Suva alveola?

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
lady croissant
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jul 25, 2009 9:48 pm

Suva alveola?

Post od lady croissant »

Vadila sam (impaktirani) donji umnjak u utorak i taj dan posle operacije sam imala blage bolove koji su do sledeceg jutra potpuno nestali. Medjutim, u cetvrtak uvece su se ponovo pojavili, ovaj put u nesto jacem izdanju, mada i dalje podnosljivo, a lekovi protiv bolova vrlo slabo deluju. Malo sam pretrazivala po internetu i pronasla da ako se bolovi pojacaju nekoliko dana posle operacije umesto da popuste, da bi to mogla biti suva alveola. Da li mislite da je to u pitanju i, ako da, da li je neophodno da se javim zubaru? Otok je blag, uzimam sinacilin vec desetak dana, i mogu da podnesem bolove. Ako se stanje ne bi zakomplikovalo, ja bih radije sacekala da rana sama zaraste, cak i ako ce to malo duze trajati, nego isla da mi tamo kopaju po njoj. Naravno, ako postoji mogucnost da necinjenjem napravim veci problem, to menja stvari. Hvala unapred!
Dr.Jekyll
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jul 20, 2009 3:02 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Dr.Jekyll »

Па требала би да одеш код зубара да ти искиретира мало рану. Ово је значајно јер ће се на тај начин створити крвни угрушак(коагулум) који представља основу за формирање нове кости. На тај начин неће доћи до већих деформација на алвеоларном гребену што је јако важно за каснију,евентуалну протетичку надокнаду.
lady croissant
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jul 25, 2009 9:48 pm

Post od lady croissant »

Uh, to kiretiranje me je i plasilo, ne zvuci mi ni malo zabavno...Ali dobro, sto se mora, nije tesko :wink:
Hvala na odgovoru, Dr. Jekyll!
Dr.Jekyll
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jul 20, 2009 3:02 am

Post od Dr.Jekyll »

Нема на чему.
То се обично ради под локалном анестезијом. А обично се апликује и alvogyl или јодоформ штрајфна(сада се јодоформ поставља ређе)...може и више пута. А све у циљу бржег опоравка,смањења тегоба и правилнијег зарастања. У принципу се антибиотици не дају јер алвеолит(или сува алвеола) није инфекција. Бол може да перзистира и недељу дана.
Тако да је препорука одлазак код стоматолога.
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm

Post od majja »

Dr.Jekyll napisao:Бол може да перзистира и недељу дана.
Može čak i do 16-17 dana.... :cry:
Odgovori