Za stomatologa: Trudnoca i zubi

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Tijana123
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Nov 15, 2005 10:46 pm

Za stomatologa: Trudnoca i zubi

Post od Tijana123 »

Nalazim se u 21 nedelji trudnoce i skupila sam hrabrosti da sredim sve zube :D . Svaki dan idem kod stomatologa i za sada mi je radio samo plombiranje i to uvek sa anestezijom. Jednom mi je cak dao 2 anestezije za 1 plombiranje. Zanima me da li moze ucestala anestezija da ima negativan uticaj na bebu?
E da treba da vadim i umnjake koji mi nisu potpuno izrasli, ali me ne bole niti su jako pokvareni. Ne znam da li da ih sada vadim ili da sacekam posle porodjaja, jer ipak ako dodje do nekih komplikacija posle vadjenja ne znam da li smem da koristim antibiotike jer sam trudna, kao sto sam napomenula, a ujedno sam i alergicna na penicilin. Molim za savet.
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od majja »

Hi, nisam zubar, ali bih ti preporucila da sacekas sa impakcijama,jer je to ipak trauma, a kada se traumiras ti, traumiras i bebu!!! :cry:

Posle te operacije je neminovno da ces uzimati analgetike, pa nemoj bas da se zezas... Nemam iskustva sa trudnocom i operacijama u istoj, ali onako, laicki, iako tek posle neces imati vremena za sebe i saniranje svojih bolova i sve ce biti mnogo komplikovanije nego dok jos nemas dete, moj savet je da ne traumiras dete i da se ne trujes raznim lekovima ako vec hvala Bogu ne moras.

I ja bih jako volela da vidimo i misljenje nekog strucnjaka, prema tome, doktori, odazovite seeee...... molimo vas!! :D
Tijana123
Novi član
Novi član

Post od Tijana123 »

Majjo hvala ti na odgovoru, ali dilema i dalje postoji, jer kao sto si i sama rekla kad dodje beba necu imati vremena nizasta sem za bebilu :D :D . Tako da ipak bih volela to da sredim dok jos imam fore, ali ne znam kako ce to uticati na bebu, a inace strah dodje pa prodje, za mene mi nije problem. Zato ako je neki stomatolog raspolozen neka mi pomogne u odluci.
nickbgd
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jan 17, 2006 1:02 am

Post od nickbgd »

pa ovako,sto se tice anestezije ona ne smeta jer deluje lokalno,ane sistemski(jedino je bitno da se kao vazokonstriktor ne koristi ornipresin jer on dovodi do kontrakcije glatke muskulature,ali verujem da vas stomatologo to zna s'obzirom da ste ih dobili nekoliko:)
sto se tice antibiotika postoje antibiotici koji se mogu korititi i u trudnoci ali se i sa njihovim ordiniranjem pazi.
a drugo da bi ste isli na takvu operaciju potrebno je nparaviti i snimke,a svako zracenje u trudnoci se izbegava(osim ako ne postoje neka urgentna stanja) a i pravilo je da se sve hir intervencije odlazu osim ako ne postoji urgentno stanje.
eto,nadam se da sam malo pomogao:)
Tijana123
Novi član
Novi član

Post od Tijana123 »

Hvala na odgovoru Nickbgd, tako sam se i dogovorila sa stomatologom. Nece mi vaditi umnjake jer jos nije alarmantno stanje, dok sto se tice plombiranja jos malo pa gotovo :D .
Odgovori