maticne celije

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
pile1
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Feb 05, 2008 3:12 am

maticne celije

Post od pile1 »

poz!

ne znam da li je ovo pravi deo foruma da se postavi ovo pitanje, ali nisam nasla nista konkretno vezano za pitanje maticnih celija, pa sam se odlucila da ovde otvorim temu!
pronasla sam na jednom sajtu clanak o maticnim celijama i gledala neku emisiju ! ukoliko ste upoznati o tome zanima me da li imate neku informaciju kome se mogu poslati na cuvanje maticne celije( znam da postoji institut u engleskoj, ali da li ima jos neka alternativa i koliko to kosta i na koji perid) i da li su nasi doktori kompetentni da prilikom porodjaja izvade iste iz pupcane vrpce? posto sam cula da mogu da spase zivot ili izlece bolesti koje do sad nisu bile izlecive prilikom obnove celija kostane srzi!

hvala za odgovore
Dea
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Dea »

Mi smo se bili odlucili da sacuvamo krv iz pupcane vrpce sa tim maticnim celijama kada se rodila nasa beba. Medjutim ispostavilo se da tih celija ima u uzorcima vrlo malo i da mogu da posluze u slucaju neke bolesti samo kod jako malog deteta, pa smo na kraju odustali od takve varijante.
Ugovor sa firmom Vita 34 (imaju i istoimeni internet sajt) smo potpisali par meseci pre porodjaja. Oni su nam poslali paket koji je sadrzao sve sto je potrebno za uzimanje materijala. To smo poneli u bolnicu i to je bilo s nase strane sve. Cena je bila oko 2000 Eura za celu uslugu i skladistenje narednih 20 godina. S obzira da cela procedura nije uspela platili smo samo 150 verovatno za taj paket i njihovu uslugu.
Maticne celije se inace koriste u lecenju nekih imunih bolesti, mada za sada vise predstavljaju potencijal za buducnost nego neku trenutnu iskoristivost.
Eto, nadam se da ti je ovo od neke pomoci.
pile1
Novi član
Novi član

Post od pile1 »

hvala na ogovoru...ali ja mislim da se ne lece samo mlade osobe nego sam razumela da celije ostaju "mlade" kad ostare ove nase sa nama pa one sluze za podmladjivanje celija u kostanoj srzi...a isto tako i da mogu da koriste nekome u porodici.... inace sato bi se potpisivao ugovor na 20 godina ako nekom nece biti od koristi posle tih 20 godina.... :-?
macjem
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Nov 24, 2007 6:44 pm

Post od macjem »

Pozdrav,mene interesuje koja je procedura u Srbiji za uzimanje i skladistenje maticnih celija i da li to neko to radi.
pile1
Novi član
Novi član

Post od pile1 »

ja se izvinjavam sto bumpujem staru temu...ali po meni je ovo jako vazna stvar, i ako je clanak o dijabetesu, odnosi se na sve bolesti
po meni je ovo revolucionarno! ako stvarno moze ovako...

Matičnim ćelijama protiv dijabetesa
Lily-an
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 21, 2008 11:25 pm

Post od Lily-an »

Pre dva dana je bilo o tome ..na RTS-u...moguće je uzimanje, u našim uslovima, i kod nas, ali ne i "skladištenej istih", već se šalje u Brisel, cena je 1100evra!Rok čuvanja je 20 godina.
pile1
Novi član
Novi član

Post od pile1 »

da...poznate informacije! :) jeste malo mozda skupo ako nikad se ne zna kad ce da vam zatreba! pogotovu sto moze da pomogne blizim clanovima porodice~ tako da mislim da to treba svako da uradi... milsim ako moze da izleci dijabetes, kancer...revolucionarno!!!
isidora
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jun 09, 2004 2:00 am

Post od isidora »

Ja treba da se porodim u oktobru, i planiram da se detaljno raspitam o ovome. Koliko ja znam, uzimanje uzorka je za sada moguce jedino u Beogradu, i svi zainteresovani treba da se porode bas u Beogradu da bi to bilo izvodljivo. Iskreno, ovaj deo me malo brine, jer mi je bas maltretiranje da se poradjam 150 km od svog grada, ali ako mora... :-?

Planiram da razmotrim sa svojim doktorom, pa ako nesto saznam, pisacu... :)
black magic woman
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Maj 07, 2006 2:59 pm

Post od black magic woman »

http://www.cryo-save.com/

evo sajta na kome možete doći do željenih informacija

ekskluzivni zastupnik Cryo-Save kod nas Lfe i Slavica Novočić-stručni saradnik,probajte da je kontaktirate i dobićete objašnjenja.

tel 011 214 67 62 mob 0630387 694
[email protected]
black magic woman
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Maj 07, 2006 2:59 pm

Post od black magic woman »

Izvinjavam se Slavica Novović i mejl [email protected]
Odgovori