pitanje za Obgyna- "istroseni" jajnici

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
dorian
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Mar 13, 2006 3:10 pm

pitanje za Obgyna- "istroseni" jajnici

Post od dorian »

Imam 42 godine, hopotireozu kompenzovanu sa 75 mg L-tiroksina, poslednjih 6 godina izrazenu gojaznost (koja se poklopila sa lecenjem hipotireoze i ostalim zdravstvenim problemima).
Usled neprohodnosti jajovoda odlucila se za vantelesnu oplodnju pre 4 godine . Odlozila zbog operacije na debelom crevu i problema s kicmom. Najzad krenula u program i odmah problem – na drugom danu ciklusa Fsh =30, jajnici mali i neaktivni. Ginekolog dao dijagnozu – rani klimaks i bez entuzujazma predlozio program sa donatorskom jajnom celijom. Na moje insistiranje da pokusamo nesto da uradimo, prepisao 2 meseca Femoston , uz napomenu da daje 5% sansi da se Fsh vrati u normalu.
Posle 2 meseca Fsh 6,35, ulazim u program – prva 4 dana 250ml puregona, na kontroli 2 folikula sporo rastu, dozu povecava sa 3 ampule menopura i dodaje 4 grama divigela (estrogen). Stimulacija 16 dana , jedan folikul se normalno razvija, drugi slabije. Na punkciji u vecem nije bilo jajne celije, u manjem nekvalitetna (“smezurana” kako rece doktor).
Posle 15 dana novi program stimulacije, identicne doze. Pojavljuju se 4 folikula, ali i pored velikih doza 3 zaostaju u razvoju i punktira se samo jedan. U njemu jajna celija , ali mala i nekvalitetna.

Doktor smatra da odmah treba pokusati sa donatorskom celijom. Na moja pitanja da li vredi pokusati sa predstinulacionom terapijom citaminom- ovariaminom i estrogenom, ne bi li pobudili jajnike, odgovara da je bolje uspavati ih i odmoriti kontraceptivima. Nisam doktor , ali sam procitala dosta literature iz oblasti i koliko sam shvatila u mojim godinama to moze biti kontraproduktivno. Posebno sto je prva stimulacija isla posle "uspavljivanja" i nije uspela.

Ocigledno je da doktor zeli laksi put, a ja ne mogu da donesem takvu odluku, a da sve nisam pokusala da dodjem do svojih celija. Da li postoji put pobudjivanja jajnika na bolji rad (lekovi, hormoni, cajevi , kiseonik, banje…), sta preporucujete?
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od obgyn »

Dorian,
Ja sam vec ovdje rekla nekoliko puta da ja nisam specijalista za IVF a Vi ocigledno trebate misljenje jednog takvog profila.

Po vrijednosti FSH, Vi nazalost jeste u klimaksu. Da imate redovne cikluse Vasa sansa obzirom na Vase godine ( 42 ), da ostane u drugom stanju jeste 1:10 u toku preostalog zivota. Ako produkujete jajnu celiju imate velike sanse za embrion sa hromozomskom anomalijom i posljedicnim spontanim pobacajem.

Mislim da je Vas odgovor jajnika na stimulaciju veoma oskudan i ne obecava mnogo i mislim da je Vas ginekolog veoma fer kada Vam predlaze IVF sa donor egg. I mislim da ne treba mnogo da cekate, nego da udjete u proces sto prije dok ste u dobrom zdravstvenom stanju.
Srecno.
Pozdrav,
ObGyn
Odgovori