Naslednost.....

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
Korisnikov avatar
Ivanna Kraljica
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 22, 2009 9:28 pm
Kontakt:

Naslednost.....

Post od Ivanna Kraljica »

Mene interesuje jedna stvar..
Mamin otac je srcani bolesnik,ima problem sa visokim pritiskom,moja tetka(njegova cerka)isto ima ponekad probleme sa visokim pritiskom,a moja majka oseca ponekad jaku aritmiju,i kao gusenje u najavi,tj kaze da je tokom aritmije steze nesto u plucima.Tatin otac isto ima problem sa pritiskom,kao i moj otac...Da li to znaci da cu i ja imati nesto od ovih bolesti,s obzirom da od reume boluje Mamina majka,moja majka,tatina sestra(moja tetka),imaju bolove u kostima,suzene krve sudove,a ja imam Rejenov fenomen........

Molila bih da mi neko odgovori.....
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Re: Naslednost.....

Post od drbgd »

vi imate naslednu komponentu - i to je nesto na sta ne mozete da uticete!
nastanak kardiovaskularnog oboljenja je uslovljen dejstvom vise faktora - vi uticite na ono na sta mozete: jedite zdravu hranu (nemasnu, neslanu, bez mnogo secera), ne dozvolite da se ugojite, nemojte pusiti, budite fizicki aktivni.
Korisnikov avatar
Ivanna Kraljica
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

drbgd napisao:vi imate naslednu komponentu - i to je nesto na sta ne mozete da uticete!
nastanak kardiovaskularnog oboljenja je uslovljen dejstvom vise faktora - vi uticite na ono na sta mozete: jedite zdravu hranu (nemasnu, neslanu, bez mnogo secera), ne dozvolite da se ugojite, nemojte pusiti, budite fizicki aktivni.
ne pusim,hranim se zdravo,brzu hranu samo u skoli i to sto moram,e sad bez slatkisa,potrudicu se,a fizicki sam aktivna(ako u to moze da udje dugacka setnja,onda jesam)
i znaci ja ne mogu da izbegnem da obolim od toga.......ako sam dobro razumela...
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član

Post od drbgd »

niste dobro razumeli! :)
vi takvim nacinom zivota znacajno smanjujete verovatnocu da se geni ispolje!
niko vam potpuno sigurno ne moze reci da li cete oboleti od hipertenzije! medjutim, sadasnja saznanja su takva da smanjenjem faktora rizika, znacajno se smanjuje i verovatnoca oboljevanja. ako se, u kasnijim godinama, i ispolji bolest, to bi bilo u blazoj formi..
Korisnikov avatar
Ivanna Kraljica
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

meni nemojte da persirate,nema potrebe

e je sam sada dobro razumela....ako ja budem postovala ovo sto ste mi vi rekli(zdrava ishrana,da ne pusim,ne jedem masno,slano...),ima sanse da ublazim pojavu bolesti?
sada msm da s sam razumela(bar se nadam)
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član

Post od drbgd »

kardiovaskularne bolesti su najrasprostranjenije - i ne postoji sansa da se neko izuzme od rizika njihovog nastanka!
vodjenjem zdravog nacina zivota - rizik njihovog nastanka se znacajno umanjuje!
Korisnikov avatar
Ivanna Kraljica
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

znaci ne moze da se spreci,samo moze da se ublazi?
danka
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Apr 06, 2004 2:00 am

Post od danka »

Ivanna, hipertenzija se danas odlicno moze drzati pod kontrolom lekovima.

Ja sa obe strane (i majcine i oceve!)imam genetsku predispoziciju, ali sam zdravim nacinom zivota uspela da hipertenziju dobijem 10 god kasnije nego moja majka (koja, uzgred, nije ni umrla od hipertenzije iako je to imala 30 godina, ali je redovno uzimala lekove)...

Ako se time psihicki opteretis, mozes samo ubrzati dobijanje hipertenzije jer je tu veoma vazan i psihicki faktor.
Zato, zivi kao i do sada, uzivaj u zivotu, a ako uopste i dobijes hipertenziju, drzaces je uspesno pod kontrolom! :)
poz
Odgovori