Kako navesti dete da jede zdravu hranu?

Saznajte sve o nutritivnim svojstvima namirnica koje koristite, podelite svoja iskustva o popularnim dijetama, preparatima, namirnicama, napicima.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99

Odgovori
bella
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Sep 15, 2006 4:24 pm

Kako navesti dete da jede zdravu hranu?

Post od bella »

Mojoj desetogodisnjoj sestricini ishrana se svela na par jela koje vrti u krug,belo pilece meso,grasak,palacinke,odredjene vrste povrca i testeninu.I naravno grickalice i cokolade.Oglusuje se na nase kritike,molbe.Ne znam kome da se obratimo,nutricionisti,psihologu,pedijatru?Nema problem sa tezinom,ali vec ima izrazen celulit po stomaku i butinama od nezdrave hrane.Ako imate preporuku za nekog dobrog strucnjaka,molim vas odgovorite.
Korisnikov avatar
ana.anika
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jun 16, 2009 12:53 pm

Post od ana.anika »

Ne znam za strucnjake ali ne mogu da verujem da su roditelji dopustili detetu da ih tako izmanipulishe.

Najbolji primer je licni primer. Ako oni u kuci pocnu bolje i zdravije da se hrane i dete ce poceti. Ocigladno ukucani i sami imaju lose prehrambene navike, jer ih je od njih pokupila.

Samo bez vike, ljutnje i panike, veselo i sareno za decu uvek pali, zdrava hrana ne mora biti i bezukusa hrana. Uostalom, zdrava hraa je sad in i moderna :) Nije ona tako pocela da se hrani od juce to traje, trajace i odvika. Mala je, bice sve ok. :D
Live long and alter.
Raskovnik
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jul 11, 2009 9:30 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Raskovnik »

Bella, osnovno pitanje je da li ce roditelji poslusati ono sto im preporucite?

Detetu u kuci ne smeju biti dostupni eurokrem, koka-kola, sokovi sa secerom i cokolada. Mlecnu cokoladu je najbolje da joj zamene crnom cokoladom (najmanje 70% kakaoa) jer ona nije tako slatka i nece moci puno da pojede. Neka izbace iz kuce cips, smoki i sl. Neka voce bude detetu stalno dostupno i pocece polako da menja navike.

Neka ne teraju dete da jede hleb. To joj uopste nije potrebno u obroku.

Jos bi se puno toga moglo reci ali neka idu korak po korak.
Nutricionista konsultant
[email protected]
ljubica.g
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jun 15, 2009 4:30 pm

Post od ljubica.g »

Za to su krivi roditelji, jer deca od njih vide, a na kraju krajeva i roditelji spremaju hranu i kupuju sve te gluposti. Znaci, treba ozbiljno porazgovarati sa roditeljima.

Ja imam troje dece, najstarije bas ima 10 godina, a sve te godine sam pobacala silne smokije, cipseve, cokolade i sl. jer babe nikako ne shvataju da bi svima bilo bolje da donesu voca za te pare nego te gluposti. Naravno, i moja deca to ponekad pojedu, ali sam veoma ponosna sto u gostima, kad ih neko ponudi cokoladom, oni zatraze jabuku. :D
Odgovori