Sick Sinus, Tachy Brady, za kardiologa/elektrofiziologa

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
IgorKostic74
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jul 21, 2009 11:37 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Sick Sinus, Tachy Brady, za kardiologa/elektrofiziologa

Post od IgorKostic74 »

Poštovani,

Mom ocu je nedavno dignostifikovano sledeće:
Sick Sinus Syndrom
Tachihardia Absoluta Paroximalis I 48.0
Cardiomiopathia Chr. Comp.

On ima 69 godina, ranije se bavio sportom ali već duže vreme ima povišenu telesnu težinu, visok je oko 170 cm a težak 82 kg. Nikada nije pušio niti pio, do sada nije bolovao od srčanih bolesti. Ima blago proširene vene. Pre par meseci počeo je da oseća tegobe: nešto otežano disanje i ponekad zamor. Nije gubio svest niti imao osećaj gubljenja svesti. To otežano disanje sam više osećao ja i pošto sam se jako zabrinuo predložio sam mu posetu lekaru. Nažalost ispostavilo se da su moji strahovi bili opravdani. Na EKG-u je diagnostifikovana aritmija, primao je infuziju, davani su mu lekovi (propafen) i preporuka da se javi kardiologu. Primljen je na interno odeljenje bolnice u Leskovcu, primao je antikoagulantnu terapiju, uradjene su laboratorijske analize krvi, rentgen pluća, eho srca, eho abdomena i 17-časovni Holter EKG, test opterećenja nije rađen. Na holteru je ispoljio čitav niz različitih različitih poremećaja srčanog ritma.

Nalazi su pokazali sledeće:
Na prijemu svestan, orjentisan, afberilan, dispanoišan, srednje razvijen i uhranjen, pokretan, koža i vidljive sluzokože bledo prebojene, kardijalno kompenzovan Ekg, na prijemu fibrilacija pretkomora sa kom f oko 140 umin, povremeno VES Ta 11-7 kpa.

Laboratorijski nalaz:
Se 8/12, glukoza 5,3, ureja 4,5, kreatinin 93, AST 25, ALT 15LD 146, ALP 68, FE 17,4, HOL 5,88, TG 1,66, TP 65, CK 117, TBIL. 17, DBIL 1,8 NA 145, K 4,5WBC 5,4. RBC 5,06, HGB 144, WBC 5,06, HGB 144, HCT 41,9, MCV 82PLT 218.

Fundus o.b.o

Eho srca:
leva komora je urednih dimenzija, očuvane konfiguracije i glogalne kontraktilne funkcije bez segmentinh ispada u kinetici. FS 39%, Ef 65%, Septum i zadnji zid uredne debljine. Mitralni kuspusi su pokretni, transmitralni protok je uredan. Registruju se dva mlaza Mr do 1+u LP povećanih dimenzija. Koren aorte je normalne širine, ao.v. je trovelarna očuvane separacije sa Ar do 1+ TR 1+. Desne srčane šupljine uednih dimenzija. Perikard uredan.

Eho abdomena nalaz uredan.

Holter EKG u trajanju 17h 4min.
Registrovano je 66072 srč impulsa sa prosečnom frekvencijom f oko 64 u min, Min 45/min, u 11h 39min, max 122 u 18h 22min. Ukupno je registrovano 37 bradikarnih epizoda trajanja 0,5 minuta, sa 7 pauza dužih do 2,12 sec i 8 tahikardihjskih epizoda trajanja do 7 minuta. VES je bilo 2066 u više različitih formi sa 121 kupletom, 2 tripleta i 3 non-sustained Vt od po 4 do 6 QRs kompleksa: registrovano 28 epizoda ventrikularne bigemije i 8 trigeminija. SVES je bilo 5375 sa brojnim kratkim SVt ukupno 73 trajanja 15 sec. Registruje se česta pojava SA bloka II stepena 2.1.

Predložena implantacija pacemakera.

Terapija:
Amiodarone 1x1, Farin ¼ tabl., Aspirin protect 100 1x1, Omeprol 1x1, tabl. Lopion 2x1, Enelapril 10 mg ¼ uveče, tabl. Bromazepam 3mg 1 uveče.

Njegov internista mi je objasnio da je to relativno 'normalno' za njegove godine i da sa godinama dolazi do degenerativnih promena na srcu. Međutim posle nekoliko oprečnih mišljenja jer sam u medjuvremenu pokušao da se informišem i edukujem na temu njegovog stanja koliko god je to laiku moguće putem razgovora sa kardiologom i interneta, veoma sam zabrinut. Razgovor nije mnogo pomogao iz jednostavnog razloga što su bolnički kapaciteti jako ograničeni i nema se vremena za opširniju diskusiju.

