ordinacije u bg`

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
lepotan
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jul 31, 2007 11:18 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

ordinacije u bg`

Post od lepotan »

ljudi,imam jedno pitanje.da li ima neka stomatoloska ordinacija koja ima lasere i ostalu najmoderniju opremu,a gde moze da se ode u okviru zdravstvenog osiguranja?ima li to ma stomatoloskom fakultetu ili mozda na vma,ako neko zna,jako mi je bitno.hvala unapred.
miminamama
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Okt 22, 2006 7:52 am

Post od miminamama »

Izvinite, molila bih da preciznije definisete za koju svrhu/oboljenje je potreban laser, ili druga oprema, kao i sta podrazumevate pod "zdravstvenim osiguranjem"?
lepotan
Novi član
Novi član

Post od lepotan »

u svrhu ciscenja,izbeljivanja i ostalih intervencija na zubima...a sta podrazumevam pod zdravstvenim osiguranjem?ne znas sta znaci rec ''zdravstveno osiguranje''?to znaci da mogu kod doktora otici sa overenom zdravstvenom knjizicom,pa pitam ima li neka stomatoloska ordinacija lasere,a da ona nije privatna?
miminamama
Aktivan član
Aktivan član

Post od miminamama »

Postoji mnogo vrsta lasera: za meka tkiva, za lecenje desni, za beljenje zuba, za radikalnije intervencije, i - koliko ja znam - VMA nema na jednom mestu sve uredjaje i opremu koju ima privatna praksa u nekom generalnom smislu.
Da bih mogla preciznije da vam odgovorim, trebalo bi mi i preciznije pitanje, jer uopste nije svejedno da li vam treba (i za cega) npr. Argon laser, dve razliite diode, Nd:YAG; Ho:YAG, Er, Cr:YSGG, Er:YAG ili CO laser, imaju veoma razlicite indikacije. Recimo, pulsni ugljendioksidni laser nije nemoguce naci, ali erbijumski - cak i ako ga nadjete s ove strane okeana, ne verujem da ce vam biti od neke koristi, jer je njegova upotreba na tvrdim tkivima jos uvek u istrazivackoj fazi.
Osim svega ovoga, treba da imate na umu da je laser ima relativno ogranicenu primenu, da je nuzno neophodna adekvatna zastita i pacijenta i lekara, kao i zone u kojoj se radi, te mozda da promislite jos jednom o tome za koje konkretno indikacije i tezinu oboljenja vam treba, cost-benefit, jel'te.

Sto se tice prijema na VMA na lecenje ako niste vojni osiguranik, mozete da se lecite na licni zahtev, i placate cenu prema njihovom cenovniku, odredjen popust mozete imati ako imate dodatno zdravstveno osiguranje preko DDOR, Delta Generali i slicno.
Druga varijanta, da dodjete sa overenim uputom nadleznog RZZO, dakle sa overenom knjizicom, takodje nije problem, s tim sto vas zanimaju vanstandardne usluge, za koje svaka zdravstvena ustanova ponaosob odredjuje cenovnik.
To mozete zamisliti slicno kao tzv. "pozitivnu listu": na recept mozete dobiti samo to-i-to, a vanstadnardne usluge imaju posebnu tarifu.
S obzirom na cenovnik VMA kako ga se ja secam (od pre bar godinu dana) dobro bi bilo da se bolje raspitate, jer se secam da je za mog jednog pacijenta MRI i 64 slice CT scan bio maltene 100 eur skuplji nego sto bi bio privatno (a ne mogu reci da je na VMA aparat noviji ili usluga brza ili bolja). Ne mislim da su ljudi neprofesionalni ili da je usluga bas tako losa, ne daj Boze, ali za jednu odredjenu uslugu moze cena da bude veca za 30%, a jos da pacijent bude zakazan za Bog zna kad, drugim recima: DOBRO se raspitajte.

Ako nesto nisam dobro razumela, molim da me ispravite, nije mi do kraja jasno koje tegobe imate.
Svako dobro.
miminamama
Aktivan član
Aktivan član

Post od miminamama »

lepotan napisao: ....ne znas sta znaci rec ''zdravstveno osiguranje''?to znaci da mogu kod doktora otici sa overenom zdravstvenom knjizicom,pa pitam ima li neka stomatoloska ordinacija lasere,a da ona nije privatna?
P.S. Ne znam koliko ste upuceni u reformu zubnozdravstvenog sistema, ali na overenu zdravstvenu knjizicu se - bez ikakve doplate - dobija samo jedna vrsta proteza, za osobe odredjene starosti i imovnog stanja. Cak i vadjenje zuba u urgentnoj moze da dodje do 700 din, i sa overenom knjizicom, da ne govorim o cenama protetike koje su mozda 20% vise od cene privatnika, za taj kvalitet. Dakle, bojim se da mozete otici kod lekara sa overenom knjizicom, ali i sa novcanikom, znate.
lepotan
Novi član
Novi član

