Molim dr Obgyn i Pedju-krvarenje

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
bibba
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Sep 27, 2005 12:13 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Molim dr Obgyn i Pedju-krvarenje

Post od bibba »

Molim vas ako mozete, pomozite mi. Moj problem su produzena krvarenja i cini mi se nemogucnost da nadjem lekara koji bi mi pomogao a uz to nepoverenje prema njima jer uvek "nagrabusim". Pokusacu da ukratko napisem podatke koje bi vam mogli biti od koristi.
Imam 37 (jao) godina. Dete od 6.5 godina, trudnoca sa partysistenom, porodjaj normalan, tezak. Dete je krenulo celom, porodila sam se 24 sata od pucanja vodenjaka. izmucena i zanemarena od lekara.
Prvi put produzeno krvarenje se javilo kada sam imala 24-5. To je nekako stalo samo i rekli su mi da su razlog pilicisricni jajnici.
Pre 4 godine opet obilasci lekara dok na kraju nisam "zalutala" kod doktora koji mi je prepisao primavult nor(izvinite ako ne pisem tacno naziv leka).
Prosle godine u ovo vreme, pocinje opet krvarenje. Posecujem privatnog lekara koji je priznat kao izuzetan u Beogradu ali njegova specijalnost je patologija trudnoce pa se pitam nije li to razlog sto mi u ovakvim situacijama nije od velike koristi. pregled ultrazvukom nije pokazao nista i rekao mi je da ustvari ne zna sta mi je i da ce valjda proci. Uz povremene prekide, krvarenje je trajalo oko dva meseca i na kraju sam zavrsila "po preporuci" kod jedne mlade doktorke koja radi na klinici. Rekla je kako moram hitno da uradim "poteznu" kiretazu da otklonimo sumnju na najgore. "Poteznu" mi je uradila odmah sutra dan "na zivo" i ja vam ne mogu opisati kako sam se osecala. Napisacu vam rezultate sa otpusne liste,ali naglasavam da mi je rekla da ce u otpsnoj lisi napisati da je radila "eksplortivnu" zbog nacelnika koji ne zna tacno sta potezna znaci.
NALAZ:Primljeni materijal, histoloski, pored koagula krvi cine fragmenti poliferativnog endometrijma sa fokalno prisunom hiperplazijom bez atipije celija. Takodje su prisutni i fragmenti sekretornog endometrijuma u cijoj stromi se uocavaju spiralne arteriole sa edemim i prisutnim penastim celijama.ZAKLJUCAK:opisani nalaz odgovarao bi iregularnoj maturaciji endometrijuma.
Pila sam primavultnor 15dana i dva meseca cikloproginovu.
Nakon terapije dobila sam dve menstruacije na 21 dan i zatrudnela. Trunoca se zavrsila mised abortusom u devetoj nedelji trudnoce. Pojavilo se braonkasto krvarenje, ja sam se osecala lose, moj lekar je bio na odmoru, paralisala sam se od straha i puslila do te mere da sam mozda i sama kriva. I to se nekako iskomlikovalo, krvarenje nije prestajalo i radili su reviziju, mada po misljenu mog lekara koji se vratio kasnije sa odmora nije bilo nuzno nego je samo krv teze oticala zbog zavaljene materice.
Menstruacije su bile uredne do predposlednje koja se javila na 21 dan a poslednja na 23. To je peta po redu od spontanog. Mislila sam da sam dosta cekala i da bismo mogli opet da pokusamo sa bebom ALI. Menstruaciju sam dakle dobila 23.02 i trajala je 4 dana sa izgledom da ce proci, ali su ostajle neke flekice koje su imale i malo koncica(izvinite na znam kako drugacije). Uzela sam palitreks juce "da probam" jer sam uvek krvarenja povezival sa minusom napolju i mojim prhladama u to vreme. Izgleda da ne pali, krvarenje se nastavilo i to je sada 14 dan. Oskudno je ali postoji. Znam kako vam zvuci ovo sa palitreksom ali niko do sada nije odreagovao na moje predpostavke da sve pocinje prehladom a nastavlja se jer se hormoni kasnije ne daju srediti.
Da dodam da sam imala i jedno skidanje polipa pre 4 godine. Cini me se previse intervencija za nekog ko bi hteo dete. Pusim i pokusavam da prestanem.

