Dijabetes u trudnoći šteti dečijem pamćenju

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta

Odgovori
Djinapg
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Apr 22, 2009 4:04 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Dijabetes u trudnoći šteti dečijem pamćenju

Post od Djinapg »

Deca čije su majke tokom trudnoće imale dijabetes mogu imati smanjenu sposobnost formiranja ranog pamćenja, smatraju istraživači sa Univerziteta Kalifornija.

Problemi sa razvojem ranog pamćenja deteta povezani su sa smanjenim nivoom kiseonika i gvožđa kod trudnice.
Tokom trudnoća, potreba za gvožđem se udvostručuje zbog stvaranja krvnih ćelija fetusa, a kod trudnica s gestacijskim dijabetesom i dijabetesom tipa 1 ili 2 promene u niovu glukoze mogu da rezultiraju smanjenim vrednostima gvožđa i smanjenjem sposobnosti krvi da prenosi kiseonik.

Naučnici su tokom istraživanja testirali decu majki koje su patile od dijabetesa kada su imala 12 meseci i 3,5 godine.
Utvrđeno je da se problemi s pamćenjem koji su prisutni u uzrastu od godinu dana nastavljaju i 2,5 godine kasnije.

(Yahoo News)
BoJJo
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 20, 2005 1:46 pm

Post od BoJJo »

Zato je vjerovatno bitno da se trudnice dijabetesom obrate jako dobru paznju na svoj secer tokom trudnoce.
Inace, sve steti - i kafa i cigarete i nedovoljno peceno meso i mc donald's itd ali opet se djeca radjaju koliko toliko zdrava i normalna. Treba koristiti zdrav razum i, normalno, ne izlagati se bespotrebnim rizicima.
Tip 1 od sept 1990. Minimed & Humalog od feb 1998.
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Naučnici su tokom istraživanja testirali decu majki koje su patile od dijabetesa kada su imala 12 meseci i 3,5 godine.
Utvrđeno je da se problemi s pamćenjem koji su prisutni u uzrastu od godinu dana nastavljaju i 2,5 godine kasnije.

-------------------------------------

Ovo je potpuni nonsens, nikakve kognitivne funkcije se ne mogu sa sigurnoscu proveravati u tom dobu. "Vest" je potpuno besmislena, obican pseudonaucni senzacionalizam, i sto je najzalosnije - na stetu i za nepotrebnu brigu buducim majkama!
[/i]
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
marija r
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Okt 09, 2005 5:49 pm

Post od marija r »

Koja glupost,čoveče....
Kako li su ispitali pamćenje dece tog uzrasta????????
Preteruju....
Sem toga,ja sam imala dijabetes u trudnoći...
Rodila živog i zdravog dečaka...
Sad mu je četiri godine...
Niko mu nije proveravao memoriju ali ponekad bih volela da učinim to jer mali ima neverovatnu memoriju...alo stvarno-neverovatnu...
dajte ljudi,ne verujte svakakvim glupostima iz novina.....
Andrija 24.05.2005
Andjeo moj..misic mali i sreckica moja...
luxor
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Apr 29, 2009 7:54 pm

Post od luxor »

Imam kcerku od 13 i sina od 9 godina i jedini problem sa pamcenjem im je kada treba nesto da urade kod kuce.Kucne poslove obicno zaborave. Inace dijabeticar sam 35 godina.
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Kontakt:

Post od Diabeta »

:lol: :lol: :lol:
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
Odgovori