Bolovi u stomaku

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
Goran Milosevic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jun 27, 2009 9:39 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Bolovi u stomaku

Post od Goran Milosevic »

Molim nekog za pomoc, imam problem sa stomakom ve godinu dana, u vidu bolova ispod rebara koji prelaze levo i desno od pupka, pritom imam kasaste i prolivaste stolice sa dosta sluzii komadicima nesvarene hrane. Pre godinu dana hospitalizovan sam zbog povecanih transaminaza u niskoj vojnoj bolnici gde su mi pronasli cistu u glavi pankreasa promera 2x2 cm, tada su mi utvrdili povecanje amilaza u serumu na 340 normalno 120 a urinu ne. Odmah su krenuli sa lecenjem, dijagnoza: sumnja na pankreatit, primao terapiju mesec dana i pusten iz bolnice, amilaze su mi bile uvecane samo tada, nikada pre ni posle na kontrolama. Radjena mi je MNR abdomena gde je cista potvrdjena i dan danas je iste velicine poslednja kontrila ultrazvukom pre mesec dana cista je bila 19mm. takodje mi je prosle kgodine radjena i kolonoskopija i gastroskopija i nalaz je uredan sem blagog gastritisan nema holikobaktera. Medjutim moje tegobe ne prestaju bolovi i te stolice retke i sluzave su tu, Od terapije sam pio controloc i pankreatin a sada pankreatin i famotidin pred spavanje ali poboljsanja nema. Na jednomm pregledu na VMA su mi rekli da nisam ni imao upalu pankreasa jer potpuno normalno izgleda bez uvecanja i ostecenje sem te ciste i rekose mi da sam mozda tako rodjen. Zadnja krvna slika i kontrola pre dva meseca sve je bo sem blago povisenog ALT, davao sam stolicu na pregled za parazite i gljivice i okultno krvarenje i to je negativno. Zna li neko sta bi mogao biti uzrok mojih tegoba, inace sam veoma napet zbog svega i svih ispitivanja koje sam prosao i stalno sam pod stresom da ne obolim od neke opake bolesti posto sam se u bolnici svega nagledao. Od lekova pijem jos i antidepresive 2 puta dnevno, lorazepam 2 puta dnevno, zbog nervoze a zbog bolova u kicmi Movalis i Tegretol po 1 dnevno. Da li ti lekovi mogu stvarati te probleme, da li je u pitanju iritabilni kolon ili problem sa pankreasom mada mi je doktor zadnji put rekao da ne brinem i da je sto se tice pankreasa sve u redu i da je to zavrsena prica, ili sta vec moze biti, bilo kakav savet bi mi pomogao, ili predlog neke terapije, jer se sa ovim mucim vise od godinu dana, unapred zahvalan i izvinite na odugovlacenju, Goran 28 god.
kojekude
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Apr 11, 2009 12:02 am

Post od kojekude »

Pijte minimum dve litre vode dnevno svakog dana, dve čaše pola sata pre svakog obroka, ostalo minimum sat vremena nakon obroka i simtomi će se povući. Tečnost i voda nisu isto! Naprotiv - kafa, čajevi, gazirani sokovi i alkohol su diuretici (dovode do izlučivanja više vode nego što se tim tečnostima unese).
Razni blokatori želudačne kiseline i lekovi protiv bolova ne mogu izlečiti stanje, što potvrđuje i praksa.
Vaš organizam javlja da je hronično dehidriran i da mu treba voda.
Prvo valja početi od najjednostavnijeg, a to je voda.
Takođe, možda bi odmah trebali da eliminišete loše navike (kafu, gazirane sokove, alkohol) pa razmotrite efekte.