Molim vas recite mi sta da radim. Lekar kod kog bih otisla je na odmoru do sledeceg ponedeljka. On poznaje celu pricu, ne pamti ustvari ali bi se prisetio i mozda bi mu se ovog puta upalila lampica. Da li imam razloga da se osecam kao bolesna zena i nesposobna da rodi dete. Vreme leti a ja stalno moram da odlazem, zbog posla, zbog krvarenja, terapije, oporavka, krvarenja... Moze li se prepisati neka terapija a da ne zavrsim sa kiretazom. Da li je potrebno uraditi neku hormonsku analizu. Da li sam neopravdano ljuta na doktorku koja mi je uradila "poteznu" kiretazu. Kako da opet rodim dete i budem zdrava malo i za svog supruga.

Molim vas odgovorite mi. Osim sto cu potraziti lekara dajte mi neku smernicu kako bih mogla znati da nisam dospela u pogresne ruke. Postala sam jako nepoverljiva i vise ne znam da li bih se vise uplasila od "cico nije ti nista" ili od lekara koji bi trazio da uradim gomilu analiza i u tom casu izgledao jedino kao "derikoza".
Ili da secekam da vidim da li ce stati? Mozda nije nista STRASNO?
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm

Post od obgyn »

37 g G2 P1-SVD, SAB 1 at 9 wks
Istorija produzenih menstrualnih krvarenja od 25 godine. Pusac.

1. uzrok iregularnog krvarenja
2. zeli trudnocu...

Mi radimo endometrijalnu biopsiju u ambulanti bez anestezije ali ta mala pipela koja se koristi ne zahtijeva nikakvu dilataciju grlica materice, sto je najbolniji dio kiretaze i zene je poprilicno dobro podnose sa premedikacijom protiv bolova, posebno one koje su radjale.

Kada kaze'potezna kiretaza' pretpostavljam da je dobila samo uzorak kiretom sa 1-2 mjesta u materici ali to zahtijeva dilataciju, i to je vjerovatno bolno. To treba objasniti pacijentinji i procijeniti prag bola prije zapocinjanja intervencije, ali sada je to proslo. Iskljuciti karcinom endometrijuma kod zene koja ima iregularna krvarenja u 37 g jeste razumno, ali samo ako ima prisutne rizicne faktore, kao sto je gojaznost, izlozenost estrogenu, tamoksifenu, PCOS, dijabetes, porodicnu istoriju pozitivnu na karcinom endometrijuma, povecana debljina endometrijuma na transvaginalnom ultrazvuku.

Patoloski nalaz: hiperplazija bez atipije.

Druga kiretaza je pretpostavljam bila da Vam se zaustavi krvarenje...pa nesto se pitam hoce li Vam doktori raditi kiretazu svaki put kada krvarite obilnije i produzeno ?

Ovako bi bilo u mojoj bolnici:
1. kompletna istorija ( niste mi napisali da li ste imali ikakvih pridruzenih simptoma ? Bolovi prilikom ciklusa, tokom seksualnog odnosa, smetnje mokrenja, krvarenje poslije seksualnog odnosa...gubitak apetita, vrtoglavice, lupanje srca, brzo zamaranje, teskoce disanja...gubitak na tezini.)
Da li imate sklonost krvarenju ? sklonost modricama ? krvarenju iz nosa ?

Porodicna istorija ? karcinom materice, jajnika, dojke, grlica materice, debelog crijeva, poremecaji krvarenja...
lijekovi, alergije...

2. kompletan pregled, ukljucujuci pregled srca, pulsa, pluca, abdomena, pregled u spekulima...Papa nalaz ( niste mi napisala da li je uradjen i normalan ). bimanuelni pregled i rektovaginalni pregled.

3. istog dana...FSH, LH, estrogen, PRL, TSH, Hgb Htc, feritin, WBC, Plt, PT, PTT, INR, i faktori za Von Willebrandovu bolest, da se iskljuci anemija i poremecaj krvarenja.

5. Transvaginalni ultrazvuk.

6. Ako je obicni ultrazvuk normalan onda ili
- ultrazvuk matericne supljine kada je ista ispunjena fizioloskom otopinom, sto ja mislim da se ne radi u SRbiji, ali to bih ja uradila u svojoj bolnici. Zasto ? Obzirom da ste imali polipe prije 4 godine, moguce je da su se polipi opet razvili, a to je najbolja dijagnosticka pretraga za polipe ili submukozne miome.
- druga metoda koja se moze koristiti da se pogleda pod uvecanjem matericna supljina i vidi da li postoje ikakve lezije na materici, jeste HISTEROSKOPIJA koja moze da bude dijagnosticka i terapijska ( ako nadju polip mogu odmah da ga odstrane kao i submukozni polip ). Izvodi se u operacionoj sali u anesteziji ( spinalna ili opsta ).

