost za tu pojavu moze pripisati specijalnim "lepljivim materijama", takozvanim lektinima, koji se nalaze u jednom delu namirnica biljnog i zivotinjskog porekla. Ovi lektini, vezujuci se za specijalne ostatka secera, koji se nalaze u sklopu antigena na povrsini crvenih krvnih zrnaca i koji odreduju krvnu grupu, takoreci dovode do slepljivanja crvenih krvnih zrnaca, i mogu da uzrokuju na taj nacin poremecaje u organizmu. Posto se ovi seceri (delovi antigena) ne samo u krvi, vec i u drugim vrstama tkiva, hrana koja ne odgovara datoj krvnoj grupi, moze i neposredno da ostecuje razne organe.
Cali
(!) Multi Level Trgovac
(!) Multi Level Trgovac

Post od Cali »

ODGOVOR ZA BORISA: KRVNA GRUPA "B" : Tokom velikih seoba naroda, nomadskim nacinom zivota nastala je krvna grupa B, i to zbog prilagodjavanja klimatskim uslovima. Pripadnici ove grupe su svastojedi, tj. hrane se raznovrsno i mogu da konzumiraju vise mesa nego ljudi sa krvnom grupom A. Sastojci preparata namenjenih ovoj krvnoj grupi obezbedjuju suplemenciju svih vitamina i minerala, a lekovito bilje (na pr. slatki koren, persun, brokoli, zova, gljiva Reis, gljiva Shitake) podrzava mozdane funkcije, varenje i imuni sistem krvne grupe B.
Cali
(!) Multi Level Trgovac
(!) Multi Level Trgovac

Post od Cali »

ODGOVOR ZA BORISA: KRVNA GRUPA "B" : Tokom velikih seoba naroda, nomadskim nacinom zivota nastala je krvna grupa B, i to zbog prilagodjavanja klimatskim uslovima. Pripadnici ove grupe su svastojedi, tj. hrane se raznovrsno i mogu da konzumiraju vise mesa nego ljudi sa krvnom grupom A. Sastojci preparata namenjenih ovoj krvnoj grupi obezbedjuju suplemenciju svih vitamina i minerala, a lekovito bilje (na pr. slatki koren, persun, brokoli, zova, gljiva Reis, gljiva Shitake) podrzava mozdane funkcije, varenje i imuni sistem krvne grupe B.
Cali
(!) Multi Level Trgovac
(!) Multi Level Trgovac

Post od Cali »

Doktor D'Adamo i njegovi saradnici su odredili ne samo koje namirnice nisu preporucljive za ishranu ljudi koji pripadaju pojedinim krvnim grupama, vec i kakva ce u slucaju adekvatne ishrane u skladu sa datom krvnom grupom biti snabdevenost organizma vitaminima i mineralima, odnosno koje materije iz dopunske ishrane i lekovite biljke mogu da doprinesu postizanju jos boljeg zdravstvenog stanja.
A glavni akcenat nije na tome sta treba jesti, nego vise na tome sta netreba jesti, konkretno kada bi se osoba krvne grupe "0" hranila iskljucivo mlecnim proizvodima imala bi znatno brze i vece probleme nego osoba sa krvnom grupom "B" kojoj odgovara mleko i mlecni proizvodi ali nikome naravno ne odgovara ishrana samo mlecnim proizvodima. Pozdrav.
danka
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Apr 06, 2004 2:00 am

Post od danka »

procitala sam tu knjigu.
to je jednostrano gledanje na ishranu.
mozda je nesto i tacno, ali mislim da je to moda i kao i svaka druga moda ima da 'dodje i prodje'.
kao nutricionista, ja to jednostavno ne prihvatam!
to je
ali, ko zeli, neka se tako hrani, sto da ne.
svako dobro
danka
borisad
Novi član
Novi član

Post od borisad »

Hvala lepo svima na odgovorima, licno mislim (a to je napominjem moj licni stav) da ipak ishrana ima dosta veze sa krvnim grupama, odgovori koje sam dobio i na ovom forumu i na drugim sajtovima samo potvrdjuju to, posto licno mogu da potvrdim da se lose osecam kada jedem hranu koja je oznacena kao "stetna" za moju krvnu grupu.
borisad
Novi član
Novi član

Post od borisad »

P.S.
Moze li ko jos reci malo sta vise o takozvanom "Darkfield" mikroskopu? I dali to ima veze sa krvnim grupama. Hvala unapred. Boris.
Rolexxa
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Apr 20, 2004 2:00 am

Post od Rolexxa »

Svako dobro o ishrani po krvnim grupama, i ja sam procitala deo te knjige.
Jedno privatno pitanje samo za Danku ako jos prati ovaj forum:
- U kom smislu je ona nutricionista ?

Pitam to iz razloga sto mi je "cudno" da jedan nutricionista kaze sledece stvari u svojim postovima:
" koliko se secam osnova tih biljni tableta je valerijana (odoljen).
od kako imam hipertenziju ne uzimam te preparate jer sam cula (tj nasla na netu)da valerijana deluje preko jetre"
..." sto se tice kantarion kapsula, njih nisam probala jer mi je prijateljica rekla da uopste ne deluje kako reklamisu..."
Rolexxa
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Apr 20, 2004 2:00 am

Post od Rolexxa »

Cali
(!) Multi Level Trgovac
(!) Multi Level Trgovac

Post od Cali »

Borise, Darkfield metoda ili tzv. metoda primenom tamnog polja nije nista novo ali je dosta dugo vremena bilo zanemareno. Radi se o specijalnom mikroskopu kod kojeg se radi dobivanja boljeg kontrasta koristi "tamno polje" , i to je mikroskop koji omogucava pregled "zive" kapi krvi, tj sveze izvadjene krvi. Prilikom takvog pregleda bukvalno se vidi sve sto se nalazi u krvnoj plazmi i sama krvna zrnca sto je veoma bitno. Iz oblika zidova krvnih zrnaca moze se videti dejstvo slobodnih radikala i slicno...
Cali
(!) Multi Level Trgovac
(!) Multi Level Trgovac

Post od Cali »

Mozda je bitno jos spomenuti da to nije klasicna dijagnoza bolesti i ne koristi se za (ili umesto) klasicnog pregleda krvi i postavljanje klasicne dijagnoze, ali se uspesno moze utvrditi sta to fali u organizmu (vitamini minerali itd..) i obuceni lekar-nutricionista na osnovu ovakvog pregleda moze da da savet sta da pacijent "pije". Ono sto je interesantno prilikom pregleda ovakvim mikroskopom i pacijent ima prilike da na monitoru vidi sopstvena krvna zrnca, i nakon odredjenog vremena kada dodje na kontrolu moze sam da se uveri da su preporuceni preparati delovali. Verujte mi kada pacijent vidi svoja krvna zrnca nikakvo dalje ubedjivanje nije potrebno, sve postaje mnogo jasnije. Pozdrav.
Odgovori