Evo čime ste bili tretirani:
CONTROLOC - Pantoprazol je inhibitor protonske pumpe, tj. specifično i proporcionalno dozi blokira želučanu H+/K+-ATPazu, enzim odgovoran za lučenje želučane kiseline u želudac. Pantoprazol je supstituirani benzimidazol, koji se nakon apsorpcije akumulira u parijetalnim stanicama želuca. Tamo u kiselim uvjetima prelazi u svoju aktivnu formu, ciklički sulfanamid, koji se veže za H+/K+-ATPazu, blokirajući je i time uzrokuje snažno i dugotrajno smanjenje osnovne i stimulirane sekrecije želučane kiseline. S obzirom da pantoprazol djeluje na razini receptora, on može blokirati lučenje želučane kiseline bez obzira na narav stimulansa (acetilkolin, histamin, gastrin). (sa hr.wikipedia.org/wiki/Pantoprazol)

PANKREATIN je preparat koji se dobija iz svežeg pankreasa svinja i goveda. Sadrži enzime amilazu, lipazu i proteazu, neophodne za razgradnju ugljenih hidrata, masti i belančevina. Pankreatin u obliku dražeja pokazuje dobru raspoloživost, s obzirom na to da se rastvara već u dvanaestopalačnom crevu, čime su obezbeđeni uslovi za optimalno delovanje enzima.
TERAPIJSKE INDIKACIJE
Blagi stepen hronične insuficijencije egzokrinog pankreasa.
DOZIRANJE I NAČIN PRIMENE
Doziranje je individualno i zavisi od veličine, broja i konzistencije stolica. Obično treba uzeti 1-2 dražeje u toku jela, uz mogućnost uzimanja 1 dražeje tokom užine.
Ponekad je potrebno uzeti i treću dražeju uz glavne obroke. Dražeje treba progutati bez žvakanja.
U cilju smanjenja steatoreje može se uzeti i više od 3 dražeje uz obrok, ali ukoliko se jave mučnina, povraćanje ili proliv, prekinuti dalje uzimanje leka.
NEŽELJENI EFEKTI
Abdominalna nelagodnost, mučnina, povraćanje i proliv.
Primenom velikih doza leka može doći do nastanka hiperurikemije i hiperurikozurije.
KONTRAINDIKACIJE
Preosetljivost na svinjske i goveđe belančevine, akutni pankreatitis
(sa www.galenika.co.yu/proizvod.asp?sifra=FGL0154)

FAMOTIDIN - antiulkusni lijek iz skupine specifičnih blokatora histaminskih H2-receptora. Sprečava bazalno i stimulirano izlučivanje želučane kiseline i pepsina. (sa hr.wikipedia.org/wiki/Famotidin)
“Čvrsto sam uveren da kad bi ukupno medicinsko znanje koje se danas primenjuje mogli baciti na dno mora, to bi bilo u korist čovečanstva i na štetu riba.“ - Oliver Wendell Holmes
"Virusi ne postoje" - kojekude
Korisnikov avatar
MACHINE
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Sep 11, 2008 9:05 pm

Post od MACHINE »

Tvoj potpis, dole tj. citat je u najmanju ruku genijalan...tako sto bi trebali vesati po svim gradovima dok se arhiduduci ne nauce nauci
kojekude napisao:Pijte minimum dve litre vode dnevno svakog dana, dve čaše pola sata pre svakog obroka, ostalo minimum sat vremena nakon obroka i simtomi će se povući. Tečnost i voda nisu isto! Naprotiv - kafa, čajevi, gazirani sokovi i alkohol su diuretici (dovode do izlučivanja više vode nego što se tim tečnostima unese).
Razni blokatori želudačne kiseline i lekovi protiv bolova ne mogu izlečiti stanje, što potvrđuje i praksa.
Takođe, možda bi odmah trebali da eliminišete loše navike (kafu, gazirane sokove, alkohol) pa razmotrite efekte.

CONTROLOC - Pantoprazol je inhibitor protonske pumpe, tj. specifično i proporcionalno dozi blokira želučanu H+/K+-ATPazu, enzim odgovoran za lučenje želučane kiseline u želudac. Pantoprazol je supstituirani benzimidazol, koji se nakon apsorpcije akumulira u parijetalnim stanicama želuca. Tamo u kiselim uvjetima prelazi u svoju aktivnu formu, ciklički sulfanamid, koji se veže za H+/K+-ATPazu, blokirajući je i time uzrokuje snažno i dugotrajno smanjenje osnovne i stimulirane sekrecije želučane kiseline. S obzirom da pantoprazol djeluje na razini receptora, on može blokirati lučenje želučane kiseline bez obzira na narav stimulansa (acetilkolin, histamin, gastrin). (sa hr.wikipedia.org/wiki/Pantoprazol)