Do sada bismo trebali imati neke rezultate i znati uzroke. Ako sve ove pretrage pokazu da imate zdravu matericnu supljinu, grlic, da nemate nikakav poremecaj krvarenja,...onda bismo mogli da nazovemo Vase krvarenje Disfunkcionalno ( DUB - dysphunctional uterine bleeding ) i da ovisno o Vasim zeljama za trudnocu odahnemo od teskih misli i damo Vam Cycloprogynovu da Vam pomogne oko regulisanja ciklusa.

Postoji odlicna terapija za ovakvo krvarenje:
- mozete da koristite Brufen, Naproxen, Diklofenak...te dane kada imate ciklus
- u vrijeme krvarenja mozete koristiti odlican lijek koji je antifibrinolik i zove se CYCLOCAPRON, i uzima se u dane kada imate pojacana krvarenja, pocinje sa 500mg tri puta dnevno u tabletama, maksiamalna doza je 3x 2 tablete.
- ako ne zelite da ostanete u drugom stanju onda bi Mirena IUD ( spirala koja ima hormon u sebi ) bila idealna terapija za Vase krvarenje i hiperplaziju endometrijuma. Niste kandidant za pilule jer ste pusac.

Nadam se da cete naci nekog ko ce da odradi ove analize.
Javite nalaze i ne brinite.
ObGyn
bibba
Novi član
Novi član

Post od bibba »

Hvala Vam puno na odgovoru. Sigurna sam da delim osecanje mnogih a to je zelja da i ja Vama mogu biti od koristi i uzvratiti nekako...
Da Vam ne bih oduzimala puno vremena javicu se kad budem imala vesto vise od rezultata. Za sada samo da kazem da nemam ni jednu od tegoba koje ste naveli (propratnih) i nemam losu porodicnu istoriju. Doktorka iz doma zdravlja je preporucila da pravim bebu a ako ne stane krvarenje da to isto mogu ciniti i uz cycloprogynovu. Da li to ide zajedno?
17.02. idem na bollji uz koji bi eventualno video i polipe (u domu zdravlja je stari uz pa sam jako skepticna).
Do tada zelim Vam sve najbolje i jos jednom puno, puno Vam hvala.
obgyn
Stalni član
Stalni član

Post od obgyn »

Bibba,
UZ se ne mogu vidjeti polipi ukoliko se ne radi u isto vrijeme kada je matericne supljina ispunjena tekucinom sto se zove SIS ( saline infussion sonogram ). Jedino cime se vidi jeste histeroskopija.
Pozdrav,
ObGyn
Pozdrav,
ObGyn
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm

Post od PedjaDj »

Zdravo Biba, pre svega tvrdim da vi niste bolesna žena!
iz vašeg pisanja ne vidim dali se radilo o endometrijalnom polipu (unutar materične šupljine) ili cervikalnom polipu (koji se vidi pod spekulumom). Mada ObGyn tvrdi da se polip ne vidi transvaginalnim ultrazvukom, on se vidi kao ovalna masa, svetlija od okoline unutar materične šupljine, koji se vidi bez obzira na dan ciklusa.
Ubrizgavanje fiziološkog rastvora ne prestavlja tehnički problem i ovde se upotrebljava za tzv.HSSG.
U SCG se za dijagnostiku stanja sluzokože materice koristi potezna biopsija "Novakovom" sondom, za koju ne treba širenje tj. dilatacija grlića materice niti anestezija i nije kiretaža.
Ja zaista neznam kod kojih vi to ginekologa idete, da bi se video polip treba obična vaginalna sonda ali i lekar koji zna, tj. obučen je da to što vidi prepozna? :-?
Nije isključeno da ćete moratim uraditi hormonski status o kojem je već pisala ObGyn kao i histeroskopiju.
Samo opušteno ! :wink:
bibba
Novi član
Novi član

Post od bibba »

