Da li je neko cuo za METAMUCIL?

Saznajte sve o nutritivnim svojstvima namirnica koje koristite, podelite svoja iskustva o popularnim dijetama, preparatima, namirnicama, napicima.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99

Odgovori
zooka83
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Maj 09, 2009 11:54 pm

Da li je neko cuo za METAMUCIL?

Post od zooka83 »

Interesuje me da li neko ima iskustva sa gore navedenim. Citala sam da ga preporucuju neki strani nutricionisti, jer se njegovim konzumiranjem unose vlakna i pospesuje rad creva. Da li ima kod nas da se kupi i gde(pod uslovom da ima). i da li sme da se koristi u sopstvenoj reziji, bez nekih nus pojava? :o hvala unapred
zooka83
Novi član
Novi član

Post od zooka83 »

http://www.menshealth.rs/ishrana/1109-I ... eseca.html :roll: e ovde sam ja iskopala nesto mada je u pitanju muskarac. Ne znam kakvog efekta ima na zene? 8)
grlica83
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jun 29, 2009 9:19 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od grlica83 »

a sta je to u stvari? :roll:
macence
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Feb 02, 2007 6:17 pm

Post od macence »

Metamucil je preparat koji sadrzi psyllium, zasladjivace i vestacku aromu. Postoje i drugi slicni preparati kao sto su Fiberall ili Serutan. Preparat Laxomucil moze da se nadje u Srbiji.
Psyllium se dobija mlevenjem semenih opni biljke Plantago ovata koja je kod nas poznatija kao Indijska bokvica ili Azijska bokvica. Ova biljka zivi u veoma toplim i suvim predelima pa kao jedan od vidova zastite od suse ima veoma zanimljiv sastav hemiceluloze, celuloze, pektina i drugih polisaharida u pojedinim tkivima. Naime, polisaharidna vlakna iz semenih opni ove bokvice su mesavina onih nerastvornih u vodi (kao sto je celuloza)i onih rastvorljivih (kod psylliuma i do 30%), pa tako psyllium moze da upije ogromnu kolicinu vode u odnosu na svoju masu. Jednu kasiku psyllium-a mozete da razmutite u jednoj casi vode i dobicete sluzavu masu bez nekog narocitog ukusa i mirisa, kao neki lepak ili slicno. Zato se u preparate dodaju zasladjuvaci i vestacka aroma, da bi bilo lakse za gutanje. Postoje i preparati u kapsulama.
Psyllium se koristi kao prirodni laksativ, koji za razliku od sene nije stimulant. Kada se koristi pravilno, a to znaci na oko 3 grama preparata ide najmanje 250 ml vode u kojoj se razmuti i brzo popije - pre nego sto se stegne, pa onda zalije sa jos dve case vode, pomaze kod konstipacije. Ovi muko-polisaharidi se ne vare i ne absorbuju kroz creva pa tako nemaju hranjivu vrednost. S obzirom da stvaraju utisak punoce i sitosti, neki ih koriste i za regulisanje telesne tezine. Postoje i studije koje pokazuju da konzumiranje psyllium-a moze da dovede do umerenog smanjenja LDL holesterola, slicno kao i mekinje.
Nezeljeni efekti nisu poznati. Ovaj preparat se posebno preporucuje trudnicama za regulaciju stolice i sprecavanje pojave hemoroida.

Moze biti nezgodno ako se pije sa manjom kolicinom tecnosti od preporucene. Tada moze dovesti do konstipacije i opstrukcije rada creva. Alergijske reakcije su poznate, ali veoma retke.

Uvek je pozeljno da se konsultujete sa svojim doktorom pre uzimanja bilo kog preparata, a to vazi i za psyllium. Posebno ako ste ikada imali operaciju na crevima, probleme sa gastrointestinalnim traktom, teskoce pri gutanju, Parkinsonovu bolest i dijabetes.

http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/drug ... llium.html

macence
zooka83
Novi član
Novi član

Post od zooka83 »

U prevodu laksativ... jel?
intolerantna
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jul 22, 2009 9:29 pm

Post od intolerantna »

Neka vrsta laksativa, ali na prirodnoj bazi. U Australiji se nalazi u slobodnoj prodaji, ne treba nikakav recept.
Odgovori