Post od lepotan »

miminamama napisao:Postoji mnogo vrsta lasera: za meka tkiva, za lecenje desni, za beljenje zuba, za radikalnije intervencije, i - koliko ja znam - VMA nema na jednom mestu sve uredjaje i opremu koju ima privatna praksa u nekom generalnom smislu.
Da bih mogla preciznije da vam odgovorim, trebalo bi mi i preciznije pitanje, jer uopste nije svejedno da li vam treba (i za cega) npr. Argon laser, dve razliite diode, Nd:YAG; Ho:YAG, Er, Cr:YSGG, Er:YAG ili CO laser, imaju veoma razlicite indikacije. Recimo, pulsni ugljendioksidni laser nije nemoguce naci, ali erbijumski - cak i ako ga nadjete s ove strane okeana, ne verujem da ce vam biti od neke koristi, jer je njegova upotreba na tvrdim tkivima jos uvek u istrazivackoj fazi.
Osim svega ovoga, treba da imate na umu da je laser ima relativno ogranicenu primenu, da je nuzno neophodna adekvatna zastita i pacijenta i lekara, kao i zone u kojoj se radi, te mozda da promislite jos jednom o tome za koje konkretno indikacije i tezinu oboljenja vam treba, cost-benefit, jel'te.

Sto se tice prijema na VMA na lecenje ako niste vojni osiguranik, mozete da se lecite na licni zahtev, i placate cenu prema njihovom cenovniku, odredjen popust mozete imati ako imate dodatno zdravstveno osiguranje preko DDOR, Delta Generali i slicno.
Druga varijanta, da dodjete sa overenim uputom nadleznog RZZO, dakle sa overenom knjizicom, takodje nije problem, s tim sto vas zanimaju vanstandardne usluge, za koje svaka zdravstvena ustanova ponaosob odredjuje cenovnik.
To mozete zamisliti slicno kao tzv. "pozitivnu listu": na recept mozete dobiti samo to-i-to, a vanstadnardne usluge imaju posebnu tarifu.
S obzirom na cenovnik VMA kako ga se ja secam (od pre bar godinu dana) dobro bi bilo da se bolje raspitate, jer se secam da je za mog jednog pacijenta MRI i 64 slice CT scan bio maltene 100 eur skuplji nego sto bi bio privatno (a ne mogu reci da je na VMA aparat noviji ili usluga brza ili bolja). Ne mislim da su ljudi neprofesionalni ili da je usluga bas tako losa, ne daj Boze, ali za jednu odredjenu uslugu moze cena da bude veca za 30%, a jos da pacijent bude zakazan za Bog zna kad, drugim recima: DOBRO se raspitajte.

Ako nesto nisam dobro razumela, molim da me ispravite, nije mi do kraja jasno koje tegobe imate.
Svako dobro.
za lecenje (ciscenje) kamenca,izbeljivanje,lecenje vilice...hitno mi treba,a mislio sam ovde da vidim ko zna da li sve to ima vma,a ako nema gde to ima i koliko se placa...a sto se osiguranja tice,mislio sam da pitam ima li neka ustanova preko koje se moze otici sa knjizicom i uputom,ako ima,da eventualno ne bi placao neke astronomske cifre.inace,nema veze doplata,verovatno i da malo platim,samo da nije neka astronomska cifra.
miminamama
Aktivan član
Aktivan član

Post od miminamama »

Hm... ne znam šta da vam kažem, znate.
Mislim, vidite kako mi gledamo na stvari: prvo gledamo da sve dovedemo u tzv. stabilno stanje, dakle - da nema naslaga, da su desni zdrave, da su zubi sanirani, da se povadi šta je za vađenje i slično.
Ovo može, najverovatnije, da poradi svaki Dom Zdravlja na teritoriji Beograda.
Nadalje ide protetika, dakle - smisao je da pacijent ima 2x14 zuba, ravnomerno opterećenih, da ne gnjavim dalje.
I sad nastaje problem: na kom nivou sve ovo vi želite da rešite, za koje pare, i za koje vreme.

