Pre par dana sam bila kod ginekologa zbog pojacanog sekreta. Uradila sam mikrobioloski pregled i egzo-endocervikalni bris.
bakterioloskom analizom kaze "zasejane podloge ostale su sterilne.Kultura na gljivice negativna" i "antibiogram nije radjen".to mi se cini ok. Ali ovaj drugi me,verovatno iz neznanja, zabrinjava:
Citoloski nalaz:
PA:II
mesana bakterijska flora,neutrofilni granulociti
-inflamatorne promene na plocastim celijama:vakuolizacija,perinuklearni halo,pseudoacidofilija,bubrenje jedra,marginacija hromatina,
-inflamatorne promene na endocervikalnim celijama:degeneracija citoplazme, nuklearne varijacije.
imam 30 godina,dvoje dece.
molila bih za pojasnjenje ovog nalaza,jer mi je predugo da cekam,sledeci pregled koji treba da obavim posle menstruacije.
Unapred zahvalna.
citoloski nalaz-za ginekologa
Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pet Sep 16, 2005 9:05 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Ja nisam ginekolog ali evo šta znam.
Papa II je normalan nalaz. Analiza je potvrdila da nema patogenih bakterija ni gljivica (zato i nije rađen antibiogram jer se on radi ako se pronađe nešto).
Vagina naravno nije sterilna, otuda i ta mešana bakterijska flora (ima tamo svega i svačega
ali je u ravnoteži).
Što se inflamatornih promena tiče, meni to liči na ranicu...evo citata obgyn iz jedne od prethodnih tema...
Svakako idi na pregled ali mislim da nemaš razloga za brigu.
Papa II je normalan nalaz. Analiza je potvrdila da nema patogenih bakterija ni gljivica (zato i nije rađen antibiogram jer se on radi ako se pronađe nešto).
Vagina naravno nije sterilna, otuda i ta mešana bakterijska flora (ima tamo svega i svačega

Što se inflamatornih promena tiče, meni to liči na ranicu...evo citata obgyn iz jedne od prethodnih tema...
Ranica je kod nas udomaceni naziv za erythroplakiju...sto znaci 'crvena mrlja', to je vizualna dijagnoza a ne patoloska ili mikrobioloska...to je inflamatorna infekcija grlica materice.
Postoje dvije faze u zivotu zene kada se 'crvena mrlja', sto predstavlja spustanje viserednog cilindricnog epitela iz cervikalnog kanala na povrsni dio vaginalnog dijela grlica, nalazi KAO NORMALAN NALAZ kod pregleda:
1. u trudnoci
2. u pubertetu i adolescenciji
Ja bih radije da se urade cervikalni brisevi na hlamidiju i gonoreju i uradi cervikalni bris i posalje mikrobiologu i prema nalazu lijeci ako je potrebno.
Ako je Vas ginekolog to sve uradio i lijecio Vas antibioticima prema antiobiogramu i Vaseg partnera...a Vi i dalje imate simptome
pojacanog iscjedka, svraba, iritacije u vuvlarnom dijelu...onda bi dosla u obzir neka od metoda tipa krioterapije, laser therapy...ali prije toga bih sve iskljucila i to ostavila kao poslednji korak.
Svakako idi na pregled ali mislim da nemaš razloga za brigu.
Draganans,
Pretpostavljam da si iz Novog sada, da li si dris nosila na analizu u Medlab? Ja sam nosila u Med lab i dobila nalaz na kome je PA II i sve ono sto je kod tebe pod crticama, i malo je reci sokirala se kad sam videla nalaz. Kad sam otisla kod dr ona mi je rekla da je nalaz uredu ( PA II) a to dole pise na svakom nalazu pa kod koga ima nekih promena ( koje su sve navedene pod crticama) oni podvuku olovkom tu promenu.
Posto kod tebe nista nije podvuceno znaci sve je uredu.
Taj njihov formular malo zbunjuje pogotovo ako sama ides po rezultate.
Pretpostavljam da si iz Novog sada, da li si dris nosila na analizu u Medlab? Ja sam nosila u Med lab i dobila nalaz na kome je PA II i sve ono sto je kod tebe pod crticama, i malo je reci sokirala se kad sam videla nalaz. Kad sam otisla kod dr ona mi je rekla da je nalaz uredu ( PA II) a to dole pise na svakom nalazu pa kod koga ima nekih promena ( koje su sve navedene pod crticama) oni podvuku olovkom tu promenu.
Posto kod tebe nista nije podvuceno znaci sve je uredu.
Taj njihov formular malo zbunjuje pogotovo ako sama ides po rezultate.