PC NENSI, evo malo podataka i recepata za tofu: TOFU, je najrasprostrenjeniji sojin proizvod koji se koristi u ljudskoj ishrani. Ukratko to je nefermentisana namirnica dobijena koagulacijom proteina iz sojinog mleka.
Već nekoliko hiljada godina je vrlo važan sastavni deo ljudske ishrane, prvenstveno u zemljama istoka, a u poslednjih nekoliko desetina godina sve je više prisutan i na trpezama širom sveta zajedno sa brojnim drugim proizvodima od soje.
Još nešto da budemo informisani: Sojina zrna se retko sem u slučaju crne soje, pripremaju kao varivo, a tada se moraju kuvati tri sata. Zato se soja najviše koristi u vidu fermentisanih proizvoda.
TOFUA-sir od soje, TEMPEHA-tradicionalnog indonežanskog jela bogatog ukusa, MISO PASTE-začina za čorbe i druga jela, SOJINOG SOSA- Tamarija i Šoju sosa, NATOA- dodatku jela lepljive strukture i veoma specifičnog ukusa. U prodavnicama se mogu kupiti još i ljuspice od soje, komadići i šnicle.
Upotrebom ovih proizvoda u našoj svakodnevnoj ishrani snabdevamo organizam svim potrebnim gradivnim, energetskim i zaštitnim elementima i ne opterećujemo ga štetnim delovanjem mnogobrojnih nuspojava industrijskog načina proizvodnje hrane.
Bogat lako svarljivim proteinima, tofu sadrži minimalne količine masti i uopste ne sadrzi holestor. Konzumiranje tofua preventivno deluje na sprečavanje nastanka bolesti krvnih sudova, visokog krvnog pritiska i osteroporoze. Tofu ima blagi ukus te se lako kombinuje sa drugim namirnicama.
Dobro upija ukuse i mirise ostalih sastojaka sa kojima se priprema pa je stoga mogućnost upotrebe tofua u kulinarstvu praktično neograničena: od pripreme raznih namaza, preliva, salata i hladnih predjela do kompletnih obroka koji podrazumevaju supe, čorbe, odreske, musake, paprikaše i kao i razne deserte i poslastice.
Uz ostale proizvode od soje i žitarica potpuno je adekvatna zamena za meso, mleko i mlečne proizvode životinjskog porekla
Namaz od tofu sira.
Ovo je jedno od najednostavnijih "jela" koje se priprema od tofua. Zgodan je naročito onda kada "ne znate" šta biste pojeli a ne sprema vam se ništa ili onda kada treba nešto da "gricnete" između obroka. A mi smo veliki ljubitelji namaza. To nam je ostalo od vremena kada smo svakodnevno mazali margarine, maslace, razne "vaj" kremove a o kajmaku da i ne govorim.
Šta nam treba:
250 gr tofu sira -Supena kašika maslinovog ulja(na hladno ceđenje to smo razjasnili) -Po kafena kašika pirinčanog sirćeta ili limunovog soka, senfa -Vezica peršuna, manja vezica celerovog lista, kašičica mirođije( ili veza sveže seckane mirođije) -Manja glavica korena od Celera -Bibera ( najbolja je mešavina crvenog, crnog, belog i zelenog.Kupite mali drveni mlin za biber. Veoma je potreban za ovakvu vrstu hrane. A ništa ne može nadoknaditi miris i ukus sveže mlevenog bibera), soli.
Ovo bi bilo osnovno. Varijante mogu biti- dva čena izgnječenog belog luka, malo kapra, ili dve supene kašike pečenog susamovih smenki, ili malo ajvara i ljute mlevene parike( da li vam to liči na urnebes salatu).Ekspeimentišite to nam je i cilj. A onda nam se javite sa vašim receptom.
Kako se priprema:
Postoji najjednostavniji način i najlakši ujedno. Pretpostavljam da većina ima bilo kakav blender kod kuće. Sve OVO, mislim na sadržaj, jednostavno ubacite u blender, uključite ON i sačekate jedan do dva minuta dok ne dobijete finu kremastu masu. Otvorite, umočite prst, liznete i u zavisnosti od stanja vaših receptora za ukus dodate sve ono što vam nedostaje.....i to je sve. Da, pre nego što ubacite sojin sir i koren celera isecite ih na manje komade.
Još malo: Tofu u marinadi Sir od soje tofu, lako se vari poboljšava cirkulaciju, i povoljno utiče na nerve. Ima samo jedan nedostatak-bez ukusa je.
U isto vreme to mu je i prednost jer upija aromu bilo koje druge namirnice s kojom se kombinuje, pa je njegova upotreba mnogostruka.
Potrebno nam je: 250 grama tofu sira.
Marinada: Po dve supene kašike tamari sosa, terijaki sosa, pirinčanog sirćeta. Tri čena belog luka(izgnječenog), sveže mlevenog bibera. Kafenu kašiku kečapa i meda.
Isecite tofu sir na dve tanje polovine i natrljajte ih svežim mlevenim biberom a potom isecite na manje trouglove. Te trouglove ubacite u marinadu i dobro ih izmešajte. Ostavite 2 sata u frižideru i povremeno ih okrenite da se dobro natope.
U tiganj ili neku Zepter posudu, samo po dnu pouljite sa susamovim uljem (ili drugim dozvoljenim). Stavite trouglove tofu sira tek kad se dno dobro ugreje i pecite ih po par minuta sa obe strane.
Pažljivo ih okrećite da fina korica koja se uhvati ne spadne sa sira. Posle pečenja tofu će poprimiti smeđu boju i lagano dimljen ukus.
Uz ovo najbolje je poslužiti neko lagano varivo, naprimer blitvu i kuvani proso. Proso začinite kašikom bundevinog ulja i pečenim semenkama suncokreta.
U "Bio špajzu" na Kalenić pijaci imaju razne tofu proizvode, a ja najviše volim tofu namaz sa mirođijom koji namažem na galete od integalnog pirinča! Dodam jogurt i malo paradajza i dobijem bogat i niskokalorićan doručak!
|