Hvala Vam puno na odgovima,
Trenutno je situacija ovakva. Ja i dalje krvarim. Posetila sam doktorku u dz ciji nalaz nemam ali mi je objasnila da je endometrijum tanak (3 mm) i da se nada da ce krvarenje stati do petka (meni se ne cini). Jajnici su uvecani i priblizeni materici i misli da je zbog upale. Ako krvarenje ne prestane predlaze cykloprogunovy i tvrdi da mogu da radim na bebi i da misli da je problem banalan.
Drugi lekar od kog bih mogla dobiti preciznije podatke ( pregled vaginalnom sondom) je na odmoru i meni dostupan tek za 10 -tak dana. Do tada moram uzeti cykloproginovu a onda nista od hormonskih analiza izuzev ako Vi i ja polako ne uradimo nesto. DA LI MOGU URADITI HORMONSKE ANALIZE ODMAH TJ. BEZ OBZIRA STO SE SADA NE ZNA KOJI JE TO VISE DAN CIKLUSA?
Vraticu se jos jednom na onu nesrecnu kiretazu - nije me bolela diletacija materice, mada je neprijatna, vec cupanje delica tkiva. Ko ce sada znati no spremna sam da oprostim jer je zaista endometrijum bio deblji nego je trebao nakon toliko krvarnja i nadam se da mogu i ove godine biti mirna.
Sto se tice polipa, prvi put je uocen vaginalnom sondom, pa sam u nedostatku boljeg rada verovati da bi ga i sada videli, jer sam vise puta isla na taj ultrazvuk ove godine (zbog krvarenja, trudnoce, problema u trudnoci, mised abortusa, kontrola..)
Pedja molim Vas objasnite mi zasto predlazete histeroskopiju ako smatrate da se polipi mogu videti i vaginalnom sondom. Sta znaci da nije iskljuceno da cu morati to da uradim - kako stoje stvari mogu samo ja da je ukljucim, pa mi molim Vas objasnite u kom slucaju bih mogla i da je izbegnem(verujem da me razumete).
Dr Obgyn ako mozete objasnite mi da li bih preporucene lekove cyclocaprol trebala uzimati da bi se krvarenje zaustavilo. Moja drugarica je farmaceut ali joj je lek nepoznat. Mogla bih ga nabaviti iz inostranstva.
Hvala Vam puno. Ja sam se malo smirila i pocela verovati da bi ovo ipak moglo biti iregularno krvarenje koje je spomenula doktorka.

Puno Vas pozdravljam
Bibba

PedjaDj
    Stalni član
    Stalni član
    Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm

Post od PedjaDj »

Draga Bibba, histeroskopski bi se moglo ciljano skinuti polip, a ista služi i za pregled čitave površine endometrijuma (njegove debljine, zrelosti itd.), kao i unutrašnjih ušća jajovoda.
    Polip se može skinuti i kiretažom, nakon čega obavezno uradite histopatološki nalaz istog.
    Ako vam je zaista tanak endometrijum onda se radi o manjku estrogena!?
    Hormonski status uradite nakon normalne menstruacije, biće realnije! :wink:
    obgyn
    Stalni član
    Stalni član

Post od obgyn »

Bibbo,
    Moj je odgovor veoma JASAN, jedino ostaje da ga procitate jos jednom.
    Hocu samo da dodam, da radim sa istinskim i dokazanim !!! a ne samozvanim eksertima u ultrazvuku u univerzitetskoj bolnici, koji kazu da se obicnim ultrazvukom ne mogu vidjeti polipi. Ako moguce je da su beogradski eksperti vise priznati u svijetu od kanadskih ?
    Cyprocinal sam napisala da treba poceti koristiti u dane kada imate menstruacije jer tada najvise krvarite ! a ako krvarenje ne staje sada, mozete ih koristiti ne cekajuci redovni ciklus ali ne duze od 5 dana.
    Pozdrav,
    ObGyn
    obgyn
    Stalni član
    Stalni član

Post od obgyn »

izvinjavam se na greski...NE CYPROCINAL NEGO CYCLOCAPRON.
    Pozdrav,
    ObGyn
    bibba
    Novi član
    Novi član

Post od bibba »

Hvala vam beskrajno. Nije me bas zivot mazio, ali ovde sam prava kukavica. Padam u ludilo i odbijam da imam problem kad god su zdravstveni problemi u pitanju. Ulazim kod lekara pitajuci-je li da mi nije nista i hocu da mi nije nista. Verujem da ih ponekad uspem ubediti a onda ostajem sa svojim strahom.
    No razumela sam, nakon sto ovo stane (juce sam po preporuci dr uzela Primolut Nor-5) stisnucu zube i nekako uraditi histeroskopiju i hormone. Ostaje mi da saznam gde se to radi i radije bih privatno kod nekog dobrog lekara, pa ako znate gde, javite mi.
    Nadam se da ce ovo krvarenje sada stati, onda cu vam poslati nalaze.
    :wink: Puno vam hvala, prvi put nemam osecaj da sam sama u ovome.
    Pozdrav Bibba
    Odgovori