PANKREATIN je preparat koji se dobija iz svežeg pankreasa svinja i goveda. Sadrži enzime amilazu, lipazu i proteazu, neophodne za razgradnju ugljenih hidrata, masti i belančevina. Pankreatin u obliku dražeja pokazuje dobru raspoloživost, s obzirom na to da se rastvara već u dvanaestopalačnom crevu, čime su obezbeđeni uslovi za optimalno delovanje enzima.
TERAPIJSKE INDIKACIJE
Doziranje je individualno i zavisi od veličine, broja i konzistencije stolica. Obično treba uzeti 1-2 dražeje u toku jela, uz mogućnost uzimanja 1 dražeje tokom užine.
Ponekad je potrebno uzeti i treću dražeju uz glavne obroke. Dražeje treba progutati bez žvakanja.
U cilju smanjenja steatoreje može se uzeti i više od 3 dražeje uz obrok, ali ukoliko se jave mučnina, povraćanje ili proliv, prekinuti dalje uzimanje leka.
NEŽELJENI EFEKTI
Primenom velikih doza leka može doći do nastanka hiperurikemije i hiperurikozurije.
KONTRAINDIKACIJE

FAMOTIDIN - antiulkusni lijek iz skupine specifičnih blokatora histaminskih H2-receptora. Sprečava bazalno i stimulirano izlučivanje želučane kiseline i pepsina. (sa hr.wikipedia.org/wiki/Famotidin)
Korisnikov avatar
MACHINE
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Sep 11, 2008 9:05 pm

Post od MACHINE »

Tvoj potpis, dole tj. citat je u najmanju ruku genijalan...tako sto bi trebali vesati po svim gradovima dok se arhiduduci ne nauce nauci
kojekude napisao:Pijte minimum dve litre vode dnevno svakog dana, dve čaše pola sata pre svakog obroka, ostalo minimum sat vremena nakon obroka i simtomi će se povući. Tečnost i voda nisu isto! Naprotiv - kafa, čajevi, gazirani sokovi i alkohol su diuretici (dovode do izlučivanja više vode nego što se tim tečnostima unese).

TERAPIJSKE INDIKACIJE
NEŽELJENI EFEKTI
KONTRAINDIKACIJE

kojekude
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Apr 11, 2009 12:02 am

Post od kojekude »

Ne slažem se da su arhiduduci, samo smatram da su u velikoj meri sledbenici loših paradigmi. I to nije tako samo kod nas, već u čitavom svetu.
“Čvrsto sam uveren da kad bi ukupno medicinsko znanje koje se danas primenjuje mogli baciti na dno mora, to bi bilo u korist čovečanstva i na štetu riba.“ - Oliver Wendell Holmes
"Virusi ne postoje" - kojekude
Goran Milosevic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jun 27, 2009 9:39 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Goran Milosevic »

Hvala na odgovoru, pankreatin ne pijem vec neko vreme, a famotidin da, kao i neke andidepresive i lorazepam, to su mi prepisali jer misle da je sve na nervnoj bazi ali ne pomaze, mene zanima da li neko ima iskustva sa ovakvim problemom i da li je dobio neku dijagnozu kao i terapiju, meni su postavili nekoliko dijagnoza, hronicni pankreatit a laboratorija je uredna, zatim drugi doktor sa VMA kaze pankreas je u redu sem te ciste koja je mala i ne pravi problem i dijagnoza iritabilni kolon ali bez prepisane terapije i kod psihijatra dijagnoza depresija i anksioznost, meni nekad stvarno nije dobro malaksao sam, konstantne retke stolice i prolivi... i stvarno ne znam sta vise da radim, ako ima nekog doktora koji bi se javio na forum ili neko neki savet kome ja da se obratim, kad god odem kod lekara, ovde, pogledaju rezultate, kazu sve je dobro nije ti nista i dovidjenja. Unapred hvala svima koji imaju neku ideju sta bi stvarno moglo biti ili ako je nesto od ovoga navedenog sta da radim.
Odgovori