Koliko ja shvatam dijagnoza upućuje na TachyBrady podgrupu aritmija koje se javljaju kod sick sinus sindroma koga je jako teško dijagnostifikovati zbog veoma poremćenog EKG-a a veoma komplikovano ako uopšte i moguće držati pod kontrolom zbog smenjivanja sporog i brzog srčanog ritma.

Mene zanima sledeće:
- O kakvoj vrsti kardiomiopatije se radi i da li je kod nje možda pacemaker kontraindikovan?
- Da li se i kako može utvrditi da li je sindrom posledica neke koronarne bolesti?
- Da li se radi o atrijalnim ili ventrikularnim tahikardijama? Šta znači dijagnoza Tachihardia Absoluta Paroximalis I 48.0?
- Može li se utvrditi izvor disritmije i da li se preporučuju metode poput radiofrekvente ablacije u ovakvim slučajevima? Ovo pitam iz razloga što sam primetio da mu je detektovana i fibrilacija pretkomora. Šta ovo znači i da li je kod njega to hroničan poremećaj? Da li se kod nas primenjuju i operativni zahvati kao što je Maze procedura?
- Koliki je rizik od razvoja ozbiljne srčane slabosti?
- Kakav pacemaker je indikovan u ovakvim situacijama? Atrialni, ventrikularni, dvokomorski ili specijalniji sa eventualnim tretmanom atrijane fibrilacije. Da li se nakon ove procedure može očekivati unapređenje kvaliteta života jer se i dalje tahikardija mora kontrolisati lekovima? Da li se primenjuju rate responsive pacemakeri i da li bi u on bio konstanto pace-ovan s' obzirom na njegovo stanje?
- Šta znači prisustvo ventrikularnih bigeminija i trigeminija, kupleta i tripleta, SVES.
- Šta je to SA blok II stepena 2.1. i koliko je ovo opasno?
- Šta mi savetujete, ja pokušavam da ga ne plašim jer ne ispoljava drastične simptome i da ga poštedim detalja. Takođe pokušavam da utičem na njega da prihvati implantaciju pacemakera ako je to neophodno za njega. Napominjem da ga ugradnja pacemakera veoma plaši i da pruža veliki otpor što se toga tiče.
- Kakvo je dejstvo lekova koji su mu prepisani. Znam da i antikoagulansi kao što je Farin mogu da izazovu komplikacije a naročito Amiodarone kao lek 'poslednje šanse'? Čuo sam da je FDA po hitnom postupku 2. jula odobrila upotrebu leka Dronedarone kao alternative Amiodaronu ali bez joda ali mislim da u Evropi još nije u upotrebi. Zašto je lični lekar odbio da prepiše Omeprol pravdajući to njegovom toksičnošću?
- Kakav način života i režim ishrane mogu biti od pomoći? Da li savetujete upotrebu kvalitetnih dijetetskih proizvoda na bazi koenzima q10, kompleksa vitamina i minerala, omega-3-6-9 masnih kiselina koje možda mogu da dodatno utiču na razređivanje krvi pa samim tim i da štete? Ja sam mu preporučio ishranu baziranu na što više sirovog voća i povrća, ribu, eventualno pileće belo meso...
- Treba li vršiti dalja ispitivanja i eventualno ponoviti prethodna da bi se saznalo nešto više o bolesti i njenim korenima radi eventualne alternativne terapije?
- Koliko je moj otac ugrožen i koliko je hitna implantacija pacemakera?

Svestan sam da sam postavio masu pitanja i da verovatno veoma laički posmatram problem ali mi u moru različitih iformacija, predloga i prognoza zaista potreban savet i mišljenje stručnjaka. Voleo bih da čujem mišljenje kardiologa ili elektrofiziologa jer njega jako plaši ugradnja pacemakera a ja naravno želim sve najbolje svom ocu i želim da znam u kakvom je stanju, šta da mu savetujem i kako da mu pomognem. Ali kada je zdravlje u pitanju mislim da ni jedno pitanje nije glupo i da se treba što više edukovati na tu temu, naročito kod srčanih oboljenja kao ubice br.1 u našem vremenu u prostoru. Žalosno je što o zdravlju razmišljamo tek kada mi ili neko nama blizak počne da pati. Mislim da je sajt sjajan i da odlično promoviše zdravlje. Samo napred, našem narodu je potrebna edukacija i prevencija kao i promocija zdravog načina života.

Unapred hvala,
Igor
Odgovori