C53

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
dusan022
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jun 19, 2009 8:37 pm

C53

Post od dusan022 »

Poštovani,
U maju prošle godine kod moje majke lekari su postavili dijagnozu raka grlića materice. Pošto se nije javila na vreme, bilo je kasno za operaciju, pa je zato tokom leta i jeseni išla na zračenja i hemoterapije na Institut u Sremskoj Kamenici.

Terapije je dobro podnela, nije joj opala kosa, malo je smršala, ali ništa strašno... U decembru je doktorka zaključila da je bolest stopirana. Na žalost, već prvih dana januara imala je strašne bolove u desnoj preponi i desnoj nozi. Na Institutu su konstatovali da se deo raka možda odvojio i tako preživeo zračenja, ili da se to dešava kao posledica samih zračenja. U aprilu je završila u bolnici zbog bolova u stomaku, kada joj je u toku operacije izvađeno iz stomaka nekoliko litara gnoji, nepoznatog porekla. Od te operacije se uspešno oporavila, ali je i dalje ostao problem sa otečenom nogom.

Najveći problem je što se sada ništa po pitanju te bolesti ne dešava. Povremeno odlazi u Kamenicu na tzv. "terapiju bola". Trenutno kao lekove koristi nekakve flastere koje lepi po telu, i uzima Novalgetol po potrebi.

Moje skromno mišljenje je da tu neko ne radi svoj posao! Da li je moguće da oni i dalje ne znaju posledicu bolnog oticanja noge (spominju se limfni čvorovi)? Kako to da ne znaju da li je rak i dalje aktivan ili je to posledica zračenja, ili nešto treće? Ovi flasteri, koji se inače jako teško nabavljaju, ne pomažu mnogo. Svi ti lekovi samo ublažavaju bol koji je s' vremena na vreme užasan! Prosto ne mogu da poverujem da lekari u Kamenici nisu imali ovakva iskustva...

Molim sve vas za bilo kakav vid pomoći, saveta ili predloga!

Unapred hvala!
Lily-an
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 21, 2008 11:25 pm

Post od Lily-an »

Žao mi je što se sve opisano događa tvojoj mami.
Predlažem da pogledaš na ovom ili nekom drugom forumu-odgovarajući podforum, iako se radi o grliću materice, ja nisam naišla na slična iskustva na ovom pdf.

Ipak, pitala bih, zar mama ne radi povremeno tumor markere?Na osnovu njih se, prilično precizno može izvesti zaključak o daljem postojanju carcinoma.Na žalost, znam i da mogu biti minimalni ti rizici, pa da se carcinom pojavi.
Koje flastere mama koristi?Trenutno ima u Srbiji Estradota, odhorm. flastera.
Mora se ići dalje, po meni, na kontrole, ipak, nešto mi nije najjasnije kako to da je "zakasnila" za operaciju...?
Bolni otok nogu..takođe može biti iz više uzroka, od bubrega do srca....
Punkicja tečnosti iz stomaka, donosi privremeno rasterećenje, ali............sve to treba vrlo sistematično podvrgnuti kontrolama i pregledima.Iz porodičnog iskustva znam da ovo punkt ranje može biti i dobar i loš znak.
Treba vam sistematična med.pomoć, što pre!
mami treba puna medicinska pažnja ,ali i vaša porodična!
Sve najbolje!
dusan022
Novi član
Novi član

Post od dusan022 »

Hvala za odgovor!

Trenutno koristi flastere "Durogesic" 100 mcg/h.

Kada je otišla na pregled kod ginekologa, on je konstatovao da je kasno za operaciju i da mora ići na zračenja i hemoterapije na Institut u Kamenicu.

Sada svake dve nedelje odlazi na tu "terapiju bola" u Kamenicu. To je toliko neozbiljno da čak ne mora da ode lično, nego neko ode za nju, kaže kako se ona oseća, i lekari prepišu neku "terapiju". Zašto ne ide na detaljnije kontrole, stvarno ne znam. Nemam baš ni dodirnih tačaka sa medicinom i ovo je jedini načnin da joj pokušam pomoći.

Sve mi to deluje prilično neozbiljno, zato sam se i pojavio na ovom forumu. Da li znate neku ustanovu ili lekara koji bi mogao ozbiljno da je pregleda?
Lily-an
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 21, 2008 11:25 pm

Post od Lily-an »

Da li si bio na pdf za onkologiju?
Mislim da se tamo javljaju i lekari.Ovde retko zalaze ginekolozi, u poslednje vreme...

Mami su sigurno potrebni, tj. neophodni flasteri koje već koristi...
Ipak, tumor marekeri su veoma bitni...
Čudna je ta "terapija bola"...
Mogu samo da ti mirne duše predložim da se posetiš dr.prof. Vasiljković u Narodnom Frontu, u Beogradu..Kraljice Natalije 62, ispod Zelenog venca.Znam da radi sredom- ambulantu.Sasvim sam sigurna da će te primiti, saslušati, a ako on ne može da pomogne, bez ustručavanja i ikakave sujete reći-šta i kod koga mama dalje.
Radi se o lekaru, koji je svojevremeno zadobio moje poverenje, nije folirant, ozbiljan i skroman čovek, a stručan.

I dalje ne razumem "zakasniti " za ovaj tip hiruške intervencije, ako je praksa , da se pristupa veoma radiklano karcinomu grlića materice, tj hiruški se odstranjuje i kod veoma mladih žena...nakon čega se život nastavlja, normalno!
1.Poseti temu onkologije-postavi pitanje,

2.Poseti ovog dr, da makar dobiješ drugi sud,koji će biti iskren...

3.Dragi Dušane, ja sam trudna, sve teže mi pada da budem na netu, ali ako budem u "normalnom" stanju i za 15tak dana, mogu ti predložiti odlazak još na jedno mesto, u jednu kliniku, tokom dežurstva jednog dr...takođe, radi pravilnog upućivanja, za dalje, ali ta lekarka nije u Srbiji..u naredne najmanje 2 nedelje...
Vreme je u borbi protiv karcinoma najgori neprijatelj.

Ganulo me tvoja pažnja, sve najbolje tvojoj mami!
Pozz

ps. malo googlaj...ali, treba faktični, relani dr!
dusan022
Novi član
Novi član

Post od dusan022 »

Hvala puno za sve, potrudiću se da kontaktiram profesora u Beogradu kojeg ste mi preporučili...

Nadam se da će uskoro i bebica da se dokuckava sa nama :)

Sve najbolje!
Odgovori