kamenac ili pigmentacija zuba?!

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
broj
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Avg 19, 2006 8:58 pm

kamenac ili pigmentacija zuba?!

Post od broj »

Na ogledalu sam videla crne vencice oko donjih zuba sa unutrasnje strane koji ruzno izgledaju. Mislila sam da je poceo da mi se stvara kamenac. Odem kod zubara da mi to ocisti. Kad on kaze da je to pigmentacija koja nastaje kao posledica konzumiranja kafe i cigara. Napominjem da niti pusim niti pijem kafu, a to mi se pojavilo skoro.
Nista nije pomoglo da mi to skine, jer je potvrdio pigmentaciju.

Molim objasnjenje, jer nikad nisam cula za to... :oops:
Vladimir
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Okt 06, 2005 4:05 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Hm...

Post od Vladimir »

...pa rekao bih da se kolega nije bas potrudio...kako si napisala deluje kao da su stvarno u pitanju pigmentacije na unutrasnjoj (lingvalnoj) strani donjih zuba a one se kao i sve naslage koje se nalaze NA (spoljnoj) povrsini zuba mogu ukloniti (tu spadaju kamenac, meke naslage, pigmentacije raznog porekla itd...) ! Kada se "naslage" nalaze U sastavu zubne supstance (dentina ili gledji) tada je to sasvim druga prica i drugacije se resava, ali, to nije slucaj kod tebe...
Dakle pigmentacije se mogu ukloniti ultrazvucnim aparatom za uklanjanje kamenca, aparatom za peskiranje, ostrijom rotirajucom cetkicom i pastom ili abrazivnim tracicama za poliranje (izgledaju kao tracice smirgl papira). Koja tehnika se koristi zavisi od toga sta se ima u ordinaciji od aparature i na kojoj povrsini zuba se pigmentacije nalaze. Poenta je da su pigmentacije prilicno cvrsto pripojene za zub i tesko se uklanjaju - posao je pipav i mora se raditi detaljano i temeljno. Tvoj doca ili nema aparaturu ili ga mrzi da se "bakce" , treceg nema 100% !
Inace, pigmentacije nastaju "lepljenjem" pigmenata iz hrane (kafa, cigarete se navode najcesce ali isto tako i caj i prakticno sva hrana) na povrsinu zuba, tacnije ulaze u sastav zubnog plaka koji zaostane i nakon pranja zuba na tim mestima gde si uocila "vencic" oko zuba. U neku ruku pigmentacije mogu biti pocetak stvaranja kamenca i ne treba da se zadovoljis odgovorom nego idi kod nekog da ti to uradi kako treba! :D Opsiran odgovor, nadam se da je pomoglo?!
Pozdrav :lol:
broj
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Avg 19, 2006 8:58 pm

Post od broj »

Hvalaaaaaaaaaaa mnogoooo!!! Odgovor je iscrpan i tekako zadovoljavajuci! Hvala jos jednom na trudu! :D
Bila sam u drzavnoj ustanovi, doktorka je super, ali studentkinja se vezbala na meni. Pretpostavljam da joj je mentorka dala da cisti moj kamenac koji jedva da je postojao. U stvari, ja sam isla na ciscenje zuba misleci da mi skinu te `vencice`, ne znajuci da imam pravi kamenac (ne znam da ga prepoznam).

Ti crni vencici me uzasno nerviraju. Ko me je terao da zagledam bas toliko na ogledalu?! :o

p.s.
Drzavne ustanove jedva da imaju neophodne aparate... :-?
lanaristic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Sep 18, 2009 2:54 pm

Re: kamenac ili pigmentacija zuba?!

Post od lanaristic »

heh kasnim samo 3 godine : )
ali evo, moje dete je dobilo to isto vodila sam je kod 4 stomatologa, a 3 su mi rekla isto: to su bakterije (veoma korisne) koje ne dozvoljavaju bakterijama koje stvaraju karijes da se zadrzavaju u ustima, jedina mana je sto ruzno izgleda
Odgovori