Vi ste počeli prvo pitanje sa vrhunskom stomatologijom, koja mnogo košta BILO GDE. Dakle, najkvalitetnije bele plombe koštaju itekako i na VMA, i na Stomatološkom fakultetu, i privatno, lečenje desni laserom (ako se ukaže potreba), košta vrlo slično, a znate kako je jedan vrlo poznat naš hirurg, jedan od prvih implantologa u SFRJ, davao na upitnicima pacijentima: da zaokruže samo dva od tri ponuđena - da li im je bitna cena, hitnost, ili estetika.
Ne znam da li me razumete, bila bih slobodna da vam kažem da imam utisak da ste pogrešno postavili stvari. Pominjete sve i svašta, a po meni bitno je sledeće: da se poradi PRVO osnovno, da se raščisti šta ima da se raščisti; to može bilo ko, i ne košta mnogo, nadalje da se vidi ako vam uopšte treba beljenje zuba, i čime, lečenje laserom i zbog čega, i sve tome slično.
Ne znam da li me razumete, tražite ustanovu koja ima vrhunsku opremu i kadar, i koja će da HITNO pruži vrhunsku uslugu - na knjižicu, sa malo doplate.... A ja neprekidno imam utisak da to sve može da reši lokalni Dom zdravlja.

Žao mi je što ne mogu da vam pomognem bolje od ovoga. Vidjam svaki dan pacijente kao vi, i to je to....
studentbgd
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 15, 2007 9:13 pm

....

Post od studentbgd »

Ne znam zasto se ljudi toliko primaju na opremu. Zapravo najveci broj pacijenata se da kazem rima na zlatne rucke, stolice od slonove kosti i ostale gluposti. Ordinacija treba da bude lepa i sredjena ali ne toliko da lici na neki fency club. Dobar stomatolog ce i na obicnom Jugodentu da vrhunski zavrsi posao sto neki sarlatan nece uraditi ni na stolici od 120 000 eura. Najvise me zaboli glava kad cujem price u fazonu "radili su mi zube sa zlatnim instrumentima". PA STA??!!

Masa njih digne kredite koji se mere stotinama hiljada eura kupe preskupe masine , fency stolice za cekaonice sa zlatom, kozom, slonovom kosti i ko zna cime , italijanske plocice najskuplje moguce i na kraju puknu ko zvecke.
Ne mogu da isplate kredit sa ovim cenama kod nas. Na kraju shvate da slonova kost ipak ne pravi zube.
mimimi
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Mar 08, 2007 9:40 pm

Post od mimimi »

VMA iz licnog iskustva NIKAKO ne preporucujem.
Ja sam otisla tamo prosle godine misleci kao pouzdani, drzavni, dobra oprema, najbolji lekari... Lekar koji me je primio (po preporuci sestre na salteru) me je stvarno fino, detaljno i ljubazno ispregledao (mada je usput i flertovao sa sestrom :oops: - ali ga i razumem stvarno je bila lepa :lol: ). Onda mi je dao vizit kartu na koju se potpisao i reakao mi da tu uradim ortopan ijer njihov rendgen pravi nejasan snimak.
Pocelo je da mi bude sumnjivo kad su me oni pitali ko ih je preporucio (jer sam zaboravila da dam onu vizit kartu) i to upisali u komp.
Naravno, kada sam se vratila sa ortopanom kod stomatologa, on mi dade drugu vizit kartu i rece kako ovde imaju lose uslove za rad, kako im je nacelnik ukinuo neke bonuse i sl (ja nisam odmah ukapirala sta mi prica) i da je najbolje da odem u tu privatnu kliniku gde on inace radi.
Naravno tada sam ga videla poslednji put. I njega i odeljenje stomatologije na VMA!!
subman
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Feb 13, 2005 10:13 pm

Post od subman »

mimi , to se i meni desilo sve!
Ubedjen sam da je organizovana korupcija na VMA.
Ja sam isao radi proteze, gde su mi takodje rekli da ne rade ali su mi odmah odveli kod istog zubara koji radi tu da idem u njegovu privatnu ordinaciju, takodje skener nije valjao pa sam opet morao da snimam zub opet u njihovoj privatnoj ordinaciji, da ne govorim dalje...
ali ja sam barem nesto preduzeo!
prijavio sam!
mimimi
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Mar 08, 2007 9:40 pm

Post od mimimi »

Bravo!!!!
Da je vise takvih kao ti (a manje ovakvih kao ja) mozda bi se u ovoj nesrecnoj zemlji nesto i promenilo. Ja sam tada bila u fazonu, daj da resim prvo problem sa zubima, a posle me bes prodje i nikada i ne prijavim te lopove. Veroatno vecina i ima ovakav izgovor, ali smo ocigledno i sami krivi za to sto trpimo. Jos jednom svaka cast!!!
derers
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jul 08, 2009 5:59 pm

Post od derers »

da li znas za stomatologa u beogradu ili okolini koji te nece ubedjivati da ziva nije stetna,da je fluor koristan i sl.ja nisam uspeo da nadjem tako da bih ti bio zahvalan ako imas neku informaciju
Odgovori