Trudnoća nakon laparaskopije

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
DacaNS
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jul 12, 2009 12:05 pm

Trudnoća nakon laparaskopije

Post od DacaNS »

Ćao svima,
Nova sam na forumu i ne znam gde da postavim pitanje. Treba mi pomoć!
Suprug i ja 3 god radimo na potomstvu ali uzalud. Pre 3 meseca mi je otkrivena endometriotična cista na desnom jajniku veličine 3,5 cm.
Pre 10 dana sam radila laparaskopisju sa histeroskopijom kada je cista otklonjena a "razdeljena materica" ili tako nešto, spojena. Ovo ovako pišem zato što to nigde u nalazima doktor nije naveo nego mi je usmeno rekao. U otpusnoj listi se samo navodi da je otklonjena cista na desnom jajniku.
Sada mi preporučuje 4-6 meseci GnRH analog na svakih 28 dana a potom dogovor o second-look laparaskopiji.
Kako je moja drugarica radila isto laparaskopiju gde su joj otprilike napravili veliko spremanje u materici i oko nje što uredno sve stoji u izveštaju malo me buni zašto meni preporučuje istu terapiju kada je bila samo cista (endomeriotilčna). S obzirom da sam to radila u privatnoj bolnici bojim se da je motiv za dalju terapiju nešto drugo.
Da li je neka od vas imala sličnu situaciju, da li je odbila ovu terapiju? Kako je najbolji lek za endometriozu trudnoća nije mi jasno zašto ne bi pokušala sada da zatrudnim kada je sve očišćeno i urađen HSG u toku laparaskopije. Pritom nijedan lekar mi nije radio folikulometriju niti test na hlamidiju. U toku sledeće nedelje treba da donesem odluku da li da idem na terapiju ili da probam odmah sa trudnoćom. Još da napomenem suprug ima 41 a ja 34 godine. Koliko sam videla po forumima ukoliko se odučim na ovu terapiju ja još 1,5 godinu ne mogu da očekujem potomstvo. Da li ja mogu da zatrudnim posle ove intervencije i kada? Izvinite ako sam bila malo opširnija!
Pozdrav svima!
Odgovori